Απόστολος Λύτρας: Η καριέρα, το βιογραφικό, η παραίτηση από την Υπόθεση της Πάτρας και η υπόθεση με το βιτριόλι


Απόστολος Λύτρας: Η καριέρα, το βιογραφικό, η παραίτηση από την Υπόθεση της Πάτρας και η υπόθεση με το βιτριόλι


Διαφ.


Ο Απόστολος Λύτρας απασχόλησε έντονα ξανά την κοινή γνώμη με την «συμμετοχή» του σε δύο πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων χρόνο, στην υπόθεση με την επίθεση με το βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου και με την παραίτηση του από την Υπόθεση της Πάτρας ενώ είχε αναλάβει δικηγόρος της οικογένειας Πισπιρίγκου-Δασκαλάκη.



Απόστολος Λύτρας – Ποιος είναι ο δικηγόρος

Ο Δικηγόρος και Ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας έχει γεννηθεί στις 5 Οκτωβρίου του 1972 στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Σπούδασε στην Ματσεράτα της Ιταλίας. Ζει στα Βριλήσσια από το 1980 και έχει 3 κόρες, την 16χρονή Εύα, την 14χρονη Νάντια και την 5χρονη Δανάη. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο, Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Απόστολος Λύτρας – Οι σπουδές και οι θέσεις που κατέχει

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, μέλος της Ένωσης Μαχόμενων Ποινικολόγων, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Συνταγματικών και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Δ.Σ.Α, μέλος της Ένωσης Νομικών, μέλος του Erga Omnes.
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βριλησσίων, μέλος του Οικουμενικού Ελληνισμού, μέλος Σωματείων Κοινωνικής Δράσης για την προστασία των ανηλίκων και για την καταπολέμηση της σχολικής βίας.
Διετέλεσε μέλος του ΔΣ Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Βριλησσίων και μέλος του τοπικού Συμβουλίου για την πρόληψη της παραβατικότητας, διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Βριλησσίων.
Έχει συμμετάσχει ως σύνεδρος και ομιλητής σε πολυάριθμα επιστημονικά σεμινάρια και συνέδρια.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορα νομικά έντυπα και στα ΜΜΕ.
Μαχόμενος Δικηγόρος, έχει παραστεί σε πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.
Εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Βριλησσίων από το έτος 2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων από το 2014 έως και σήμερα.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Βριλησσίων από το 2010 – 2012 και του Τοπικού Συμβουλίου για την πρόληψη παραβατικότητας.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Βριλησσίων και Πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 4ου Νηπιαγωγείου Βριλησσίων.
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, μέλος της Μόνιμης Ένωσης Επιτροπής και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων.
Νομικός Σύμβουλος σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σωματεία, Εισηγητής σε συνέδρια για την καταπολέμηση της σχολικής βίας και σε Συνέδρια ποινικού δικαίου.

Απόστολος Λύτρας – Το δικηγορικό του γραφείο

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΜΜ. ΛΥΤΡΑΣ & Συνεργάτες
Το Δικηγορικό Γραφείο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΜΜ. ΛΥΤΡΑΣ & Συνεργάτες» εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Σκουφά, αριθμ. 66 στο Κολωνάκι.

Διαθέτει ένα άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό δικηγόρων με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου νομικών υπηρεσιών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Το γραφείο μας έχει χειριστεί με αρτιότητα σημαντικές υποθέσεις που έγιναν γνωστές για το επιτυχές αποτέλεσμα στο πανελλήνιο.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας είναι νομικοί σύμβουλοι πολλών εταιριών, συλλόγων και σωματείων σε όλη την Ελλάδα.

Το γραφείο μας διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών, ειδικών επιστημόνων (ιατροδικαστών, ιατρών, γενετιστών, αναλυτών ψηφιακών αρχείων οικονομολόγων, φοροτεχνικών, μηχανικών, κλπ) σε όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξειδίκευση μας στους τομείς του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και η μακρόχρονη εμπειρία μας, μας δίνει τη δυνατότητα να κινούμαστε αποτελεσματικά στα υψηλά επίπεδα της δικηγορικής πρακτικής, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προσέγγιση των υποθέσεων των εντολέων μας.

