Τέλος η σοκολάτα και ο καφές – Ποια είναι τα 7 τρόφιμα που θα «εξαφανιστούν» λόγω κλιματικής αλλαγή – Περιβάλλον


Τέλος η σοκολάτα και ο καφές – Ποια είναι τα 7 τρόφιμα που θα «εξαφανιστούν» λόγω κλιματικής αλλαγή – Περιβάλλον


Διαφ.


Όσο και να μη θέλετε να το πιστέψετε, είναι αλήθεια! Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, τα οποία είναι θέμα χρόνου να εξαφανιστούν από το διατροφικό μας κατάλογο, καθώς η κλιματική αλλαγή τα «παίρνει» μακριά μας.

Σήμερα (22/4), γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης και είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε τις επείγουσες απειλές για διάφορα είδη, όπως εκείνα που είναι ζωτικής σημασίας για τα διατροφικά μας συστήματα.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ο χειμώνας 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των οικοτόπων, η υπεραλίευση και η εντατική γεωργία είναι μόνο μερικοί παράγοντες που οδηγούν πολλά είδη τροφίμων προς την εξαφάνιση.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, τα μεταβαλλόμενα πρότυπα βροχοπτώσεων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη, την υγεία και την απόδοση πολλών καλλιεργειών και φυτών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τροφίμων.

Ακολουθούν μερικές τροφές που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από τα τραπέζια μας νωρίτερα από όσο νομίζουμε:

Σοκολάτα

Το κακαόδεντρο, που παράγει κόκκους κακάο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας.

Καθώς η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις συνθήκες καλλιέργειας, το μέλλον της παραγωγής σοκολάτας είναι αβέβαιο.

Μέσα στο κλίμα αυτό τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο κατέγραψαν νέο ιστορικό στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ξεπερνώντας τα 11.000 δολάρια ανά τόνο, στο υψηλό ρεκόρ των 11.126 δολαρίων στο μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Μπανάνες

Η αγαπημένη μπανάνα Cavendish, η πιο συχνά εξαγόμενη ποικιλία, αντιμετωπίζει μια θανατηφόρα μυκητιακή ασθένεια που ονομάζεται «νόσος του Παναμά».

Χωρίς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, η εξαφάνιση αυτού του είδους μπανάνας θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές και διατροφικές επιπτώσεις.

Μπανάνες

Καφές

Όπως το κακάο, τα φυτά του καφέ είναι ευαίσθητα σε παράσιτα και ασθένειες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, η αποψίλωση των δασών και η υποβάθμιση της γης απειλούν τις περιοχές που καλλιεργούνται καφέ, θέτοντας σε κίνδυνο αυτό το αγαπημένο πρωινό ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κρασί

Εάν απολαμβάνετε ένα chianti ή ένα ώριμο malbec, μπορεί να δυσκολευτείτε να ικανοποιήσετε αυτή τη λαχτάρα σας για κρασί στο μέλλον.

Ορισμένες ποικιλίες σταφυλιού είναι πολύ ευαίσθητες στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ο λόγος για τον οποίο τα ονόματα των κρασιών προστατεύονται τόσο πολύ από τις τοποθεσίες τους είναι ότι ακόμη και η πιο μικρή αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε μια διαφορά στη γεύση που δεν χρειάζεται να είναι κανείς σομελιέ για να παρατηρήσει.

Για να διατηρηθούν ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας σταφυλιών, οι οινοπαραγωγοί αναζητούν ήδη μεγαλύτερα υψόμετρα για να παράγουν τις διάσημες ποικιλίες τους.

Εάν η απώλεια των αγαπημένων γεύσεων δεν είναι αρκετά ανησυχητική, μια μελέτη του 2013 προέβλεψε οτι η βιώσιμη γη για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών θα μπορούσε να μειωθεί έως και 73% έως το 2050

Αμύγδαλα

Οι αμυγδαλιές απαιτούν σημαντική ποσότητα νερού για την παραγωγή ξηρών καρπών και οι συνθήκες ξηρασίας σε περιοχές σημαντικής παραγωγής όπως η Καλιφόρνια γίνονται πιο συχνές και σοβαρές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η λειψυδρία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή αμυγδάλων στο μέλλον.

Αμύγδαλα

Αβοκάντο

Τα δέντρα αβοκάντο απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν και η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει αυτές τις συνθήκες σε πολλές περιοχές.

Οι ξηρασίες, οι καύσωνες και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα βροχοπτώσεων θέτουν σημαντικές προκλήσεις για την καλλιέργεια του αβοκάντο.

Αβοκάντο

Αυτά τα παραδείγματα απεικονίζουν τη διασύνδεση των συστημάτων διατροφής μας με την υγεία του πλανήτη.

Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων απαιτεί συλλογικές προσπάθειες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προστασία των οικοτόπων, την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση υπεύθυνων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής.


Πηγή