Χούθι: Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drone σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο – Στο «στόχαστρο» και το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό


Χούθι: Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drone σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο – Στο «στόχαστρο» και το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό


Διαφ.


Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drone δέχτηκε ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο που ταξίδευε από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Το συμβάν έγινε γνωστό από την αμερικανική διοίκηση (U.S. Central Command) με αναρτησή της στο Twitter.

Δείτε επίσης: Βασίλειος Γρυπάρης: Ενισχύει την ελληνική εγγύηση για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα ο Διοικητής Υποναύαρχος – Το αίτημα που θα απευθύνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόλυτη επιτυχία 2.5 μηνών

Επίθεση με πυραύλους και drone

Η επίθεση σημειώθηκε κάπου ανάμεσα στις 10 το πρωί και τις 17:20 το απόγευμα (ώρα Υεμένης) της Δευτέρας στοχεύοντας το φορτηγό πλοίο Cyclades που έπλεε υπό σημαία Μάλτας.

«Οι αρχικές αναφορές κάνουν λόγο ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε κανονικά την πορεία του».

Το ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο, χωρητικότητας 60384 dwt, ναυπηγήθηκε το 2017 και ανήκει στην εταιρεια Eastern Mediterranean του Θανάση Μαρτίνου. Σύμφωνα με πληροφοορίες στο πλήρωμα του πλοίου δεν υπηρετούν Έλληνες. Τα δεδομένα ναυτικού εντοπισμού δείχνουν ότι το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου κατευθυνόταν από το Σαλέιφ της Υεμένης προς τη διώρυγα του Σουέζ.

Τα drones στόχευαν το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση το πρωί της Δευτέρας οι δυνάμεις της USCENTCOM ενεπλάκησαν και κατέστρεψαν ένα drone των Χούθι που είχε βάλει ως στόχο τα αμερικανικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού USS Philippine Sea και USS Laboon στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Κρίθηκε ότι το drone αποτελούσε άμεση απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή. Οι ενέργειες αυτές γίνονται για να προστατευθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να γίνουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα» καταλήγει η αμερικανική ανακοίνωση.

Δεν αναφέρονται τραυματισμοί ή ζημιές σε κανένα από τα δύο περιστατικά.


Πηγή