Μια ανάσα από τους 50 βαθμούς: Για λίγο ακόμα θα κρατήσουν τα 40άρια, μετά αλλάζουν όλα απότομα


Μια ανάσα από τους 50 βαθμούς: Για λίγο ακόμα θα κρατήσουν τα 40άρια, μετά αλλάζουν όλα απότομα


Διαφ.


Παρών «δηλώνει» ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού από νωρίς φέτος, αναγκάζοντας τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που ενδεχομένως να αγγίξουν ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου! Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ μια σειρά από μέτρα που αφορούν τους εργαζομένους (ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία στο Δημόσιο), ενώ αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Στα μέχρι στιγμής, πάντως, μετεωρολογικά δεδομένα ο καύσωνας φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Πέμπτη (13/5), ημέρα κατά την οποία αναμένεται και η κορύφωσή του, προτού αρχίσει να υποχωρεί. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προειδοποιώντας για το κύμα καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα.

Κορύφωση του καύσωνα την Πέμπτη

Για τον καύσωνα που ξεκινά μίλησε σήμερα το πρωί, ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, ο οποίος ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδεύονται και από ένα ισχυρό κύμα σκόνης που θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

«Από σήμερα θα έχουμε 40άρια και 41 βαθμούς. Θα είναι οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας. Δεν είναι όμως μόνο η ζέστη, αλλά και η σκόνη που θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Αύριο Τετάρτη (12/6) περιμένουμε 42άρια, ενώ την Πέμπτη (13/6) αναμένεται η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς από την Αφρική. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε ακόμη και 43 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, καθώς και στην πεδιάδα της Μεσσαράς», ανέφερε ο Τάσος Αρνιακός στην πρόγνωσή του.

Μετά τον καύσωνα έρχονται άνεμοι και βροχές

«Από Παρασκευή και προς το Σαββατοκύριακο θα έρθει μια σημαντική αποκλιμάκωση, με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμη και 10 βαθμούς κάτω. Θα έχουμε ισχυρούς ανέμους, βορειοδυτικούς, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί αυτοί οι άνεμοι είναι πάντα επικίνδυνοι για πυρκαγιές μετά από καύσωνα. Θα έχουμε ωστόσο βροχές και μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας», συνέχισε.

Meteo: Από το Σάββατο υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/ΕΑΑ, κορύφωση αναμένεται να παρουσιάσει το κύμα υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας την τρέχουσα εβδομάδα και κατά τόπους θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Θερμότερες ημέρες εκτιμάται ότι θα είναι η Τετάρτη 12/6 και η Πέμπτη 13/6, οπότε η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, γρήγορη και σημαντική υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται το Σάββατο 15/6, κάτι που διακρίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 σε ύψος 1.500 μέτρων επάνω από το έδαφος, από τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 10/6 έως και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 15/6. Στο ύψος αυτό μελετάται η κίνηση των θερμών / ψυχρών αερίων μαζών. Με πορτοκαλί / κόκκινες αποχρώσεις σημειώνονται οι θερμότερες αέριες μάζες.


Πηγή