Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Μπαράζ επιθέσεων του Ιράν στο Ισραήλ παρέα με Χεζμπολάχ και Χούθι – Καλεί τους G7 ο Μπάιντεν, πανηγυρίζει ο Νετανιάχου κι έκτακτο ΚΥΣΕΑ με επιστροφή Δένδια από ΗΠΑ


Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Μπαράζ επιθέσεων του Ιράν στο Ισραήλ παρέα με Χεζμπολάχ και Χούθι – Καλεί τους G7 ο Μπάιντεν, πανηγυρίζει ο Νετανιάχου κι έκτακτο ΚΥΣΕΑ με επιστροφή Δένδια από ΗΠΑ


Διαφ.


Η «μπαρουταποθήκη» της Μέσης Ανατολής… άνοιξε ξανά, με το Ιράν να βάλλει διαρκώς με drones έναντι του Ισραήλ, παρέα με την Χεζμπολάχ και τους Χούθι, με την κατάσταση να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει στην περιοχή.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε μάλιστα εκ νέου απόψε ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί», σε βίντεο που διανεμήθηκε από τις υπηρεσίες του μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί», ανέφερε ο Αλί Χαμενεΐ στο βίντεο που διαρκεί ενάμισι λεπτό και αποτελεί απόσπασμα της ομιλίας την οποία εκφώνησε την Τετάρτη.

Επιπλέον, ο υπουργός Αμυνας του Ιράν δήλωσε ότι οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο της ή το έδαφός της για επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, «θα λάβει την σθεναρή απάντηση της Τεχεράνης», μετέδωσε το ιρανικό ειδήσεων πρακτορείο Mehr.

Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης -επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν- ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας πλήγματα με drones κατά στόχων στο Ισραήλ, μετέδωσε το ιρανικό αγγλόφωνο δίκτυο Press TV επικαλούμενο ιρανικές πηγές.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων και την οποία διεξάγουν βάφτισαν «Αληθινή Υπόσχεση», αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του», όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι σειρήνες της αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι σειρήνες ήχησαν στο κιμπούτς Σνιρ, στο βόρειο Ισραήλ», διευκρίνισαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους, ταυτόχρονα με την επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν εναντίον της χώρας.

Ακόμη, η λιβανική φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά του κατεχόμενου από το Ισραήλ τομέα των Υψιπέδων του Γκολάν.

Ο Λίβανος ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου του και την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

«Ο εναέριος χώρος του Λιβάνου έχει κλείσει για όλα τα αεροσκάφη […] ως προσωρινό μέτρο για προληπτικούς λόγους», ανέφερε ο υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Αλί Χαμία σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), διευκρινίζοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει από τη 01:00 έως τις 07:00 το πρωί της Κυριακής.

Η προειδοποίηση στις ΗΠΑ να μην εμπλακούν

Το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα επικαλείται η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αυτήν την αντιπαράθεση.

«Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», αναφέρει η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, προειδοποιεί: «Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!».

Το Ιράν εξαπέλυσε «βέλη» και κατά της Ιορδανίας για τυχόν εμπλοκή της προς υπεράσπιση του Ισραήλ. «Καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Ιορδανίας κατά την διάρκεια των τιμωρητικών επιθέσεων … και, αν συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πιθανή ενέργεια (προς υποστήριξιν του Ισραήλ), θα γίνουν ο επόμενος στόχος», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο ιρανική στρατιωτική πηγή.

Τα drones αναχαιτίστηκαν, ισχυρό μήνυμα Νετανιάχου και φόβος γενίκευσης

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Daniel Hagari έδωσε μόλις μια ενημέρωση μετά την επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν.

Είπε ότι περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, το 99% των οποίων αναχαιτίστηκαν.

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δημοσίευσε ένα σύντομο μήνυμα στο «X», λέγοντας «Αναχαιτίσαμε. Μπλοκάραμε. Μαζί θα κερδίσουμε».

Η δήλωση είναι το πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά την επίθεση από το Ιράν. Το μήνυμα του Νετανιάχου έρχεται μετά τη δίωρη αξιολόγηση της κατάστασης με τον υπουργό Πολέμου Benny Gantz και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant.

Ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Πέτρος Κασφίκης τόνισε μιλώντας στο MEGA πως «οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή από την στιγμή που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος και ο πρωταρχικός στόχος που είχε θέσει η Ουάσιγκτον ήταν να μην υπάρχει γενίκευση αυτής της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει απάντηση από το Ισραήλ και μετά απάντηση από το Ιράν αντίστοιχα. Το Κογκρέσο δεν ενθαρρύνει σε πολιτικό επίπεδο μια απάντηση από το Ισραήλ γιατί το Ιράν θα απαντήσει αντιστοίχως».

Το μήνυμα Μπάιντεν που καλεί τους G7

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συμβολή στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εξαπολύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη» υποστήριξη στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios. επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως θα συγκαλέσει σήμερα σύνοδο των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν.

Η αντίδραση της ΕΕ

Οπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταδίκασε «σθεναρά» την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μέσω Χ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση. Πρέπει να αποφευχθεί περισσότερη αιματοχυσία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τους εταίρους μας», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε πως «η Ε.Ε. καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ».

Πρόσθεσε επίσης ότι «πρόκειται για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου, επιστρέφει άμεσα ο Δένδιας

Σήμερα (14/4) το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναγκάστηκε να διακόψει το ταξίδι του στις ΗΠΑ και να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι δε θα παραστεί στην παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, για την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.


Πηγή