Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην πράξη στην Ερυθρά Θάλασσα με τις εντολές του Βασιλείου Γρυπάρη: Η φράση του Μπορέλ που φανέρωσε τη σημασία της ηγετικής παρουσίας της χώρας μας και του ρόλου του Υποναυάρχου


Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην πράξη στην Ερυθρά Θάλασσα με τις εντολές του Βασιλείου Γρυπάρη: Η φράση του Μπορέλ που φανέρωσε τη σημασία της ηγετικής παρουσίας της χώρας μας και του ρόλου του Υποναυάρχου


Διαφ.


Η Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβαν πριν από λίγο καιρό μία αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή, αυτή του να ηγηθεί της επιχείρησης της ΕΕ για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ειρήνης της Ερυθράς Θάλασσας, έναντι της απειλής των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι στην περιοχή.

Η επιχείρηση πήρε το όνομα «ΑΣΠΙΔΕΣ» και στη θέση του Διοικητή Επιχειρήσεων ο Νίκος Δένδιας, επιθυμώντας ένα πρόσωπο με μακρά εμπειρία στο Πολεμικό Ναυτικό, με γνώση από επιχειρήσεις εν πλω, έχοντας διατελέσει κυβερνήτης στο παρελθόν, και μάλιστα της φρεγάτας «Ύδρα», που θα απέπλεε για αποστολή, διόρισε τον Βασίλειο Γρυπάρη, προάγοντάς τον και στη θέση του Υποναυάρχου.

Η εξέλιξη της επιχείρησης πραγματοποιείται το τελευταίο χρονικό διάστημα με ιδιαίτερη επιτυχία και όλοι οι λόγοι της ορθότητας της αποδοχής της ηγεσίας του στόλου της ΕΕ από την πλευρά της χώρας μας, όπως και της επιλογής του συγκεκριμένου προσώπου για τη θέση του Διοικητή Επιχειρήσεων, αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησε ο Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η χαρακτηριστική φράση του Μπορέλ που «δείχνει» την ελληνική επιτυχία υπό την ηγεσία του Υποναυάρχου Βασιλείου Γρυπάρη

Μια φράση του κ. Μπορέλ, δε, ήταν πολύ χαρακτηριστική μέσα σε όλα όσα είπαν οι δύο άνδρες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Η επιχείρηση αυτή δεν είναι παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάπως έτσι, αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία η ενημέρωση του Υποναυάρχου, Βασιλείου Γρυπάρη, που ανέφερε ότι «η επιχείρηση πέτυχε την προστασία 68 πλοίων και απέκρουσε 9 μη επανδρωμένα αεροχήματα, ένα μη επανδρωμένο πλωτό όχημα και τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων».

Ο αριθμός είναι διόλου ευκαταφρόνητος, αν σκεφτεί κανείς τα μεγέθη του πεδίου της επιχείρησης, καθώς μιλάμε για έκταση διπλάσια από το εμβαδό των 27 κρατών μελών, με τον Υποναύαρχο και Διοικητή Επιχειρήσεων να προσθέτει στο σχόλιό του, ότι ένα πλοίο χρειάζεται δέκα ημέρες για να διασχίσει την περιοχή και σχεδόν δύο ημέρες για να διασχίσει την περιοχή υψηλού κινδύνου. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος, που έκανε ο ίδιος ιδιαίτερη μνεία στο προσωπικό, που βρίσκεται στην περιοχή και συμμετέχει στην επιχείρηση, χοροστατούσης της φρεγάτας «Ύδρα» και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της ελληνικής ηγεσίας και να εγκρίνει με χαρακτηριστικό τρόπο την επιχείρηση όποτε ερωτάται για αυτή.

Για να υπάρξει περαιτέρω ιδέα του ποιες περιοχές καλύπτονται με την επιχείρηση, πρόκειται για τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Έως τώρα, πάντως, διασφαλίζονται σε απόλυτο βαθμό όσα ανέφερε η απόφαση του Συμβουλίου για την επιχείρηση. Εκεί, αναφέρθηκε πως «από τον Οκτώβριο του 2023, πολλές επιθέσεις των Χούθι έχουν στοχεύσει σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν, στην Αραβική Θάλασσα και στον Κόλπο του Ομάν. Οι επιθέσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτικών σε σκάφη και συνιστούν παραβίαση της ελευθερίας της ανοικτής θάλασσας και του δικαιώματος διέλευσης από στενά που χρησιμοποιούνται για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, που κατοχυρώνονται στην UNCLOS. Έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εμπορική ναυτιλία και στις οικονομίες πολλών χωρών της Ένωσης και της περιοχής».

Στρατηγικός στόχος της επιχείρησης, επομένως, είναι να διασφαλίσει ναυτική παρουσία της Ένωσης στην περιοχή όπου σημειώνονται επιθέσεις, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας για σκάφη, σε στενή συνεργασία με ομοϊδεάτες παρόχους ναυτιλιακής ασφάλειας. Η έως τώρα δράση του στόλου της ΕΕ υπό την ελληνική ηγεσία του Υποναυάρχου Βασιλείου Γρυπάρη, δικαιώνει απόλυτα τις επιλογές, που πραγματοποιήθηκαν, κάνοντας σοβαρά «βήματα» προς την προσέγγιση, που εξαρχής σχεδιάστηκε να υπάρχει.


Πηγή