Συνάντηση Μπάιντεν με Ερντογάν: Το παρασκήνιο της ακύρωσης – Ο Λευκός Οίκος το επιβεβαίωσε


Συνάντηση Μπάιντεν με Ερντογάν: Το παρασκήνιο της ακύρωσης – Ο Λευκός Οίκος το επιβεβαίωσε


Διαφ.


Αναβλήθηκε και επίσημα το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει τον Μάρτιο ότι οι δύο ηγέτες θα συναντώνταν στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο.

Δείτε επισης: Εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου – «Είμαι ο Τζο Μπαϊντενόπουλος»

Στον απόηχο της ακύρωσης της επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ γίνεται προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους έγινε η ακύρωση του ταξιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ενώ είχαν προχωρήσει οι συζητήσεις, δεν προχώρησε η επίσκεψη καθώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να τα βρουν στο κοινό ανακοινωθέν στο οποίο θα υπήρχε μετά την συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν.

Ακόμη «σοβαρότερο» ζήτημα ήταν η στάση που θα κρατούσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με την Μέση Ανατολή και ενδεχόμενες μομφές στο Ισραήλ προς υπεράσπιση της Χαμάς.

Έτσι λοιπόν, οι τούρκοι έσπευσαν να ανακοινώσουν την ακύρωση της επίσκεψης λόγω του προγράμματος του Ταγίπ Ερντογάν. Επισήμως από τον Λευκό Οίκο δεν είχε επιβεβαιωθεί η συνάντηση.

Σε κρίση οι διμερείς σχέσεις

Αν τελικά γινόταν η συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Αμερικανού προέδρου θα ήταν η πρώτη διμερής επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από το 2019, όταν ο Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν έχουν συναντηθεί μερικές φορές σε διεθνείς συνόδους κορυφής και έχουν μιλήσει τηλεφωνικά από τότε που ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πρόσφατα συνομιλίες για τη βελτίωση των δεσμών ασφάλειας και ενέργειας και την αύξηση των αγορών τουρκικών εκρηκτικών για την υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας.

Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τα σχέδια για την από κοινού παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών – που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων – μέχρι το επόμενο έτος.

Παρόλα αυτά, οι δεσμοί έχουν επιβαρυνθεί εδώ και χρόνια από την απόκτηση από την Τουρκία ενός ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και την υποστήριξη των ΗΠΑ προς μια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή που η Τουρκία θεωρεί θανάσιμη απειλή, μεταξύ άλλων διαφορών.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16, πυραύλων και βομβών αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία μετά την επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον Ιανουάριο.


Πηγή