Μητσοτάκης από τη Βουλή: «Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη – Στη μνήμη των θυμάτων θα διαλυθούν όλες οι υποψίες για τα Τέμπη» (video)


Μητσοτάκης από τη Βουλή: «Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη – Στη μνήμη των θυμάτων θα διαλυθούν όλες οι υποψίες για τα Τέμπη» (video)


Διαφ.


Πρόταση μομφής: Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται θα κλείσει απόψε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα βασικά σημεία της ομιλίας του

«Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και με ταπεινότητα απέναντι στον πόνο των ανθρώπων που χάσαμε. Από όλους μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο διαμαρτυρία ακόμα και να αδικούν την Πολιτεία» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης: «Βόμβα» στην κυβέρνηση: Παραιτήθηκε η… καρδιά του Μεγάρου Μαξίμου – Τέλος οι υπουργοί Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος!

«Ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων όσοι κυβέρνησαν… Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό και εκείνο το βράδυ, διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Αυτά λέω και σήμερα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αναρωτιέμαι, όταν στην επέτειο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου, θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και εμείς το 2019, δεν το κάναμε. Είπατε κ. Φάμελλε πως κρύβομαι, είμαι εδώ. Είμαι εδώ, όπως ήμουν πάντα παρών όταν χρειάστηκε. Στον τόπο του δυστυχήματος, σε αυτή την αίθουσα, απουσίασα μόνο από την εξέταση των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής γιατί, το λόγο για την υπόθεση δε μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αυτό έκανα πάντα».

Για τον τρόπο που επιχειρηματολόγησε η αντιπολίτευση είπε: «Εισάγατε στην προπαγάνδα σας, ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους. Θα επιχειρήσω να το κάνω στη μνήμη των ανθρώπων, όσο πιο νηφάλια μπορώ. Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών, να πω την αλήθεια και να κριθώ.

Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να φανεί τάχα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ενσυναίσθηση. Σεβαστείτε τους ανθρώπους που είναι τουλάχιστον στα θεωρεία.
Δεν μιλήσαμε όσο θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή όσο θα έπρεπε για την τραγωδία. Πάνω σε αυτό το κενό πληροφόρησης φύτρωσαν τα πιο απίθανα σενάρια συνωμοσίας».

Για το δημοσίευμα του «Βήματος» απάντησε: «Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξαρχής στη διάθεση των ανακριτικών αρχών; Γιατί κάποιος να θέλει να αλλάξει αυτό το δεδομένο; Έφυγα με ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Ε, δε ντρέπεστε;

Ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος στιγμή και αυτό έγινε. Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος να πιστεύει ότι εάν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του ο σταθμάρχης, όπως την κάνουν εκατοντάδες άλλοι, δεν θα είχε γίνει δυστύχημα;»

Για το «μπάζωμα» στα Τέμπη: «Για να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Όταν ξέρετε πολύ καλά ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν πώς θα σηκώσουν τα βαγόνια για να βρουν ποιοι είναι από κάτω!. Οι θεωρίες περί ξυλολίου, εννοείτε ότι ήταν σχέδιο της κυβέρνησης που έσπευσε να το συγκαλύψει.

Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη! Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω την αλήθεια» είπε φορτισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο πραγματογνώμονας της δικαιοσύνης λέει ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει».

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας είπε: «Κυρία Κωνσταντοπούλου, αφήσατε ένα αδιανόητο υπονοούμενο πως επειδή ήταν εθελοντής μου με είχε ενημερώσει για το φορτίο. Δεν ντρέπεστε, πώς εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο και τα λέτε αυτά χωρίς ντροπή. Δεν σέβεστε τον πατέρα και την μητέρα του και λέτε τόσα ψέμματα».


Πηγή