Λήξη συναγερμού από τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο: «Στο τέλος της εβδομάδας η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να…»


Λήξη συναγερμού από τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο: «Στο τέλος της εβδομάδας η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να…»


Διαφ.


Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος λήγει το συναγερμό για τον καιρό, τονίζοντας πως από το τέλος αυτής της εβδομάδας κιόλας οι συνθήκες θα μας προσφέρουν μια σημαντική ανάσα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, την Πέμπτη (13/6) θα είναι η δεύτερη πιο ζεστή ημέρα για τη χώρα, που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό και τις παροδικές αραιές νεφώσεις αλλά και σκόνη στην ατμόσφαιρα, με τον Τάσο Αρνιακό πάντως να φέρνει μια μεγάλη ανατροπή.

Χθες (12/6), το θερμόμετρο ξεπέρασε σε 50 μετεωρολογικούς σταθμούς του Ε.Α.Α. και τους 40 βαθμούς. Και σήμερα θα φτάσει στα ηπειρωτικά σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα τους 41 με 42 Kελσίου και τοπικά σε ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς. Αρκετή η ζέστη και στα νησιά και περισσότερο στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το εσωτερικό της Κρήτης. Υψηλές όμως είναι και οι ελάχιστες τιμές , είναι χαρακτηριστικό ότι σε δεκάδες σταθμούς στο νότιο Αιγαίο ήδη από τις 07:00 ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς.

Το πόσο ψηλά θα ανέβει τελικά το θερμόμετρο σήμερα θα το καθορίσει και η αραιή συννεφιά με τη σκόνη, και ο τοπικός άνεμος. Η αραιή συννεφιά θα περιορίσει την άνοδο, ενώ οι δυτικοί άνεμοι δρώντας ως καταβατικός άνεμος (λίβας) θα βοηθήσουν την άνοδο σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Η εξέλιξη του καιρού από το τέλος της εβδομάδας κι έπειτα

Την Παρασκευή (14/6) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά κεντρικά και τα βόρεια, θα παραμείνει όμως υψηλά στα νότια στους 38 με 39 βαθμούς και τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης και 40 βαθμούς. Ενα ψυχρό μέτωπο που κατέρχεται από τα Βαλκάνια θα δώσει όχι μόνο στις γειτονικές χώρες καταιγίδες αλλά το απόγευμα βράδυ και στα βόρεια της χώρας, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, δίνοντας τη λήξη του καύσωνα. Μάλιστα τοπικά αυτές οι καταιγίδες μπορεί να είναι ισχυρές και να συνοδεύονται με ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια) ή και από χαλάζι

Στην Αθήνα σήμερα στο κέντρο της πόλης τοπικά θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς την Παρασκευή στους 38-39 βαθμούς Κελσίου. Στην Θεσσαλονίκη σήμερα στους 38 βαθμούς το μεσημέρι σήμερα και αύριο στους 33 βαθμούς Κελσίου.


Πηγή