ΠΑΣΟΚ: Άνοιξαν τα χαρτιά τους οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του – Οι ομιλίες τους στο ΣΕΦ (video)


ΠΑΣΟΚ: Άνοιξαν τα χαρτιά τους οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του – Οι ομιλίες τους στο ΣΕΦ (video)


Διαφ.


Στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, καθώς εκτός των μελών της έχουν προσκληθεί οι γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος και θεσμικά εκλεγμένοι.

Η συνεδρίαση αποφασίστηκε στην προηγούμενη, της 30ης Ιουνίου, και προβλέπεται να πάρουν το λόγο κατά αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος για να αναπτύξουν τη πρότασή τους για το ΠΑΣΟΚ και τη προοπτική του. Πρόκειται για τη τελευταία εσωκομματική διαδικασία ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, υποδέχθηκαν στο βήμα τον Νίκο Ανδρουλάκη, με το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Νίκο αρχηγό».

Ο πρόεδρος του κόμματος, σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, γιατί πλέον δεν μας τίθεται το ερώτημα με ποιον θα πάτε. Έκλεισε ο ιστορικός κύκλος του ερωτήματος. Κοπιάσαμε και αγωνιστήκαμε για να είναι σήμερα το ερώτημα πότε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση και πότε θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στο σπίτι της. Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος, έτοιμος να κάνει και το επόμενο μεγαλύτερο βήμα.

Έτοιμο να βάλει τέλος στην αποτυχημένη διαχείριση Μητσοτάκη». «Πριν 2,5 χρόνια η βάση της παράταξης μου έκανε την τιμή να με εκλέξει επικεφαλής του ιστορικού μας κινήματος. Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο θα ήταν “το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε”. Δεν επέστρεψε μόνο με το ιστορικό του σύμβολο, αλλά μπήκε με δυναμική στο κέντρο των εξελίξεων.

Η εποχή που μας αντιμετώπιζαν ως συμπλήρωμα έχει περάσει. Μόνο τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Ανεβάσαμε τα ποσοστά μας, γίναμε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια. Είδαμε ξανά το πράσινο στην Κρήτη. Αυξήσαμε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Ενισχύσαμε την επιρροή μας».

Αναφερόμενος σε όσους τον αμφισβήτησαν, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε:

«Στις 19:00 έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών. Στις 19:10 κάποιοι έθεσαν θέμα ηγεσίας. Η βάση της παράταξης θα κρίνει αν ενδιαφέρονταν για την πορεία της παράταξης. Την απόφαση για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά με αναθεώρηση Συντάγματος, είναι απόφαση 20 ετών, δεν την πήρα μόνος. Να με κατηγορούν κάποιοι γιατί είχαμε ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο στο νομό τους, το θεωρώ αδιανόητο.

Το βράδυ των εκλογών θα μπορούσε να μείνει στον μεγάλο ηττημένο που ήταν η ΝΔ και μετά να πάμε στα όργανά μας και να συζητήσουμε τα λάθη μας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα που δείχνουν αδυναμία. Έτσι είναι οι θεσμικές λειτουργίες.

Αυτή είναι η διαδρομή μου και ως γραμματέας και ως πρόεδρος. Θα μπορούσαμε και να είμαστε δεύτερο κόμμα, αν κάποιος που έλεγε ότι «θα είναι για πάντα ΠΑΣΟΚ» δεν έφτιαχνε κόμμα έναν μήνα πριν τις εκλογές. Η προοπτική δεν υπάρχει σε μεσσίες ούτε σε περιτυλίγματα όπως μας έδειξαν άλλα κόμματα».

Γερουλάνος: Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω

Δεύτερος κατά σειρά ομιλητής στο βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ήταν ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατέστησε σαφές ότι «τώρα, είναι η ώρα.

Τώρα είναι η ώρα για την “αναγέννηση” του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας συγχωρεθεί αν δεν ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας». «Δεν διανοούμαστε να χάσουμε την ευκαιρία για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ για το οποίο χρειάζετονται τρία πράγματα: Σχέδιο, διάθεση σύνθεσης δυνάμεων, ενότητα δηλαδή, και εμπειρία διακυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα. Πολιτικό σχέδιο που δεν έρχεται απλά να διαχειριστεί το διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έρχεται να τα αλλάξει συθέμελα. Έρχεται να αλλάξει παράδειγμα. Έρχεται να επιφέρει σαρωτικές αλλά και πολύ συγκροτημένες αλλαγές. Η “Αναγέννηση”, είναι ένα σχέδιο πολιτικό, ανθρωποκεντρικό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό.

