Έρχονται οι πρώτες αγωγές από απόδημους κατά του ελληνικού δημοσίου για τα emails της Ασημακοπούλου


Έρχονται οι πρώτες αγωγές από απόδημους κατά του ελληνικού δημοσίου για τα emails της Ασημακοπούλου


Διαφ.


Κατά του ελληνικού δημοσίου για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, τα οποία παρανόμψς διοχετεύτηκαν από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κατατίθεται η πρώτη ατομική αγωγή από ομογενή του εξωτερικού.

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews, θα ακολουθήσουν δεκάδες ακόμη μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σαράντα οκτώ ώρες μετα τη διπλή καρατόμηση Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου και την απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από τα ευρωψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, για την υπόθεση διαρροής των προσωπικών e-mail χιλιάδων αποδήμων, οι πρώτοι εξ’αυτών βρίσκονται ήδη στην πόρτα δικηγορικών γραφείων της Ελλάδας και ετοιμάζουν τις πρώτες αγωγές, ζητώντας αστική αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, ο γνωστός ποινικολόγος Βασίλης Σωτηρόπουλος χειρίζεται ήδη την πρώτη ατομική αγωγή, με την οποία ομογενής εκλογέας στρέφεται κατά του ελληνικού δημοσίου για πράξεις ή και παραλείψεις σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων, κατά παράβαση του άρθρου 32 του Νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Κι αυτό γιατί με την καρατόμηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του πρώην γραμματέα αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου, αποκαλύφθηκε η «αμαρτωλή» διαδρομή διαρροής των emails χιλιάδων εκλογέων, που ξεκίνησε από τον κ. Σταυριανουδάκη, μεσολάβησε ο κ. Θεοδωρόπουλος, για να καταλήξουν στην ευρωβουλευτή Ασημακοπούλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες και άλλοι απόδημοι εκλογείς έχουν έρθει σε επαφή με τον κ. Σωτηρόπουλο και εξετάζουν το ενδεχόμενο της προσφυγής ενώπιον του διοικητικών δικαστηρίων της χώρας.

Η «καμπάνα» στο Δήμο Αθηναίων

Σε αντίστοιχη υπόθεση, τη νομική οδό και εντέλει τη δικαίωση είχε λάβει πολίτης, που το 2022 είχε καταθέσει αγωγή κατά του Δήμου της Αθήνας για τη διαρροή των προσωπικών του δεδομένων από υπάλληλο του Δήμου.

Με την υπ΄ αριθμόν 11267/ 2022 απόφασή του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση 8.000 €, καθώς αναγνώρισε αντικειμενική αστική ευθύνη του Δήμου Αθηναίων για παράβαση των κανόνων ασφαλείας δεδομένων.

Μάλιστα, στην περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο υποχρεωθεί να καταβάλει αστική αποζημίωση σε πολίτη για παράνομες πράξεις ή και παραλείψεις των οργάνων του, προβλέπεται η προσφυγή του Δημοσίου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο οποίο αξιώνει την καταβολή των αποζημιώσεων που έδωσε στους πολίτες από τα πρόσωπα που είναι υπόλογα για την υπόθεση.

Δηλαδή, στην περίπτωση της διαρροής των στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των αποδήμων, σε περίπτωση που η αγωγή τους γίνει δεκτή από το δικαστήριο, τότε ανοίγει ο δρόμος, το ελληνικό δημόσιο να ζητήσει τα επιδικασθέντα χρήματα των αποζημιώσεων από τους ανθρώπους που ευθύνονται για την πρωτοφανή διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Σε εξέλιξη η «τριπλή» έρευνα για το σκάνδαλο των emails

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη οι τρεις παράλληλες έρευνες για την υπόθεση διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού και της προεκλογικής «αξιοποίησής» τους από την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η πρώτη έρευνα διενεργείται από την ελληνική δικαιοσύνη.

Πρόκειται για ποινική προκαταρκτική έρευνα για τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και διενεργείται από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Γιώργο Νούλη.

