Ο Πούτιν έθεσε σε συναγερμό τα πυρηνικά: Iδoύ το πυρηνικό οπλοστάσιο που έχει στην κατοχή της η Ρωσία


Ο Πούτιν έθεσε σε συναγερμό τα πυρηνικά: Iδoύ το πυρηνικό οπλοστάσιο που έχει στην κατοχή της η Ρωσία


Διαφ.




Σε συναγερμό έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τις ρωσικές πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις, επικαλούμενος τη «σκλήρυνση της στάσης των δυτικών χωρών έναντι της Μόσχας» για την επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έδωσε διαταγή να τεθούν σε «ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας» τα «αποτρεπτικά όπλα» της χώρας, αποφεύγοντας να αναφέρει συγκεκριμένα τον όρο «πυρηνικά».

Συγκεκριμένα, η δήλωση στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, έχει ως εξής: «Ανώτατοι αξιωματούχοι των κορυφαίων κρατών του ΝΑΤΟ προβαίνουν επίσης σε επιθετικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας. Κατά συνέπεια, έδωσα διαταγή στον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων να μεταθέσουν τις αποτρεπτικές δυνάμεις του Ρωσικού Στρατού στην ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας».

Η απόφαση πάντως του Πούτιν να θέσει σε πλήρη ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας φαίνεται να προβλημάτισε, ακόμα και τους ίδιους του τους υπουργούς, που αντιλαμβάνονται μεν ότι οι κινήσεις του Ρώσου προέδρου έχουν ως στόχο να απειλήσουν τη Δύση, χωρίς να καταλαβαίνουν όμως, αν ο Πούτιν έχει επίγνωση του μεγέθους της καταστροφής που επιδιώκει.

Ήδη οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν σαν «απαράδεκτη» την αναφορά, έστω και έμμεση, σε πυρηνικά όπλα, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έχει απευθύνει προειδοποίηση στον Πούτιν «να μην κάνει το τραγικό σφάλμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Τα πυρηνικά που έχει στην κατοχή της η Ρωσία

Παρά το ότι ο ακριβής αριθμός των όπλων με πυρηνική γόμωση αποτελεί κρατικό απόρρητο, εκτιμάται ότι στη Ρωσία βρίσκονται περισσότερα από τα μισά πυρηνικά στον κόσμο. Αυτά είναι συνολικά 14.000 και ο Πούτιν έχει συνδεδεμένα στο περιβόητο «κόκκινο κουμπί» άνω των 7.000.

Ίσως όμως να είναι ακόμη πιο τρομακτικό το είδος αυτών των όπλων, πέρα από το αριθμητικό πλήθος τους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι Ρώσοι είχαν κατασκευάσει την πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα στον κόσμο, τη διαβόητη «Tsar Bomba».

Εμφανίστηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1960 και η ισχύς της υπερβαίνει τους 50 μεγατόνους. Ωστόσο, το 2015 κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Ρωσία ετοίμαζε μια αναβαθμισμένη εκδοχή της Tsar Bomba, με δύο φορές μεγαλύτερη καταστροφική δύναμη από την αρχική.

Εκτός όμως από την Tsar Bomba και κάποιες πυρηνικές τορπίλες τελευταίου τύπου, οι Ρώσοι διαθέτουν το σύστημα Status-6, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι ύψους έως και 500 μέτρων. Και, καθώς το κύμα θα είναι ραδιενεργό, θα μολύνει την ακτογραμμή του εχθρού, μετατρέποντάς την σε νεκρή ζώνη.

Επίσης, το Status-6 δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από αντίπαλα αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα.


Πηγή