Μητσοτάκης από Βαρσοβία: «Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» – Κοινές δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τούσκ


Μητσοτάκης από Βαρσοβία: «Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» – Κοινές δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τούσκ


Διαφ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα (12/4) στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο πιο ισχυροί άντρες αυτή τη στιγμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) συνάντηθηκαν σήμερα στις 12:15 (ώρα Ελλάδος) και ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.

Δείτε επίσης: Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Στις κοινές δηλώσεις τους μετά την συνάντηση, ο Ντόναλντ Τουσκ καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος ανταπέδωσε τα θετικά λόγια.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πολωνό ομόλογό του για την βοήθεια στις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως «αισθανόμαστε ευγνώμονες στους Πολωνούς πυροσβέστες και επεξεργαζόμαστε έναν μηχανισμό για μόνιμη παρουσία τους, είναι έμπρακτο παράδειγμα αλληλεγγύης. Έχουμε πολλά να πούμε και για τα οικονομικά, καθώς 1,3 εκατ. Πολωνοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα και απευθύνω κάλεσμα να έλθουν ξανά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες , ως μέλη της ΕΕ, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παράνομη μετανάστευση.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορα μάς, τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που υπερψηφίστηκε πρόσφατα.

«Η αμυντική πολιτική πρέπει επίσης να είναι ψηλά στην ευρωπαϊκή μας ατζέντα και κάτι που πρέπει να συζητήσουμε μετά τις ευρωεκλογές», δήλωσε ακόμα ο Κυρικάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης και Τουσκ που έχουν υπογράψει για την υποψηφιότητα της Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλαντ Τούσκ

Τι δήλωσε ο Ντόναλντ Τούσκ για τις σχέσεις Ελλάδας – Πολωνίας

«Η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει αισιόδοξο για το ασφαλές μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βαρσοβία, ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «H συνεργασία μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι εξαιρετική, βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο».

Ο ίδιος είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα της ασφάλειας και της παράνομης μετανάστευσης: «Οι δυο χώρες έχουν σοβαρούς λόγους για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι κοντά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε θετική επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών όσον αφορά την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Και θέλω να αναφέρω ότι είναι κάτι που συζητήσαμε επί μακρόν σήμερα ότι θα ανταλλάσσουμε πρακτικές εμπειρίες όσον αφορά την αποτελεσματική προστασία των συνόρων ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση».

«Η Ευρώπη, τα κράτη μέλη, πρέπει να προστατέψουν αποτελεσματικά τα εδάφη τους και να ελέγχουν τα σύνορά τους, διασφαλίζοντας ότι η μεταναστευτική τους πολιτική δεν είναι χαοτική ή ανεξέλεγκτη. Σας ευχαριστώ λοιπόν πολύ, αγαπητέ Κυριάκο, για την ανταλλαγή απόψεων για μια πιο ασφαλή Ευρώπη τόσο στο νότιο όσο και στα ανατολικά της σύνορα», είπε ο Τούσκ.

Δείτε αναλυτικά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών:


Πηγή