Μακελειό στην Πράγα: Ο 24χρονος δράστης πρώτα σκότωσε τον πατέρα του και μετά δολοφόνησε άλλους 15 – Πώς βοηθήθηκε από την φίλη του;


Μακελειό στην Πράγα: Ο 24χρονος δράστης πρώτα σκότωσε τον πατέρα του και μετά δολοφόνησε άλλους 15 – Πώς βοηθήθηκε από την φίλη του;


Διαφ.


Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν χθες από πυροβολισμούς σε σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας. Ο δράστης, ένας 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ, αυτοκτόνησε μετά τη μακελειότητα που προκάλεσε, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον πατέρα του στο χωριό του Χοστούν, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Πράγα.

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο ότι ένας 24χρονος μπορεί να συνδέεται με τους δύο φόνους που έλαβαν χώρα στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα αν ο ίδιος ευθύνεται για αυτές τις δολοφονίες. Οι αρχές εξετάζουν την περίπτωση ότι ο ίδιος μπορεί να έχει σκοτώσει δύο άτομα πριν από το μακελειό. Ο 32χρονος πατέρας και η δύο μηνών κόρη του δολοφονήθηκαν από πυρά στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, Μάρτιν Βόντρασεκ. Αν και ο ύποπτος δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα για να διαπιστώσει την αλήθεια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Κόζακ σχεδίαζε να παρακολουθήσει μια διάλεξη χθες το απόγευμα στη Σχολή Τεχνών, λίγα λεπτά με τα πόδια από τη Σχολή Φιλοσοφίας. Ωστόσο, οι αστυνομικοί, που αναζητούσαν τον μαθητή από το απόγευμα, δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν εκεί. Ήταν καθ’ οδόν προς τη Φιλοσοφική Σχολή, όπου ανοίχτηκε πυρ λίγο αργότερα.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social, δείχνουν τον 24χρονο Ντέιβιντ Κόζακ να βγαίνει στο μπαλκόνι και να ανοίγει πυρ.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο με τον μακελάρη να πυροβολεί:

Βοηθήθηκε από την φίλη του

Ο Ντέιβιντ Κόζακ μπορεί να βοηθήθηκε από την κοπέλα του. Η τσεχική αστυνομία το επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφο της ολλανδικής Volkskrant που βρισκόταν στο σημείο. Η φίλη, για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, φέρεται να προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν, η αστυνομία βρήκε «ένα μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών» στο κτίριο του πανεπιστημίου. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλά περισσότερα θύματα αν η αστυνομία δεν είχε δράσει τόσο γρήγορα», είπε. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο 24χρονος σκοπευτής είχε άδεια για το όπλο, με το οποίο προκάλεσε την τραγωδία. Η έρευνα πρέπει τώρα να αποκαλύψει πώς ακριβώς έλαβε αυτή την άδεια.

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία» είπε στους δημοσιογράφους ο Βιτ Ράκουσαν.

«Πάντα ήθελα να σκοτώσω κάποιον»

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Κόζακ ήταν επιμελής μαθητής, αλλά είχε και ψυχολογικά προβλήματα. Τον Μάιο κέρδισε βραβείο για την πτυχιακή του εργασία. Ο φοιτητής δεν είχε ποινικό μητρώο αλλά, ως νόμιμος κάτοχος όπλων, είχε ενδιαφέρον για τα όπλα.

Είχε πτυχίο ιστορίας και ευρωπαϊκών σπουδών και συνέχισε με μεταπτυχιακό, με επίκεντρο την ιστορία της Πολωνίας.

Ωστόσο, μηνύματα που ανέβασε ο νεαρός στο Telegram τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα του.

Ο 24χρονος φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου είχε παραπονεθεί για την «μίζερη ζωή» του και έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι «πάντα ήθελε να σκοτώσει κάποιον».

Σε ένα μήνυμα με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου, ο σκοπευτής έγραψε ότι «εμπνεύστηκε πολύ από την Αλίνα». Αναφερόταν στην 14χρονη Αλίνα Αφανασκίνα. Το κορίτσι πυροβόλησε και σκότωσε δύο ανθρώπους στο σχολείο της στη ρωσική πόλη Μπριάνσκ στις 7 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια αυτοκτόνησε επίσης. «Αλλά η Αλίνα δεν σκότωσε αρκετούς ανθρώπους, θα το διορθώσω», είχε γράψει ο Κοζακ.

«Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Μακελειό Πράγα

Μακελειό

«Ήταν ένας εσωστρεφής τύπος»

Ο Κόζακ θα ταξίδευε 13 μίλια από το σπίτι του στην Πράγα για διαλέξεις στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου. Φαίνεται ότι ζούσε στο χωριό Χοστούν της κεντρικής Βοημίας με τον πατέρα του σε ένα μεγάλο οικογενειακό σπίτι.

Ο δολοφονικός του «παροξυσμός» ξεκίνησε με θύμα τον ίδιο του τον πατέρα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός.

Μακελειό δράστης

«Ήταν ένας εσωστρεφής τύπος, μάλλον περίεργος όπως κάθε άλλος σπασίκλας», είπε ένας κάτοικος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η οικογένεια φαινόταν φυσιολογική. Πήγαμε στο εξοχικό τους πριν από χρόνια. Ο πατέρας του ήταν το αφεντικό μου και ήταν φίλοι εκτός δουλειάς, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του».

