Συναγερμός στη Θεσσαλία: Αλέρτ από το 112 για την κακοκαιρία – Συνεδρίασε το Συντονιστικό στη Λάρισα υπό τον Κικίλια


Συναγερμός στη Θεσσαλία: Αλέρτ από το 112 για την κακοκαιρία – Συνεδρίασε το Συντονιστικό στη Λάρισα υπό τον Κικίλια


Διαφ.


Μήνυμα από το 112 δέχθηκαν οι κάτοικοι στη Θεσσαλία εν όψει της κακοκαιρίας και τα έντονα φαινόμενα που θα απειλήσουν περιοχές της χώρας.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» λέει το μήνυμα του 112.

Μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία στη Θεσσαλία

Μάλιστα, η ΕΜΥ σήμερα το μεσημέρι αναβάθμισε το δελτίο της σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναφέροντας ότι στο στόχαστρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν έξι περιοχές, ενώ συνεδρίασε στη Λάρισα το Περιφερειακό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Πριν την έναρξη της σύσκεψης ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι μετεωρολόγοι και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου μιλούν για μία κακοκαιρία η οποία θα πλήξει -κατά κύριο λόγο- τις μεταπογευματινές, βραδινές ώρες και μέχρι τα ξημερώματα τη Θεσσαλία.

«Πηγαίνω εκεί καθ’ ότι η περιοχή είναι επιβαρυμένη και το πεδίο εκεί οπότε πρέπει να δείξουμε τη δέουσα προσοχή», επεσήμανε ο υπουργός προσερχόμενος στη σύσκεψη ενώ ανέφερε ότι η κακοκαιρία αναμένεται να περάσει και από άλλες περιοχές, όπως η Πιερία, η Βόρεια Εύβοια, οι Σποράδες, το Βορειοανατολικό Αιγαίο και ίσως ένα κομμάτι της Χαλκιδικής. «Επαναλαμβάνω, σύντομης χρονικής διάρκειας απ’ ότι φαίνεται με όγκο βροχής τα περίπου τα 90mm το 12ωρο ή στο σύνολο απ’ ότι βλέπω τα 120mm στο 24ωρο. Με βάση τις υποδομές οι οποίες είναι ταλαιπωρημένες και με προβλήματα στη Θεσσαλία από την προηγούμενη μεγάλη θεομηνία, νομίζουμε -και για αυτό έχουμε κινηθεί ήδη τα τελευταία 24ωρα- όλος ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος και εκεί», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

«Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα Παρασκευή (19/4) νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο Σάββατο (20/4) το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα. Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικότερα:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Παρασκευή (19-04)

α. Από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας).
γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.


Πηγή