Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 55 οι νεκροί που ταυτοποιήθηκαν – Μνημόσυνο για τα θύματα, νέο συλλαλητήριο και απεργία σε μετρό-ηλεκτρικό-τρένα – Ελλάδα


Η τραγωδία στα Τέμπη έχει ως απολογισμό, πια, 55 νεκρούς στην χώρα μας, με ένα εκ των άλλων δύο θυμάτων να μην έχει ταυτοποιηθεί κι άλλο ένα να μην έχει αναζητηθεί, τη στιγμή που επτά άτομα παλεύουν στις ΜΕΘ.


Διαφ.


Δραματικές στιγμές για τους συγγενείς που παραλαμβάνουν τις σορούς και τα προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων τους. Σήμερα (5/3), Κυριακή της Ορθοδοξίας, μετά από απόφαση της Ιερά Συνόδου θα τελεστεί μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας σε όλους τους ναούς της χώρας, την ώρα που ο σταθμάρχης απολογείται για όσα έκανε.

Survivor All Star spoiler 5/3: «Μπαμ» στον Άγιο Δομίνικο! Τέλος από το Survivor All Star ο Στάθης Σχίζας με οικειοθελή αποχώρηση

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor All Star spoiler 5/3: «Μπαμ» στον Άγιο Δομίνικο! Τέλος από το Survivor All Star ο Στάθης Σχίζας με οικειοθελή αποχώρηση

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, ο 20χρονος, ο μόνος επιζών από το πρώτο βαγόνι, βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και η κατάστασή του κρίνεται σταθερή αλλά κρίσιμη ενώ υπάρχει αχτίδα αισιοδοξίας από την πλευρά των γιατρών. Οι άλλοι 4 στη Λάρισα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Τα θύματα είναι 57, εκ των οποίων 55 επιβεβαιωμένα, ενώ υπάρχει ένα «ορφανό» DNA και ενδέχεται να ανήκει σε αλλοδαπό άνδρα, καθώς δεν έχει αναζητηθεί από κανέναν. Η Κ. Θεοχαρούλη έκανε λόγο και για ένα δείγμα DNA που δεν ανήκει σε DNA που έχουν δοθεί από δυο οικογένειες. Μάλιστα η μια οικογένεια βρήκε το δικό της άτομο στους τραυματίες. Μένει η μητέρα που αναζητά το γιο της, και δεν είναι συμβατό με το προαναφερόμενο DNA.

Εν τω μεταξύ, η ιατροδικαστής Λάρισας Ρουμπίνη Λεονταρή διαψεύδει τα όσα δημοσιεύτηκαν για κοινό πόρισμα για τα 57 θύματα, λέγοντας πως δεν μπορεί να βγει κοινό πόρισμα καθώς είναι μια διαδικασία που απαιτεί χαρτιά από διάφορες υπηρεσίες για να βγει το πιστοποιητικό θανάτου και η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, καθώς κάποιοι πέθαναν από ασφυξία, άλλοι από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κι άλλοι ήταν μέσα στο φλεγόμενο βαγόνι.

Ωστόσο, όπως είπε η κα Λεονταρή σε αυτά τα πορίσματα υπάρχει ένα κοινό, το οποίο είναι πως πρόκειται για ένα ομαδικό σιδηροδρομικό ατύχημα. Ο θάνατός τους δηλαδή οφείλεται σε ένα κοινό ομαδικό σιδηροδρομικό ατύχημα. Είναι ο όρος που θα βοηθήσει στη συνέχεια στις νομικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν οι οικογένειες των θυμάτων.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και απεργία

Πέντε ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, η λαϊκή οργή δεν έχει κοπάσει. Έτσι, λοιπόν, έχουν προγραμματιστεί νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για την Κυριακή (5/3).

Σε εξέλιξη βρίσκεται 48ωρη απεργία από το Σάββατο (4/3) που προκήρυξαν τα σωματεία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. Ως εκ τούτου, κανένα δρομολόγιο της Hellenic Train, συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας, δεν πραγματοποιείται.

Μάλιστα, όπως έχει ανακοινώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), θα συνταχθεί υπόμνημα με όλα τα προβήματα που αφορούν στον σιδηρόδρομο και θα ζητηθεί άμεσα συνάντηση με το Υπουργείο Μεταφορών και τα πολιτικά κόμματα, το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος για τα ζητήματα ασφαλείας. Αμέσως μετά τις συναντήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των συζητήσεων, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, προκειμένου να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις.

Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης ΣΤΑΣΥ εξήγγειλε 24ωρη απεργία για την Κυριακή (05/03) στις Γραμμές 1,2 και 3 του μετρό, καλώντας παράλληλα σε συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι σιδηροδρομικοί στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα, για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Ταυτόχρονα, το Σωματείο ενημερώνει ότι οι συρμοί θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ., προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους πως «παρά τις προειδοποιήσεις γραπτές και προσφορικές από τα Συνδικάτα Εργαζομένων, αναφορικά με τα προβλήματα και τα κενά ασφαλείας, την απουσία μέτρων προστασίας, τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, οι αρμόδιοι κώφευαν επιδεικτικά».

Ακόμα, οι ίδιοι συμπληρώνουν: «Προφανώς, αποτελούν θιασώτες του “αν δεν προκύψει η αναποδιά, τότε δεν λαμβάνουμε μέτρα για να την αποτρέψουμε”. Και να που η αναποδιά προέκυψε και μάλιστα έλαβε δυσθεώρητες και αβάσταχτες διαστάσεις, φέρνοντας στα χείλη μας αναπάντητα “γιατί;”. Γιατί οι τεράστιες παραλείψεις, η εγκληματική αδιαφορία σε Θέματα ασφαλείας, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις να στοιχίσουν τη ζωή σε τόσους αθώους ανθρώπους και να στερήσουν μια για πάντα το χαμόγελο από τα χείλη των δικών τους; Είναι τεράστια η πολιτική ευθύνη γι αυτό και δε θα ανεχθούμε τη μετακύλισή της σε αποδιοπομπαίους τράγους. Απαίτησή μας: Να αναζητηθούν οι ευθύνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη!».


Πηγή