24ωρο καιρικό «πνίξιμο» από τον Γιάννη Καλλιάνο: «Θα αντιμετωπίσουμε καλοκαιρινές συνθήκες που δημιουργούν ένα σκηνικό…»


24ωρο καιρικό «πνίξιμο» από τον Γιάννη Καλλιάνο: «Θα αντιμετωπίσουμε καλοκαιρινές συνθήκες που δημιουργούν ένα σκηνικό…»


Διαφ.


Ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρθηκε στον καιρό του επόμενου 24ώρου, επιβεβαιώνοντας το «κοκτέιλ», που δεν πρόκειται να είναι ευχάριστο για πολλούς, με υψηλές θερμοκρασίες, βροχές και αέρα, που θα μεταφέρει αφρικανική σκόνη, με τον Τάσο Αρνιακό να μας απειλεί… μέχρι και για το Πάσχα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, πυκνές νεφώσεις αναμένονται στις περιοχές της Θράκης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου θα ξεσπάσουν τοπικές βροχές.

Στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας, στα Επτάνησα και την ηπειρωτική χώρα, θα σημειωθούν εναλλαγές στον καιρό, συγκεκριμένα μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και νεφώσεις που πρόσκαιρα θα πυκνώνουν.

Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 6 – 7 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 4 – 5 μποφόρ στον Θερμαϊκό.

Καιρός σήμερα 23/4: Αυξημένη αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και ζέστη – Πότε υποχωρεί το φαινόμενο (video)

Καιρός σήμερα 23/4: Θυελλώδεις άνεμοι, λασποβροχές και αφρικανική σκόνη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού της Τρίτης, καθώς σήμερα κορυφώνεται η μεταφοράς σκόνης που είναι σε εξέλιξη από τη Δευτέρα.

Μαζί με την αφρικανική σκόνη σήμερα αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί – νοτιοανατολικοί που θα φθάσουν τα 8 μποφόρ, με ριπές ακόμα και στα 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στα κεντρικά θα σημειωθούν λασποβροχές, σκόνη στα κεντρικά και τα βόρεια, συννεφιά, αλλά και 30 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Κρήτη την ώρα που στη Φλώρινα το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και τα 30αρια που αναμένονται στην Κρήτη δεν θα είναι πολλά ενώ «σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen».

Την Τετάρτη, ο δυτικός άνεμος θα αρχίζει και σπρώχνει τη σκόνη προς τα Δωδεκάνησα πιο προοδευτικά πιο ανατολικά, εξασφαλίζοντας για την Πέμπτη και την Παρασκευή πιο καθαρή ατμόσφαιρα.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

«ΒΟΡΡΑΣ vs ΝΟΤΟΣ – ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Πολλές φορές έχουμε δει ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι “πρωτοφανές” , όπως λ.χ. για τους σημερινούς 28 °C στο Ηράκλειο και τους 11 με 12°C στα βορειοδυτικά.

Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια), αλλά δεν θα είναι πολλά, όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen . #Foehn_Winds

@EMY_HNMS @GSCP_GR @Starchannelnew1»

Πρόγνωση για την Τρίτη 23-04-2024

Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τετάρτη 24-04-2024

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις νυχτερινές.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες στο νότιο Αιγαίο.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.


Πηγή