Απόστολος Λύτρας – Υπόθεση Βιτριόλι – Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ο Απόστολος Λύτρας έδωσε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο Down Town και στον Κώστα Βαϊμάκη αποκαλύπτοντας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την υπόθεση με το βιτριόλι

Ο Απόστολος Λύτρας δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου έδωσε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο Down Town και στον Κώστα Βαϊμάκη αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για την υπόθεση με το βιτριόλι…

Νιώθετε σεβασμό για την Ιωάννα Παλιοσπύρου, φαίνεται από τον τρόπο που μιλάτε για εκείνη. Έχετε αισθανθεί ποτέ οίκτο;
Ποτέ, από την πρώτη στιγμή που τη συνάντησα δεν ένιωσα ποτέ οίκτο. Και η αλήθεια είναι πως η Ιωάννα ήταν αυτή που ποτέ δεν το επέτρεψε , από την αξιοπρέπεια που είχε. Διαφορετικά ίσως θα μπορούσα να νιώσω οίκτο για εκείνη. Από τον τρόπο όμως που με προσέγγισε από την πρώτη στιγμή, δεν ένιωσα ποτέ οίκτο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό κάτι που έγινε πρόσφατα. Μιλάγαμε για μια φωτογραφία που μας έχουν βγάλει μαζί και της είπα: Ιωάννα, δεν μου αρέσει, δεν έχω βγει καλά και μου απάντησε: Εγώ τι να πω… Και είπα: Ιωάννα, αντιλαμβάνομαι πλέον απόλυτα τη δύναμή σου.

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την κατάληξη της δίκης;
Είναι αυτή που είχα από την πρώτη στιγμή: Μιλάμε για το έγκλημα απόπειρας ανθρωποκτονίας και όχι για βαριά σκοπούμενη πράξη. Η ποσότητα του καυστικού υγρού που χρησιμοποίησε η κατηγορούμενη , από τόσο κοντινή απόσταση, και με όλον αυτόν τον σχεδιασμό που είχε κάνει, που μεταμφιέστηκε, που πήγε την προηγούμενη μέρα να το προβάρει.

Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ακράδαντα ότι πήγε για να σκοτώσει την Ιωάννα και όχι για να τη σημαδέψει. Για αυτό και αμέσως μετά το έγκλημα, όταν είδε πως δεν κατάφερε να την σκοτώσει, υπάρχουν στη δικογραφία οι αναζητήσεις της στη Google για τρόπους με τους οποίους σκοτώνεις κάποιον χωρίς να ανιχνευτεί. Έψαχνε για δηλητήριο που δεν ανιχνεύεται, είχε ρωτήσει και κάποιο οικείο πρόσωπο της Ιωάννας πως είναι, αν μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί στο νοσοκομείο. Έφτασε σε σημείο να πει: Ποπό, “τι τραγικό αυτό που συνέβη στην Ιωάννα”, ρωτώντας αν υπάρχουν μέτρα φύλαξης στο νοσοκομείο.

Την κατηγορούμενη Έφη Κακαράντζουλα θα την αναλαμβάνατε;
Όχι, δεν την αναλάμβανα. Ευτυχώς η καριέρα μου μέχρι σήμερα, μου δίνει το… δικαίωμα να επιλέγω υποθέσεις και ποιον θα υπερασπιστώ. Θα πρέπει πρώτα να το πιστεύω εγώ αυτό που υπερασπίζομαι και τον άνθρωπο. Όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος.

Στην επίθεση κατά της Ιωάννας υπάρχει όλη αυτή η συζήτηση σχετικά μετά αν υπήρχε και συνεργός. Τι πιστεύετε εσείς γι΄αυτό;
Είμαι σίγουρος ότι η κατηγορούμενη είχε βοήθεια. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να πηγαίνει να παρακολουθεί όλη μέρα το σπίτι κάποιου άλλου ή τη δουλειά του, όπως έκανε η κατηγορούμενη, ούτε να βρει το καυστικό υγρό χωρίς κάποια βοήθεια. Μην ξεχνάτε ότι εμφανίστηκε ο δικηγόρος κάποιου συγκεκριμένου ανθρώπου που είχε πει πως του είχε ζητήσει άλλοθι για να βοηθήσει στις έρευνες και ότι αυτός ο άνθρωπος γνώριζε την εμμονή της κατηγορούμενης με την Ιωάννα.

Ισχύει ότι έχετε δεχθεί απειλές;
Είχα δεχθεί τρία απειλητικά emails για την υπόθεση της Ιωάννας. “Ως δια μαγείας” όταν συνελήφθη η κατηγορούμενη, σταμάτησα να δέχομαι τα συγκεκριμένα emails. Πήγα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν πού αντιστοιχεί.

