Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της – Θα κριθεί το 2027»


Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της – Θα κριθεί το 2027»


Διαφ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογράφο του Bloomberg, Tom Mackenzie και σχολίασε εκτενώς το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Μιλώντας για την πορεία του στις Ευρωεκλογές, τόνισε ότι ήταν μια νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, αφού το 28% του ποσοστού της είναι υψηλότερο από το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ενώ παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα καθορίστηκε κι από ψήφο διαμαρτυρίας.

Δείτε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμος για τον «ανασχηματισμό» της καθημερινότητας – «Το 41% δεν υπάρχει πια, θα προβώ σε αλλαγές» (video)

Ξεκαθάρισε,δε, ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της κι ότι θα κριθεί στις εκλογές του 2027.

«Είμαι ευτυχής που η Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο κρίσης και συζήτησης στην Ευρωζώνη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος σχετικά με τις εξελίξεις στη Γαλλία και την παραίτηση της κυβέρνησης Μακρόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική οικονομία δεν βασίζεται μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε τομείς όπως οι επενδύσεις και η τεχνολογίας, ενώ ανέφερε ως στόχο τη μείωση της ανεργίας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με 28%. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν ένα χρόνο μετά τις διπλές εθνικές εκλογές, υπήρχε σημαντική εκλογική κούραση.

Υπήρχαν και ζητήματα που προκάλεσαν δυσφορία, όπως το κόστος ζωής, ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μας εξέλεξαν για να εφαρμόσουμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τώρα έχουμε τρία χρόνια χωρίς άλλες εκλογές και θα κριθούμε ξανά για την απόδοσή μας το 2027.

Σε άλλες χώρες βίωσαν σημαντικές απώλειες. Αυτό το αποφύγαμε και είμαστε ακόμη η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.

Το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών. Η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων παραμένει η κυριαρχία.

Κυριάκος Μητσοτάκης
EUROKINISSI

Για το ΕΛΚ και την ακροδεξιά

Υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά τη στροφή προς τα ακροδεξιά. Τις σημαντικές αποφάσεις θα τις λάβουν αυτές τις τρεις ομάδες. Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς το ΕΛΚ. Υπάρχει το momentum για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν θα συνεχίσει ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η υποψήφιά μας, είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη και πιστεύω ότι θα έχει σημαντική, αν όχι ομόφωνη, υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα καταφέρει να διατηρήσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ξανά, ο συνασπισμός θα πρέπει να είναι οι τρεις πολιτικές ομάδες που επικράτησαν στο κέντρο, στην κεντροδεξιά, και στην Κεντροαριστερά.

Αν υπάρχουν κόμματα που θέλουν να υποστηρίξουν υποψηφιότητα μπορούν να το κάνουν. Αλλά δεν θα υπάρξει επίσημη διαπραγμάτευση με άλλες πολιτικές οικογένειες στα δεξιά του ΕΛΚ.

Δεν συζητάμε επιχειρησιακές επιλογές αναφορικά με την υποστήριξη στην Ουκρανία δημοσίως.

Αυτό που έχω πει είναι ότι δεν θα κάνουμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο την αμυντική μας ικανότητα. Είμαστε υποστηρικτές της Ουκρανίας. Όταν μιλάμε για αποστολή μαχητικών, αυτό είναι ένα άλλο επίπεδο.

Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να λαμβάνουν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είμαι πολύ χαρούμενος για την απόδοση του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε κάνει καλή χρήση των χρημάτων για μεταρρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, στην δημόσια Υγεία. Ήταν ένα πετυχημένο μέτρο».


Πηγή