Η δεύτερη έρευνα διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων και η τρίτη, είναι πειθαρχική και γίνεται εντός των κόλπων του Υπουργείου Εσωτερικών, από την επομένη της αποκάλυψης του σκανδάλου, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν καρατομηθεί ο ΓΓ του Υπουργείου, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Πώς έφτασαν στα χέρια της τα e-mails – Το παρασκήνιο της απομάκρυνσής της και η επικοινωνία με Μητσοτάκη

Η υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου προκάλεσε «θύελλα» στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα την πολλαπλή «καρατόμηση» προσώπων και την αποχώρηση της ευρωβουλευτή από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη μαζική αποστολή e-mails σε ομογενείς.

Η διαρροή της λίστας και οι αντιδράσεις όσων έλαβαν email από το γραφείο της κας Ασημακοπούλου ενόψει των ευρωεκλογών προκάλεσε εξαρχής προβληματισμό στο πρωθυπουργικό γραφείο για δύο λόγους. Πρώτον, δόθηκε η ευκαιρία στην αντιπολίτευση να βάλει κατά της επιστολικής ψήφου, αν και δεν προκύπτει συσχέτιση μεταξύ των δύο και δεύτερον δημιουργείται καχυποψία για την εκλογική διαδικασία.

Η εσωτερική έρευνα έδειξε ότι τα στοιχεία έδωσε μετά τις εκλογές του Μαΐου συνεργάτης του κ. Σταυριανουδάκη στον κ. Θεοδωρόπουλο μέσω του οποίου κατέληξαν πριν λίγους μήνες στην ευρωβουλευτή της ΝΔ. Η εικόνα του τι έχει συμβεί αποκρυσταλλώθηκε πλήρως στο Μέγαρο Μαξίμου πριν μία εβδομάδα και πάρθηκε από τον κ. Μητσοτάκη η απόφαση να μην είναι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος η κα Ασημακοπούλου. Παρότι, ο ίδιος έχει πολύ καλή άποψη για την δουλειά που έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο αυτή την πενταετία, όπως μεταφέρουν οι συνεργάτες του, και οι μετρήσεις που είχαν κάνει το τελευταίο διάστημα έδειχναν ότι είχε μεγάλη δημοφιλία μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και θα εκλεγόταν στις πρώτες θέσεις.

Η επικοινωνία με Μητσοτάκη

Λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής (15/3) και ενώ είχαν κυκλοφορήσει από νωρίτερα για μη συμμετοχή της κυρίας Ασημακοπούλου στην ευρωλίστα της ΝΔ, η Ευρωβουλευτής, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε με ανάρτηση της ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

«Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μην συμμετάσχω ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως.

Αυτό, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας.

Ο λόγος τώρα είναι αποκλειστικά στις αρμόδιες αρχές που διερευνούν την υπόθεση και είμαι βέβαιη πως θα καταλήξουν ταχύτατα στην ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου θέματος» έγραφε η κ. Ασημακοπούλου, η οποία χθες, όπως ενημέρωσε, κατέθετε όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Το είχαν ήδη πάρει απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Πέμπτης επικοινώνησε μαζί της τηλεφωνικά ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος και της ανακοίνωσε την απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Υπήρξε και δεύτερη επικοινωνία χθες το πρωί και ενώ είχε διαρρεύσει η είδηση, οπότε αποφασίστηκε η κα Ασημακοπούλου να κάνει την δήλωση αποχώρησης διευκολύνοντας τον πρωθυπουργό.

«Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μην συμμετάσχω ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Αυτό, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας», σημειώνει στην δήλωση της κα Ασημακοπούλου. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη αδικεί την εν γένει παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο και το έργο του Μιχάλη Σταυριανουδάκη, αλλά «είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν. Σε εμάς δεν λειτουργούν παραϋπουργεία Δικαιοσύνης, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».


Πηγή