Είστε ο ήρωας των παιδιών σας; Στέκεστε δίπλα στην Ιωάννα όχι απλώς ως δικηγόρος αλλά ανθρώπινα. Καμαρώνουν γι΄αυτά τα κορίτσια σας; Σας έχουμε μιλήσει σχετικά;
Ναι μου έχουν μιλήσει – ειδικά οι μεγάλες μου κόρες. Πραγματικά είναι κάτι για το οποίο καμαρώνουν και το συζητούν με τους φίλους τους που λένε: “Μπράβο στον μπαμπά σου που στέκετε σε αυτό το κορίτσι”. Βέβαια από εκεί και πέρα, πρέπει να πω πως αν και τα τρία παιδιά είναι κορίτσια, έχουν αδυναμία στη μαμά τους.

Απόστολος Λύτρας: Γιατί παραιτήθηκα από την υπόθεση της Πάτρας

Για την ηρωική απόφαση της Ιωάννας Παλιοσπύρου να πετάξει την μάσκα μπροστά σε όλους μας, αλλά και τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε από την πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας με τα τρία νεκρά αδελφάκια, μίλησε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας.

«Το μήνυμα που περνάει η Ιωάννα σε όλους μας είναι ότι δεν το βάζουμε κάτω και ότι και να συμβεί η ζωή συνεχίζεται και θέλει αγώνα και προσπάθεια. Βλέπω την αισιοδοξία που έχει για τη ζωή και πώς αντιμετωπίζει τα πράγματα», είπε και σημείωσε «πως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μία συζήτηση για τα πρότυπα που έχουμε».

«Γιατί παραιτήθηκα από την υπόθεση της Πάτρας»

Στην συνέχεια ο γνωστός ποινικολόγος αποκάλυψε το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση του από την υπεράσπιση του ζεύγους Πισπιρίγκου –Δασκαλάκη. «Βάση νόμου απαγορεύεται στον δικηγόρο όταν εκπροσωπεί δύο ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι να αναλάβει τον ένα εκ των δύο. Γνώριζα διάφορα πράγματα ξεχωριστά και από τους δύο και δεν θα ήταν δεοντολογικό», τόνισε.

Όσον αφορά την φήμη ότι στο δικηγορικό του γραφείο ο Μάνος Δασκαλάκης κατηγόρησε την Ρούλα Πισπιρίγκου ότι σκότωσε και τα άλλα δύο παιδιά, ο κ. Λύτρας το διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «όσες φορές τους συνάντησα και τους δύο, ο σύζυγός της ήταν υποστηρικτικός απέναντι της μέχρι εκεί που δεν πάει».

Τι πιστεύει για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Μια δήλωση για τη Ρούλα Πισπιρίγκου που θα συζητηθεί έκανε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας.

«Υπάρχουν τρεις ιατροδικαστές που είδαν τα παιδιά όταν έκαναν νεκροψία – νεκροτομή, δύο ιατροδικαστές που ανατρέπουν με το πόρισμά τους τις προηγούμενες ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, εκείνα που δεν αλλάζουν είναι τα ευρήματα», δήλωσε.

«Πώς είναι δυνατόν τρεις ιατροδικαστές που είδαν τις σορούς των παιδιών να έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα; Δεν είδα κάποιον ιατροδικαστή να αναφέρει ασφυξία ή εγκληματική ενέργεια. Εάν οι πρώτοι ιατροδικαστές ανέφεραν κάτι διαφορετικό θα είχαμε διώξεις πολύ νωρίτερα», δήλωσε.

Ο δικηγόρος δεν πιστεύει πως η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι εκείνη που σκότωσε τα παιδιά της. Όπως τόνισε ο ίδιος, είχε έρθει σε επαφή με στενά οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα της 33χρονης, οι οποίοι έλεγαν πως αποκλείεται να είναι εκείνη που στέρησε τη ζωή της Μαλένας, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας.

Μάλιστα, ο κ. Λύτρας υπογράμμισε το γεγονός πως η Ρούλα Πισπιρίγκου φρόντιζε πολύ την Τζωρτζίνα, κάτι που τον κάνει να πιστεύει πως δεν κρύβεται η 33χρονη πίσω από τη δολοφονία της.


Πηγή