Συναγερμός στη Ράφα: Το Ισραήλ βομβάρδισε δύο συνοικίες της – «Έξοδος» χιλιάδων αμάχων και ανακοίνωση για 34.735 νεκρούς στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου


Συναγερμός στη Ράφα: Το Ισραήλ βομβάρδισε δύο συνοικίες της – «Έξοδος» χιλιάδων αμάχων και ανακοίνωση για 34.735 νεκρούς στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου


Διαφ.


Για ακόμη μια φορά, η Μέση Ανατολή «φλέγεται» και η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα φαίνεται πλέον να είναι θέμα χρόνου, μετά το νέο αδιέξο που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφοι χτύπησαν περιοχές της Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήττοντας «τρομοκρατικούς στόχους» και στρατιωτικές δομές, συμπεριλαμβανομένης μίας θέσης ελεύθερου σκοπευτή.

Δείτε επίσης: «Εκεχειρία ή εισβάλλουμε στη Ράφα» – Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας από το Ισραήλ στη Χαμάς

Η ανακοίνωση έγινε από τις Iσραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) σήμερα, Δευτέρα (6/5), σύμφωνα με το ABC News.

Η επίθεση περιελάμβανε περιοχές της Ράφα «από τις οποίες εκτοξεύτηκαν βλήματα προς την περιοχή του Κερέμ Σαλόμ χθες», ανέφεραν αξιωματούχοι των IDF στο Telegram.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς μετά τα πλήγματα της Δευτέρας. Τα πλήγματα των IDF την Κυριακή είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 12 άτομα στη Ράφα, μεταδίδει το αμερικανικό ABC.

Κατά το πρακτορείο AFP, αξιωματούχοι της Γάζας δήλωσαν ότι ισραηλινά αεροσκάφη χτύπησαν δύο περιοχές της Ράφα που ο στρατός είχε διατάξει να εκκενωθούν.

Θλιβερή είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα έναν νέο απολογισμό 34.735 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης την 7η Οκτωβρίου.

Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου που έκανε λόγο για 78.108 τραυματίες κατά τους σχεδόν επτά μήνες πολέμου.

O Ισραηλινός Στρατός ζητά εκκένωση της περιοχής και 100.000 άνθρωποι εκτοπίζονται

Σε μια ακόμη απόπειρα για πραγματικά επίκινδυνη κλιμάκωση στην περιοχή, ο στρατός του Ισραήλ κάλεσε τη Δευτέρα περίπου 100.000 πολίτες σε τμήματα της Ράφα να εκκενώσουν «αμέσως» μια ανθρωπιστική ζώνη, λέγοντας ότι θα επιχειρήσει με μεγάλη ένταση σε αυτές τις περιοχές, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Χαμάς κάνει λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση»

Ζητά από τους κατοίκους της Γάζας που βρίσκουν καταφύγιο στην ανατολική Ράφα να εκκενώσουν προσωρινά την περιοχή, ένα σημάδι ότι το Ισραήλ πλησιάζει στην εισβολή στην πόλη, αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΗΕ έχει τονίσει ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ισοδυναμούσε με «σφαγή», ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους με την επιχείρηση που σχεδιάζει το Ισραήλ.

Τι λένε οι αξιωματούχοι της Χαμάς

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Reuters ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».

«Η αμερικανική διοίκηση, στο πλευρό των δυνάμεων κατοχής, φέρουν την ευθύνη για αυτήν την τρομοκρατία», δήλωσε ο αξιωματούχος Σάμι Αμπού Ζούχρι μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφερόμενος στη συμμαχία του Ισραήλ με την Ουάσιγκτον.

Σε αυτό το πλαίσιο κι ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε σήμερα πως η οργάνωση προτίθεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που την ίδια στιγμή το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν ορισμένες συνοικίες της πόλης στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, πριν από μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.

«Μετά τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, η διοίκηση της οργάνωσης διεξάγει εσωτερικές διαβουλεύσεις και μαζί με άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κανού.

«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με θετικό και ανοικτό τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε μία συμφωνία (…), η οποία θα προβλέπει μια απεριόριστη κατάπαυση του πυρός».

Ο Γεραπετρίτης κάνει λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» από μια επιχείρηση στη Ράφα

Από την πλευρά του και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή με έμφαση στο θέμα της Ράφα στο Αl Jazeera, τόνισε πως θα πρέπει να αποτραπεί η εισβολή, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε ιδιαίτερα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες της χώρας μας επισημαίνοντας πως συνομιλεί με όλες τις πλευρές και υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε εναντίον σε κάθε μορφή επιθετικότητας».

«Οι θέσεις της Αθήνας είναι θέσεις αρχής και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» υπενθύμισε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των υψηλών αμυντικών δαπανών λόγω της γεωπολιτικής δυναμικής και της εκτεταμένης μεσογειακής ακτογραμμής της Ελλάδας.

Το Παρίσι παίρνει θέση – «Σθεναρή αντίθεση» σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα τη «σθεναρή αντίθεσή» της σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε σε αυτήν την πόλη μια επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Το Παρίσι υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά ένα έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να ενεργήσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.


Πηγή