Πάσχα 2024: Αρνί και κατσίκι από «χρυσό» – Οι τιμές που θα κυμανθούν μες στη Μεγάλη Εβδομάδα


Πάσχα 2024: Αρνί και κατσίκι από «χρυσό» – Οι τιμές που θα κυμανθούν μες στη Μεγάλη Εβδομάδα


Διαφ.


Οι τιμές στα αμνοερίφια εν όψει του Πάσχα θα κυμανθούν και φέτος σε υψηλά επίπεδα, σε αυξητική τάση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, όπου ο οβελίας είχε χρέος μεταξύ 11 και 14.5 ευρώ το κυλό.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί να πετύχει χαμηλότερες τιμές από πέρυσι, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν πως η τιμή των 10 ευρώ/κιλό είναι κάτι ανέφικτο, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνοποιήσεις, με τα καύσιμα επίσης να είναι… πολυτέλεια.

Ο κτηνοτρόφος, Χρίστος Μόσχος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις τιμές και ο κύριος Μόσχος τόνισε πως «η τιμή του αρνιού έχει σχέση με το κόστος παραγωγής. Και αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πουλήσουμε αρνί κάτω από 9 ευρώ, για να πούμε ότι βρισκόμαστε στο κόστος, χωρίς κέρδος. Στον καταναλωτή θα φτάσει στα 14-15 ευρώ. Στο καλάθι του Πάσχα, με τα 10 ευρώ πιθανότατα να μην είναι ελληνικό αρνί. Ακόμα και 7 ευρώ να πουληθεί ένα αρνί από εμάς δεν πρόκειται να φτάσει στα 10 ευρώ στον καταναλωτή. Όλα αυτά είναι εισαγόμενα. Υπάρχει μία πλήρως νόμιμη ελληνοποίηση που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις έως τώρα και δεν θέλουν να το διορθώσουν. Όταν έρχεται ζωντανό από το εξωτερικό και σφάζεται στην Ελλάδα, παίρνει ελληνική σφραγίδα. Τώρα σε ποιο από τα τεμάχια θα είναι η σφραγίδα κανείς δεν ξέρει. Οι περισσότεροι θα πάνε να πάρουν μισό αρνί και μπορεί το κομμάτι που θα πάρουν να μην έχει σφραγίδα και να είναι σε άλλο μέρος του σώματος του ζώου. Όσα έρχονται απ΄ έξω πάλι το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει. Ούτε στο κρεοπωλείο μπορεί να γνωρίζει κάποιος αν είναι ελληνικό, αλλά οι κρεοπώλες μας στηρίζουν και προτιμούν τα ελληνικά συνήθως».

Και η… ανηφόρα δε σταματά

Ο κ. Καπούνης από την Νάξο μίλησε στο MEGA για τις τιμές των κατσικιών και των αρνιών.

«Εδώ στην Νάξο οι κρεοπώλες αγόρασαν με 6 ευρώ, η Ένωση με 7 ευρώ, στα περιφερειακά κρεοπωλεία πωλείται 16 ευρώ το κατσίκι και θα ανέβει γιατί έχουμε έλλειψη. Έγιναν εξαγωγές στο Καθολικό Πάσχα, με αποτέλεσμα να ακριβύνει. Σε κάποια άλλα μέρη πωλείται από 6 έως 6,70 ευρώ έχει φύγει από εμάς τους κτηνοτρόφους. Εμείς ως Ένωση πουλήσαμε 3.000 ευρώ σε αλυσίδες. Τα πουλήσαμε 9,40 ευρώ. θα υπάρχουν και ελληνικά στις αλυσίδες. Αν έχουν γίνει ελληνοποιήσεις δεν το ξέρει ούτε ο κρεοπώλης. Απλά στα αρνιά εισαγωγής δεν ξέρουμε την διατροφή τους. Εδώ στην Νάξο θρέφονται με τη χλωρίδα και το γάλα της μάνας τους και γνωρίζουμε ότι είναι καλό το κρέας. Σε κάποια άλλη περιοχή μπορεί να θρέφεται με συμπύκνωμα ή σκόνη γάλακτος και μπορεί να μην είναι καλό το κρέας τους. δεν υπάρχει 10 ευρώ το κιλό, θα υπάρχει 17 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ μπορεί να υπάρχει αυτή η τιμή αλλά στα κρεοπωλεία θα είναι από 15 έως 17 ευρώ», επεσήμανε.

«Υπάρχουν αρνάκια από την Νάξο θα φύγουν 20.000 από το νησί. Ωστόσο έχουμε πρόβλημα ανομβρίας και οι παραγωγοί δεν μπορούν να ποτίσουν. Πρέπει να ενδιαφερθεί η πολιτεία να φέρει νερό να γεμίσει τα φράγματα, δεν θα έχουν νερό να πιουν τα ζώα και δεν θα μπορούν οι αγρότες να ποτίσουν», συμπλήρωσε ο κ. Καπούνης.


Πηγή