Το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της 21ης Δεκεμβρίου δεν είναι ακόμη σαφές. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι ο Κόζακ δολοφόνησε τον πατέρα του πριν κατευθυνθεί στην Πράγα.

Η τσεχική αστυνομία έμαθε ότι κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα και σχεδίαζε να αυτοκτονήσει.

Το χρονικό της επίθεσης

Σκηνές αλλοφροσύνης έκαναν τον γύρο του κόσμου, με φοιτητές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα να «κρέμονται» και να πηδούν από τα παράθυρα, για να γλιτώσουν από τη φονική μανία του Κόζακ.

«Περισσότεροι από 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση.

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα… Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών» δήλωσε με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ο Πάβελ.

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε στο Twitter, ότι λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της για ένα περιστατικό που συνέβη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πλατεία Γιαν Πάλαχ της τσεχικής πρωτεύουσας.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στον τέταρτο όροφο. «Όλο το κτίριο εκκενώθηκε. Υπήρξαν πολυάριθμοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο σημείο» ανέφερε αρχικά η αστυνομία.

Σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τα πυρά, μερικοί φοιτητές σκαρφάλωσαν από τα παράθυρα και κάθισαν στην προεξοχή, ωστόσο ένα από τα κορίτσια δεν μπορούσε να κρατηθεί και έπεσε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα.


Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε στη κρατική τηλεόραση ότι δεν υπήρξε κάποιος άλλος ένοπλος δράστης και κάλεσε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας. Παράλληλα, ένα email προς το προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου ανέφερε ότι ένας ένοπλος δράστης βρισκόταν σε ένα από τα κτίρια του πανεπιστημίου. Η διοίκηση του πανεπιστημίου καλούσε το προσωπικό να «μην μετακινηθεί». «Μην πάτε πουθενά, αν είστε στα γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά στην πόρτα, σβήστε τα φώτα» ανέφερε το email.

Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο και ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Επίσης, έως και 200 μαθητές μεταφέρθηκαν γρήγορα σε ασφαλές μέρος στον δρόμο προς μια γκαλερί σύγχρονων τεχνών.

Οι φοιτητές της σχολής, όπως και οι φοιτητές σε όλη την Ευρώπη, επρόκειτο να ολοκληρώσουν το ακαδημαϊκό τους εξάμηνο σήμερα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Η «χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία» από το 1993

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος, προκάλεσε σοκ σε όλον τον κόσμο. Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία. Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ. Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

«Σοκαρισμένος» από τα γεγονότα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους.

«Συντετριμμένος» από την είδηση της επίθεσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ανάρτηση που έκανε στα αγγλικά στο Χ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε εκ μέρους του ελληνικού λαού «τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν εξέφρασε τη θλίψη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας μετά το πολύνεκρο περιστατικό με πυροβολισμούς που «έπληξε σκληρά τον τσεχικό λαό» σε μια πανεπιστημιακή σχολή της Πράγας. «Μίλησα με τον Τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ, και του εκφράζω προσωπικά, εκ μέρους της κυβέρνησής μου και, δεν έχω καμία αμφιβολία, εκ μέρους όλων μας, την υποστήριξή μου και την αλληλεγγύη μου», δήλωσε η πρωθυπουργός μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απέστειλε μήνυμα στον Τσέχο ομόλογό της, Πετρ Φιάλα, με το οποίο εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων της σημερινής θανατηφόρας επίθεσης που έλαβε χώρα στην Πράγα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η Μελόνι «βρίσκεται στο πλευρό τον τραυματιών και όλων των κατοίκων της Τσεχίας».

«Η Ιταλίδα πρωθυπουργός καταδικάζει για μια ακόμη φορά, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, κάθε μορφή βίας, τρομοκρατίας και φανατισμού και υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη έχει χρέος να αντιδράσει και να ενισχύσει κάθε χρήσιμο μέσο, ώστε να εγγυηθεί την ύψιστη ασφάλεια των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης.

Τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα της επίθεσης στην Πράγα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 24, εξέφρασαν ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρει ότι ένιωσε αποτροπιασμό όταν ενημερώθηκε για τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στο κέντρο της Πράγας. «Η σκέψη μου βρίσκεται στα θύματα και τις οικογένειές τους και οι ευχές μου για ανάρρωση προς όλους τους τραυματίες», γράφει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Αντίστοιχα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εκφράζει προς τον τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα «σε αυτήν την οδυνηρή περίσταση, εκ μέρους του γερμανικού λαού», τα ειλικρινή του συλλυπητήρια. «Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια εκφράζουμε και στις οικογένειες των θυμάτων. Συμμεριζόμαστε τη θλίψη τους και νιώθουμε τον πόνο τους. Σε αυτήν τη σκοτεινή ώρα, στεκόμαστε στο πλευρό σας και στο πλευρό του τσεχικού λαού», αναφέρει ο κ. Σολτς.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σημειώνει ότι «η επίθεση στο κέντρο της Πράγας πλήττει την Ευρώπη στην καρδιά», για να συμπληρώσει, απευθυνόμενη στον τσέχο ομόλογό της Γιαν Λιπάφσκι στη γλώσσα του: «Πενθούμε. Η σκέψη και η συμπαράστασή μας είναι στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. Τα συλλυπητήριά μου σε όλους σας».


Πηγή