Ο δεύτερος λόγος που ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ είναι γιατί μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα. Αυτό κάνω όλη μου την πολιτική ζωή, μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό δεν έχω κομματική παρέα. Δεν έχω “δικούς μου”. Δεν χρειάζομαι τη δική μου ομάδα για να προεδρεύσω.

Δεν έχω μάθει έτσι. Έχω μάθει να φτιάχνω ομάδες. Αξιοποιώντας όποια και όποιον θέλει να προσφέρει. Συνθέτοντας δυνάμεις και προσφέροντας προοπτική. Όπου κι αν βρέθηκα. Αυτό έκανα πάντα. Αυτό, θα κάνω και ως πρόεδρος, αν εκλεγώ», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.

Γιαννακοπούλου: «Τώρα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την ευθύνη»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Νάντια Γιαννακοπούλου στην αρχή της ομιλίας της θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» και πως την επόμενη μέρα όποιος και αν είναι ο πρόεδρος θα πρέπει να βρει το κόμμα συσπειρωμένο.

Ένα κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας που λαμβάνει 13% και δηλώνει ικανοποιημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα. «Πρώτος στόχος μας είναι η επανασύνδεση μας με την κοινωνία για να αποκαταστήσουμε τη θέση μας στον πολιτικό χάρτη», δήλωσε αρχικά η υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. «Ιστορική συγκυρία» χαρακτήρισε την πολιτική κατάσταση η Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Δεν υπάρχει πλέον το αλαζονικό 41%. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μπει σε καθοδική πορεία», είπε αναφερόμενη στη Νέα Δημοκρατία και συνέχισε λέγοντας «Δεν πάει άλλο κύριε Μητσοτάκη με την αντιλαϊκή πολιτική». Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πολιτική κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και απορώ πως κάποιοι σύντροφοι μιλούν για σύμπραξη με ένα τέτοιο κόμμα. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την ευθύνη».

Διαμαντοπούλου: Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, ισχυροποιούμε την κοινωνία

Μιλώντας από το βήμα, η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. «Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, ισχυροποιούμε την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά η υποψήφια για την προεδρία.

«Η ιστορία μας χτυπάει την πόρτα. Είμαστε πολιτικοί απόγονοι μιας μεγάλης παράταξης που ξεκίνησε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Που κατάφερε σε όλες τις εποχές να συγκεντρώσει τα πιο λαϊκά, καινοτόμα, λαϊκά, φιλολαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι ένας σημαιοφόρος. Είμαστε και οι έξι σημαιοφόροι. Δεν θέλω να απευθυνθώ μόνο στο κομματικό ακροατήριο. Θέλω να απευθυνθώ στην κοινωνία», είπε, εξηγώντας ότι «η ουσία είναι να απαντάς στο τι, στο πως και στο με ποιον».

Όπως ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου, «ο Έλληνας δεν μπορεί να αποδέχεται την υστέρηση ως κανονικότητα. Πρέπει να πούμε όχι σε αυτή τη μίζερη Ελλάδα. «Η κυβέρνηση ασχολείται με την επικοινωνία. Κάνει συνθηκολόγηση με τον ακραίο συντηρητισμό. Είναι η συνταγή της παράλυσης. Οι υποσχέσεις του 2019, που πίστεψαν πολλοί είναι στο μηδέν. Η έξοδος από την κρίση ωφελεί όλο και λιγότερους. Δεν πάει άλλο!», είπε κάνοντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση».

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «διαλύεται στις οθόνες μας». «Παλιά στο «δεν πάει άλλο» υπήρχε μια εναλλακτική. Σήμερα δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας ως μια μικρή οπερέτα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σοβαρό κόμμα. Με 15 και 16% δεν είναι όμως εναλλακτική πρόταση.

Έτσι φαίνεται. Είμαστε εδώ, γιατί πρέπει να αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Έχει προτάσεις το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τις ακούνε οι πολίτες. Η ελληνική κοινωνία είναι διατεθειμένη να ξανακοιτάξει το ΠΑΣΟΚ. Δε πρέπει να μιλήσουμε για επιστροφή, αλλά για όνειρα. Η λέξη «ευκαιρία» ακούγεται όλο και πιο συχνά. Αυτήν πρέπει να αδράξουμε Δεν αρκούν απλές προσεγγίσεις. Χρειάζεται ένα big bang, χρειάζεται προγραμματική κατεύθυνση. Χρειάζεται ένα ανοιχτό κόμμα. Χρειάζεται μια νέα ηγεσία».

