Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Νέα εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» – Έβαλε με πυροβόλο έναντι δύο UAVs στον κόλπο του Άντεν


Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Νέα εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» – Έβαλε με πυροβόλο έναντι δύο UAVs στον κόλπο του Άντεν


Διαφ.


Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» με πυροβόλο όπλο έβαλε εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κόλπο του Άντεν τα ξημερώματα της Πέμπτης, σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπολής. Το ένα εκ των δύο καταρρίφθηκε και το άλλο απομακρύνθηκε.

Αυτή είναι η δεύτερη εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Δείτε επίσης: Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην πράξη στην Ερυθρά Θάλασσα με τις εντολές του Βασιλείου Γρυπάρη: Η φράση του Μπορέλ που φανέρωσε τη σημασία της ηγετικής παρουσίας της χώρας μας και του ρόλου του Υποναυάρχου

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα είχε την πρώτη της εμπλοκή στις 13 Μαρτίου, στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης όπου είχε επίσης βάλει με πυροβόλο κατά drone στην ίδια περιοχή της Υεμένης.

Σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΕΘΑ: «Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFORASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Είναι ζητήματα που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκείνη τη στιγμή παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο. Η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία. Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει όπως όριζαν οι κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίσει κανονικά να βρίσκεται στην περιοχή για όσο διαρκεί η επιχείρηση αυτή, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση» δήλωσε.

Η αποστολή της φρεγάτας στην Μαύρη Θάλασσα

Να υπενθυμίσουμε ότι η φρεγάτα απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Σαλαμίανς στις 26 Φεβρουαρίου, μετά την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και στις 3 Μαρτίου 2024 αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και εντάχθηκε στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», η οποία έχει εντολή να προστατεύει τη ναυτιλία από επιθέσεις στη θάλασσα ή στον αέρα.

Η αποστολή της ΕΕ στη Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Ασπίδες», έχει ως στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, φιλικών προς το Ιράν, που με τον τρόπο αυτό ισχυρίζονται ότι στηρίζουν τους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης προβλέπει όλα τα πλοία της Ευρωπαϊκής αρμάδας «ΑΣΠΙΔΕΣ» να κινούνται μαζί σε κοντινές αποστάσεις ώστε να αλληλοκαλύπτονται με τα οπλικά τους συστήματα και τους ηλεκτρονικούς τους αισθητήρες και ραντάρ.

Θα συνοδεύουν τα εμπορικά πλοία πάνω σε συγκεκριμένα δρομολόγια, με στόχο να σταματήσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και τα μη επανδρωμένα drones των Χούθι.

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με την επιχείρηση «Prosperity Guardian», το γενικό πρόσταγμα της οποίας έχουν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.



Πηγή