Παράπονο αγρότη στο Σύνταγμα: «Νιώθω πληγωμένος – Όλοι εδώ "χαχαχούχα", παράτησαν τα τρακτέρ και πήγαν τις βόλτες τους» (Video)


Παράπονο αγρότη στο Σύνταγμα: «Νιώθω πληγωμένος – Όλοι εδώ “χαχαχούχα”, παράτησαν τα τρακτέρ και πήγαν τις βόλτες τους» (Video)


Διαφ.


Περισσότεροι από 10.000 αγρότες, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, που έγινε χθες (20/2) στο Σύνταγμα, ενώ στις 11 το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να επιστρέψουν στη βάση τους.

Κάποιοι εξ αυτών, ωστόσο, άδραξαν την ευκαιρία να κάνουν τις βόλτες τους στην Αθήνα, όπως ανέφερε στην κάμερα του ΣΚΑΪ ένας από αυτούς, εκφράζοντας το παράπονό του.

«Νιώθω πληγωμένος – Όλοι εδώ “χαχαχούχα”, παράτησαν τα τρακτέρ και πήγαν τις βόλτες τους»

Ο αγρότης από την Αταλάντη είπε στον ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ ότι έμεινε ξύπνιος όλο το βράδυ. «Τι να κοιμηθώ ρε φίλε! Έχεις κάνει αγρότης; Ο αγρότης δεν έχει ώρα φίλε. Από την ώρα που θα ξυπνήσει μέχρι το βράδυ, ο αγρότης είναι στο χωράφι. Μόνο η βροχή και το χιόνι μας σταματάει. Η μάνα μου στο χωράφι μας γέννησε».

Και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να βγάλω κάτι αρνητικό. Αυτό που έγινε δεν έχει ξαναγίνει για τους αγρότες, αλλά εγώ νιώθω πληγωμένος. Όλοι εδώ ”χαχαχούχα”. Παράτησαν τα τρακτέρ και πήγαν τις βόλτες τους. Έτσι είναι ο αγρότης ρε; Ήρθαμε για ένα αγώνα εδώ. Γιατί ήρθαμε εδώ πέρα;».

«Χωρίς εμάς, τι θα φας»: Μπροστά στη Βουλή εκατοντάδες τρακτέρ – Μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας (video)

Στην Αθήνα διαδηλώνουν σήμερα οι αγρότες, μετά από τέσσερις εβδομάδες παραμονής στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα: Ήδη δεκάδες τρακτέρ βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, ενώ από νωρίς το πρωί με πλοία και πούλμαν κατέφθαναν αγρότες από την Κρήτη και πολλές περιοχές της χώρας.

Οι Έλληνες αγρότες όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ. Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τί θα φας;», οι αγρότες από την κεντρική Ελλάδα ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το ταξίδι τους που άρχισε χθες το πρωί και διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας.

«Λαοθάλασσα» στην πλατεία Συντάγματος

Το συλλαλητήριο, που αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένο για τις 6.30 το απόγευμα, ενώ έως τώρα η προσέγγισή τους στο κέντρο της Αθήνας γίνεται συντεταγμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με την αστυνομία, προκειμένου να περιορισθούν όσο γίνεται οι συνέπειες στη λειτουργία της πόλης.

Το κέντρο της Αθήνας είναι πρακτικά αδιάβατο, ενώ η κυκλοφορία κλείνει προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των αγροτών που φτάνουν με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα, αλλά και με το μετρό, όσοι μετακινούνται με τα πούλμαν που στάθμευσαν στο Ολυμπιακό Στάδιο λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

Οι αγρότες εξακολουθούν να επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν έχουμε να δώσουμε», ωστόσο χαρακτήρισε το σημερινό συλλαλητήριο μέσο πίεσης στα χέρια του προς τις Βρυξέλλες.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι το κονβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πέρασε τις Αφίδνες και συνέχισε για την Αθήνα, με τα οχήματα να κινούνται με ταχύτητες περίπου 40 χλμ/ώρα. Λίγο μετά τη 1:30 έφτασαν στο Σύνταγμα τα πρώτα 9 τρακτέρ απο την Εύβοια.

Ως άτυπη «επιτροπή υποδοχής» ιδιοκτήτες ταξί έχουν σταθμεύσει τα οχήματά τους στο ύψος της Σπύρου Πάτση επί της λεωφόρου Αθηνών με την τροχαία να έχει διακόψει την κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Τα κονβόι των τρακτέρ από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα μπήκαν στην Αθήνα σε τρία γκρουπ- το πρώτο από την Εύβοια με 9 αγροτικά μηχανήματα και ακολούθησαν το 2ο και 3ο γκρουπ με τα 78 τρακτερ και τα 50 τρακτέρ αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, στα Μέγαρα ξεκίνησαν να φτάνουν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι τα πούλμαν που μεταφέρουν αγρότες από την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας. Εκεί, συγκεντρώθηκαν είκοσι λεωφορεία και κατευθύνονται στο ΟΑΚΑ, όπου και θα σταθμεύσουν.

Πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου σε εφαρμογή έχουν τεθεί πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Τα αιτήματα των αγροτών

«Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας», λέει για το σημερινό συλλαλητήριο ένας από τους αγρότες που θα συμμετέχουν σε αυτό, ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Οι αγρότες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου.


Πηγή