Δούκας: Δε μηδενίζω το έργο κανενός. Αλλά… Δεν πείσαμε σύντροφοι

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Χάρης Δούκας κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν θα σταθώ στα μικρά και ασήμαντα. Αυτά προσπαθούν να διχάσουν την παράταξη, να μειώσουν πρόσωπα, να παραχαράξουν θέσεις και πρακτικές. Αυτούς τους καιρούς δεν μας ταιριάζει η μικροψυχία. Δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων», είπε ο κ. Δούκας τονίζοντας ότι:

«Η εκλογή Προέδρου στις 6 Οκτώβρη έχει Εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό ορόσημο. Γιατί από την συμμετοχή των πολιτών, αλλά και το αποτέλεσμα, θα κριθεί το εάν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια».

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης κοστίζουν πολύ ακριβά στον τόπο. Επιχειρούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Μια κοινωνία σε μόνιμη ομηρεία, Που βολεύεται με τα κουπόνια, τα vouchers, το μέτριο, τις έωλες υποσχέσεις, μιας δήθεν «κανονικότητας».

Όσο και αν προσπαθήσουν, όσο και αν μεγάλα συμφέροντα τους στηρίζουν, ο κύκλος της φθοράς τους, ξεκίνησε. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.Η κοινωνία εγκαταλείπει κάθε μέρα τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά μας αρκεί αυτό; ΟΧΙ, δεν αρκεί. Γιατί στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο κόσμος κάθισε σπίτι του και γύρισε την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Γιατί δεν εμπνέεται από τη σημερινή πολιτική και το πολιτικό προσωπικό, που δεν εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του.

Διαμορφώνεται ένας φαύλος κύκλος μιας ανυπόληπτης κυβερνητικής εξουσίας και ενός αδύναμου πολιτικού συστήματος.

Αυτό δυστυχώς αφορά και το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, το οποίο την ώρα που η φθορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαία, δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει.

Γιατί άραγε Σύντροφοι;Γιατί σε κρίσιμες στιγμές δεν είχαμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Γιατί εμφανιστήκαμε ως εκκρεμές, επιχειρώντας να μη δυσαρεστήσουμε κανένα.Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, το είπε προεκλογικά: “Η τρίτη θέση στις εκλογές θα είναι πολιτική ήττα.” Και συμφωνώ μαζί του.Να το πούμε πολύ καθαρά:

Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του να αυξάνεται 1 ή 2 μονάδες, όταν η ΝΔ χάνει 10 και ο ΣΥΡΙΖΑ 8 μονάδες, σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Δεν επιτρέπεται να βολεύεται όταν στο ερώτημα “Ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός;”, κερδίζει με διαφορά ο ακατάλληλος κ. Μητσοτάκης.Δε μηδενίζω το έργο κανενός. Αλλά… Δεν πείσαμε σύντροφοι…..», πρόσθεσε.

Κατρίνης: Αν δεν αλλάξουμε, τότε σε ένα χρόνο το πολύ θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα

Για τη μεγάλη και τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».

Υπενθύμισε ότι είναι ο μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει.

«Ξέρω ότι αυτή η άποψη ενοχλεί. Και μαζί ενοχλούν και αυτοί που τη διατυπώνουν, καθαρά και δυνατά.

Για αυτό και επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης. Μηχανισμοί απαξίωσης της προσπάθειας μου, αφού ο κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν.

Ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα.

Η ψήφος στις 6 Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ψήφος για τη αναγέννηση και για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα. Είναι και μια ψήφος για την υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Και μαζί και της αυτονομίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Αν δεν αλλάξουμε, αν δεν αντιληφθούμε ότι το αίτημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η Μεγάλη Παράταξη, τότε σε ένα χρόνο το πολύ θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Να συζητάμε δηλαδή τι φταίει και ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε σε πιο δυσμενή κατάσταση, αφού οι πολίτες δεν θα μας περιμένουν για πολύ ακόμα.

Το κενό που δημιουργείται από τη δική μας αδυναμία θα καλυφθεί από κάποιους άλλους και δεν εννοώ στον κεντροαριστερό χώρο. Τα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι πολλά», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Κατρίνης παρουσίασε επίσης το σχέδιο του για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη του αλλά και μια δέσμη προγραμματικών προτάσεων που συνιστούν ένα πρόγραμμα ρήξης και ελπίδας.


Πηγή