Βορίδης: «Η κυβέρνηση είναι ταγμένη στη μάχη κατά της διαφθοράς»


Βορίδης: «Η κυβέρνηση είναι ταγμένη στη μάχη κατά της διαφθοράς»


Διαφ.




Oι μηχανισμοί και τα μέτρα ενίσχυσης της λογοδοσίας και των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία και τη χρηστή διακυβέρνηση της Αυτοδιοίκησης, αποτέλεσαν αντικείμενο ημερίδας με τίτλο «Ενισχύοντας το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ», που διοργάνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι ταγμένη στη μάχη κατά της διαφθοράς» και ανέφερε ότι μέχρι τι 21 Μαρτίου θα έχει νομοθετηθεί «για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και το Εθνικό Σχέδιο Ακεραιότητος με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. «Έχει τεράστια σημασία», τόνισε, «γιατί έχουμε την ισχυρή δέσμευση όλων των υπουργείων ότι θέλουν να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο δράσης. ‘Αρα δεν είναι απλές διακηρύξεις περί αντιμετώπισης της διαφθοράς, που έχουμε ακούσει συχνά στο παρελθόν, αλλά συγκεκριμένα με πράξη που φανερώνει την ισχυρή πολιτική δέσμευση».

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ακόμα, ότι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΑΔ, γίνεται επεξεργασία του πλαισίου της υπουργικής απόφασης που θα επιτρέψει την υλοποίηση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ. Επιπλέον, συνεργασία με τον δήμο Πλατανιά, θα οδηγήσει στην πιλοτική δημιουργία διαδημοτικής Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου για όλους τους δήμους της Κρήτης.


«Η καταγραφή διαδικασιών με δημοσιονομική επίπτωση στον ΟΤΑ α΄βαθμό: Ο εσωτερικός έλεγχος δεν είναι μόνο το κατασταλτικό κομμάτι, η πραγματική δυσκολία στο Δημόσιο είναι κυρίως να καταγράψεις και να ενισχύσεις τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν επιτρέπουν να γίνει το κακό, ή που αν πάει να συμβεί, σου δίνουν ένα έγκυρο σήμα προειδοποίησης ότι κάτι δεν πάει καλά στη διαδικασία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στον Κώδικα Συμπεριφοράς Αιρετών Οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, έναν πολυσέλιδο χρηστικό οδηγό για την ενίσχυση της διαφάνειας, ο κ. Βορίδης είπε ότι έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας «και εμπεδώνουν μία κουλτούρα ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση. Θέτουν ερωτήματα συμπεριφοράς, ηθικά και ταυτόχρονα δίνουν απαντήσεις κι έναν τρόπο για να χειριστεί ο εργαζόμενος διλήμματα που μπορεί να συναντά στην καθημερινότητά του».


Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από την πλευρά του εκτίμησε ότι έως το τέλος του 20022 θα έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το 2023 η ενδυνάμωση του ρόλου της αυτοδιοίκησης αλλά και τους κράτους μέσα από όλους τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου θα είναι ορατή πλέον στους πολίτες».

Ο διοικητής της ΕΑΔ, ‘Αγγελος Μπίνης τόνισε ότι «εάν δεν υπάρξει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, έτσι ώστε ο υπάλληλος που θα στελεχώσει την μονάδα εσωτερικού ελέγχου, ο διευθυντής οικονομικού, ο άνθρωπος που ασχολείται με τις προμήθειες, με τη στοχοθεσία ή την αξιολόγηση προσωπικού, να ξέρουν ότι υπάρχει δίπλα τους ένας σταθερός καταρτισμένος σύμβουλος ανάπτυξης δεξιοτήτων, θα είναι άλλη μια μεταρρύθμιση που θα μείνει στα χαρτιά».

Ως έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα αναβάθμισης του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα, χαρακτήρισε τον Κώδικα Συμπεριφοράς Αιρετών, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα σημαντικό εργαλείο κωδικοποίησης του τρόπου με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν οι σύγχρονοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί και οι εκπρόσωποί τους».


Πηγή