Συγκλονίζει ο αστυνομικός που έσωσε ηλικιωμένο από την φωτιά στην Πάτρα: «Τον σήκωσα στην αγκαλιά μου και με κρατούσε φοβισμένος»


Συγκλονίζει ο αστυνομικός που έσωσε ηλικιωμένο από την φωτιά στην Πάτρα: «Τον σήκωσα στην αγκαλιά μου και με κρατούσε φοβισμένος»


Διαφ.


Συγκλονίζει ο αστυνομικός Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες (09/07) στην Πάτρα, ρίχθηκε στις φλόγες για να σώσει έναν ηλικιωμένο άνδρα.

Ο αστυνομικός εμφανίζεται σε βίντεο να κουβαλά στα χέρια του έναν ηλικιωμένο για τον μεταφέρει μακριά από το ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο και τον καπνό, όταν ο παππούς ήταν κυριολεκτικά «γαντζωμένος» από πάνω του.

Ο αστυνομικός, σε δηλώσεις του μετά το συμβάν, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «η φωτιά είχε φτάσει πίσω από τα σπίτια, ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος και ζητούσε βοήθεια. Οι εντολές μας ήταν άμεσα να εκκενώσουμε τα σπίτια και το κάναμε με όλες τις δυνάμεις που είχαμε».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι, «ενημερώθηκα για έναν ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν στο τελευταίο σπίτι στο ύψος της φωτιάς και δεν μπορούσε να περπατήσει.

Μου ζήτησαν να τον βοηθήσω, κάτι το οποίο θα το έκανα έτσι κι αλλιώς και πήγα μαζί με συναδέλφους μου. Τον σήκωσα στην αγκαλιά μου, με κρατούσε σφιχτά ο άνθρωπος, είχε φοβηθεί γιατί φώναζε και δεν τον άκουγε κανένας. Οι συνάδελφοι μου άνοιξαν τον δρόμο και καταφέραμε να τον κατεβάσουμε. Για καλή μας τύχη προλάβαμε. Μαζί με τους πυροσβέστες και τη βοήθεια των κατοίκων καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Tετάρτη 10 Ιουλίου σε 5 Περιφέρειες - Έντονη ανησυχία για Αττική και Εύβοια

Αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας σε πέντε περιφέρειες της χώρας για σήμερα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), η Αττική κατατάσσεται στην κατηγορία 4 (Υψηλή) και χρωματίζεται με πορτοκαλί για σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024.

Παράλληλα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για 5 περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας. ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.


Πηγή