Μίτσκοσκι: Μίλησε για «Μακεδονία» και «μακεδονική κυβέρνηση» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – «Επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», η απάντηση Μητσοτάκη


Μίτσκοσκι: Μίλησε για «Μακεδονία» και «μακεδονική κυβέρνηση» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – «Επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», η απάντηση Μητσοτάκη


Διαφ.


Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στις σημαντικές αποφάσεις του Οργανισμού, που θα ληφθούν στη διάρκεια της Συνόδου.

«Μακεδονική κυβέρνηση»

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι όμως αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» και την κυβέρνησή του «μακεδονική κυβέρνηση» πάλι.

«Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε μας σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύει αξίες. Είμαστε εδώ μαζί με τους συμμάχους μας για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας, όπως πριν έτσι και στο μέλλον, σχετικά με την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της λειτουργίας του διεθνούς δικαίου» σημείωσε ο Μίτσκοσκι.

«Για εμάς, ως μικρό έθνος, είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να ληφθούν οι σημαντικές εκείνες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, κάτι στο οποίο θα συμβάλουμε και εμείς. Η Μακεδονία, ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες. Ως μακεδονική κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του μακεδονικού λαού και των μακεδόνων πολιτών», ανέφερε ακόμη ο Μίτσκοσκι.

Ο Μίτσκοσκι πρόσθεσε πως ως χώρα «παραμένουμε προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, δηλαδή τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό του Στρατού μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο έτσι θα ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης παγκόσμιας αμυντικής συμμαχίας που υπήρξε ποτέ».

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Μιτσκόσκι: Σε κίνδυνο η σταθερότητα και η ασφάλεια με επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ηπρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, υπογράμμισε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρία του NATO, στέλνοντας μήνυμα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, παραβίασε εκ νέου τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τη χώρα του «Μακεδονία» ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε «μακεδονική κυβέρνηση» και «Μακεδόνες πολίτες».


Πηγή