Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η αύξηση του αριθμού των καταγγελιών των γυναικών δείχνει πως υπάρχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία»


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η αύξηση του αριθμού των καταγγελιών των γυναικών δείχνει πως υπάρχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία»


Διαφ.


Σήμερα το πρωί (11/4), ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ANT1 για πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Μητσοτάκης σε Κασσελάκη: «Τότε θα γίνουν οι εκλογές – Πάμε για νέα μεγάλη νίκη»

Ξεκινώντας την συνέντευξη του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δραματική αύξηση που παρουσιάζεται στις γυναικοκτονίες και στα περιστατικά βίας μεταξύ των ανηλίκων, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες γυναικών γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει το θάρρος να μιλήσουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως «γροθιά στο στομάχι» και σημείωσε πως όλα πήγαν λάθος, αλλά η αύξηση του αριθμού των καταγγελιών δείχνει πως υπάρχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, για την αστυνομία παραδέχτηκε ότι υπάρχει ακόμα η κουλτούρα του ωχαδερφισμού, όπως και στο κράτος, αλλά και πολλοί που κάνουν εξαιρετική δουλειά και τόνισε πως χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας.

«Ναι τα περιπολικά πρέπει να είναι και ταξί και ασθενοφόρα. Στις φωτιές πήγαιναν πόρτα πόρτα στα σπίτια για να βγάλουν τους ηλικιωμένους από τα σπίτια τους», συμπλήρωσε.

«Βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς δεσμευμένους σε πρόσωπα. Βρήκαμε πολλές αντιστάσεις για να τους απαλλάξουμε», αποκάλυψε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προσωπική ευθύνη στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους, τονίζοντας πως κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως αυτή την 4ετία πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος.

«Όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Αυτή είναι η μάχη την οποία δίνουμε και η αστυνομία είναι μία από τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε», όπως είπε.

«Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρούμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφοράς», υπογράμμισε για τα μέτρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του bullying.

«Η αθλητική βία είναι η αρχή της σχολικής βίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά του χουλιγκανισμού στη μνήμη του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του»

«Πρέπει να μπαίνουν όρια, πλαίσιο κανόνων που θα σέβονται τα παιδιά. Δεν μπορείς να μπαίνεις να τα κάνεις γης μαδιάμ. Επειδή άκουσα και ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει αν σπάσει ένα παράθυρο, θα το πληρώσει όλο το σχολείο. Οχι δεν θα το πληρώσει όλο το σχολεΓια τα Τέμπηίο, θα το πληρώσει η οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα Τέμπη

Ερωτηθείς για το θέμα των Τεμπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει συγκάλυψη και στο ερώτημα που θέτουμε τι έχουμε να συγκαλύψουμε δεν μας απαντούν».

«Στο ερώτημα της συγκάλυψης, να συγκαλύψουμε τι; Δεν παίρνουμε κάποια απάντηση. Δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη και θα σας επαναλάβω αυτό που είπα στη Βουλή. Εκείνο το βράδυ συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες. Προσπαθήσαμε αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας. Ξέρω πως έχω μία καχύποπτη κοινωνία απέναντι. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», τόνισε.

Ενώ πρόσθεσε για το μπάζωμα ότι: «Οι μόνοι μπορούν να πουν και να ζητήσουν τα ρέστα. Οι γονείς όμως όχι τα κόμματα. Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και εμείς με το Μάτι, αλλά δεν το κάναμε, είναι χυδαίο. Ποιο μπάζωμα; Πάρθηκε μία απόφαση επιχειρησιακά στο πεδίο. Οι άνθρωποι θεώρησαν πως έπρεπε να σταθεροποιηθεί το σημείο».

Απαντώντας στις κατηγορίες περί «μονταζιέρας» σημείωσε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχει, αλλά αυτό που μπορεί να πει με βεβαιότητα είναι ότι η δικαιοσύνη έχει στα χέρια της ακέραιο το υλικό με τις συνομιλίες στα Τέμπη.

Μιλώντας για το πρόβλημα της ακρίβειας είπε ότι ο ίδιος πρώτος αναγνωρίζει ότι ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών.

Για την ακρίβεια

«Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερες από τη συνολική αύξηση του πληθωρισμού
πρέπει να αντιληφθούμε πως δαπανήσαμε στον κόβιντ πολλά χρήματα. Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε και αυτό είναι δέσμευση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Στην αρχή της χρονιάς δεν θα πειραματιστούμε με τον προϋπολογισμό. Το 1/10 αν εφάρμοζαν από αυτά που λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εκτροχιαζόταν ο προϋπολογισμός», έκλεισε.


Πηγή