Απόλυτο χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσω ολοταχώς για «κόμμα Κασσελάκη» – Στα «μαχαίρια» με Τσίπρα ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης


Απόλυτο χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσω ολοταχώς για «κόμμα Κασσελάκη» – Στα «μαχαίρια» με Τσίπρα ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης


Διαφ.


Το απόλυτο χάος χαρακτηρίζει την πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι έτοιμος να προχωρήσει με ένα επί της ουσίας δικό του κόμμα, που θα κινείται ανεξάρτητα από την Κουμουνδούρου, αφήνοντας εκτός νυμφώνος την κληρονομιά του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Στην χθεσινή του (26/2) συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης έστρεψε τα βέλη του ενάντια στον πρώην πρωθυπουργό, ψέγοντάς τον για το ότι δεν παρέστη στο συνέδριο. Είχε προηγηθεί η Δώρα Αυγέρη, η οποία δήλωσε (Mega) ότι ένιωσε για τον Αλέξη Τσίπρα «μεγάλη πικρία και απογοήτευση με έναν άνθρωπο που ήταν ο παράγοντας της ενότητας». Είναι σαφές ότι το περιβάλλον Κασσελάκη θέλει να διακόψει κάθε σχέση με τον προκάτοχό του, ενώ του αποδίδει πλέον χαρακτηριστικά ενός παράγοντα εσωστρέφειας και διάσπασης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τακτική να απαξιωθεί ο Αλέξης Τσίπρας εντάσσεται άλλωστε και η έντονη αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη ότι παρέλαβε ένα κόμμα με 17%, ένα κόμμα που δεν ήταν κυβερνητικό. Παράλληλα σημείωσε επανειλημμένα ότι έχει λάβει εντολή να ανοίξει ένας νέος κύκλος στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκείνος της περιόδου ’15-’19 έχει κλείσει.

Αδιαφορία για όλους… εκτός από τους συνεργάτες του

Την ίδια ώρα όμως ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να αδιαφορεί και για τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε εκείνα που συντάχθηκαν με την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη είτε αυτά που ακολουθούν την ετερογενή ομάδα των τριών που κατέθεσαν την πρόταση για αναβολή εκλογών (Φάμελλος, Παππάς, Γ. Τσίπρας).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλάμβανε διαρκώς την θεώρησή του πως έλαβε ουσιαστικά λευκή επιταγή μέχρι τις εθνικές εκλογές από το συνέδριο που φώναζε «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη», δείχνοντας ότι δεν προτίθεται τώρα να υπακούσει στις αποφάσεις του συνεδρίου που επιτάσσουν τη δημιουργία Εκτελεστικού Γραφείου που θα τον πλαισιώσει. Ενδεικτική της αντίληψής του ήταν και η επισήμανσή του πως δεν τον απασχολεί εάν αμφισβητηθεί ξανά, λέγοντας ότι «αν χρειαστεί, θα ξανακερδίσω».

Στον Στέφανο Κασσελάκη μετά το συνέδριο πλαισιώνει μια κλειστή ομάδα στελεχών, που δεν θα διστάσει να επιτεθεί σε οποιονδήποτε εσωκομματικό αντίπαλο εμφανιστεί στο διάβα της. Αυτή αποτελείται από την γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη, τον διευθυντή του Γραφείου του Μανώλη Καπνισάκη και τον λογογράφο του και πρώην βουλευτή Γιάννη Μπουρνούς.

Αρκετοί βουλευτές δείχνουν αυτή τη στιγμή διάθεση να μείνουν κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη. Στον πυρήνα της ομάδας αυτής βρίσκονται η Νίνα Κασιμάτη, ο Πέτρος Παππάς, η Ραλλία Χρηστίδου και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καθώς και η Έλενα Κουντουρά. Δεν αποκλείεται, άλλωστε την επόμενη περίοδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε αλλαγές στα στελέχη της ΚΟ.

Παράλληλα και μακριά από αυτά, ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμένει να μιλά για την βάση που του έδωσε εμπιστοσύνη, επαναφέροντας διαρκώς το επιχείρημα πως μόνο λίγα στελέχη δεν τον χειροκρότησαν στο συνέδριο. Έτσι θα διατηρεί και το προνόμιο να «απειλεί» όσα πρωτοκλασάτα στελέχη δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις του, πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα στρέψει εναντίον τους. Ή να τα χρησιμοποιήσει για άλλους πολιτικούς σκοπούς.

«Σκεφτείτε αυτοί να διαχειρίζονταν κρίσεις» – Τα καυστικά σχόλια της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το… βατερλώ του συνεδρίου

Το εσωκομματικό χάος που καταγράφηκε σε πανελλήνια μετάδοση από το βήμα του κομματικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασαν στελέχη της κυβέρνησης.

«Σκεφτείτε αυτοί που δεν μπόρεσαν να κάνουν ένα συνέδριο και μια κανονική διαδικασία να διαχειρίζονταν μια σύνθετη κρίση, όπως ο Έβρος ή η πανδημία», σχολίασαν χαρακτηριστικά ενώ «Δε μας εκπλήσσει αυτή η κατάσταση», τόνισαν σε συνομιλητές τους κυβερνητικά στελέχη παρακολουθώντας τα όσα συνέβησαν.

Επομένως, κατέστη σαφές πως στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν αναλυτικά τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και η γραμμή του κόμματος είναι ότι «δε σχολιάζουμε τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων».

Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις – Χάνει διαρκώς έδαφος

Το προφανές αφορά το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται από την αποδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βυθίζεται στην εσωστρέφεια, χάνοντας διαρκώς έδαφος. Όλες οι δημοσκοπήσεις, πλέον, τον κατατάσσουν στην τρίτη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να καθίσταται ο διακριτός εκλογικός αντίπαλος της ΝΔ. Οι ίδιες πηγές, πάντως, τονίζουν ότι η συνολική εικόνα των δύο κομμάτων δείχνει πως «δεν μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Ο δεύτερος, πολύ σοβαρός λόγος, είναι ο θεσμικός ρόλος που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση και υπό τις παρούσες συνθήκες αδυνατεί να εκπληρώσει με επάρκεια, όπως αναφέρουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη. «Είναι λυπηρό για τον τόπο ότι δεν μπορεί να αποκτήσει μία αξιόπιστη Αντιπολίτευση. Δεν κάνει καθόλου καλό σε κανέναν αυτό, αλλά, από εκεί και πέρα, το τι είναι το καλό, τι είναι το κακό, το τι είναι το σωστό, τι είναι το λάθος, θα το κρίνουν τα μέλη του κάθε κόμματος», όπως δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

ΝΔ: Μεγάλος χαμένος του Συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Κουμουνδούρου είναι αποτέλεσμα «όλων όσων έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση και αργότερα στην αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα».

Η κατηφόρα κατά τη δική τους ανάλυση δεν ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν ανέλαβε τα ηνία ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά είχε ξεκινήσει από τον Αλέξη Τσίπρα. «Υπό την δική του ηγεσία το κόμμα υπέστη συνεχείς ήττες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατέληξε στο 17% στις εθνικές εκλογές του 2023». Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη κατά την ίδια ανάλυση με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση και τον πρώην πρόεδρο του να μην μπορεί να παρέμβει στις εξελίξεις, αλλά, αντίθετα να είναι ο μεγάλος χαμένος του συνεδρίου, μετά την παρέμβαση που έκανε.


Πηγή