Νίκος Δένδιας: «Σε λίγο για να ψαρέψουμε στο Αιγαίο, οι Τούρκοι θα θέλουν να ρωτάμε» – Τι αποκάλυψε για τα σχέδια ενός αντι-drone θόλου όπως του Ισραήλ


Νίκος Δένδιας: «Σε λίγο για να ψαρέψουμε στο Αιγαίο, οι Τούρκοι θα θέλουν να ρωτάμε» – Τι αποκάλυψε για τα σχέδια ενός αντι-drone θόλου όπως του Ισραήλ


Διαφ.


O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρευρέθηκε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παράγει η ίδια μέρος των εξοπλιστικών της προκειμένου να είναι αυτάρκης στον τομέα της άμυνας.

Ο κ. Δένδιας ότι στα πλάνα των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει η δημιουρία ενός αντιεροπορικού και αντι-drone θόλου, αντίστοιχο με αυτό του Ισραήλ, το οποίο όπως φάνηκε από την πρόσφατη επίθεση του Ιράν εναντίον του, έδρασε αποτελεσματικα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ενημέρωσε πως το σχέδιο «έχει δρομολογηθεί» και πρότεινε να το φανταστούμε «σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους τρούλους», ενώ σημείωσε ότι παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα η ανάγκη έγινε ακόμα μεγαλύτερη.

«Δεν θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά θα γίνει. Υπάρχει μια σημαντική προβλεφθείσα δαπάνη για τον σκοπό αυτό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τόνισε, επίσης, πως η Τουρκία έχει κάνει μεγάλα βήματα στα Drones.

Τη σημασία της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας των Ελλήνων υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ: «Θα πρέπει να γυρίσουμε στο brain gain και να αξιοποιηθούν στη χώρα τα ελληνικά μυαλά. Ο καθηγητής του δημιουργού των τουρκικών Bayraktar είναι… Έλληνας», υπογράμμισε.

«Ό,τι κάνει η Ελλάδα, το βλέπουν σαν αμφισβήτηση των δικαιωμάτων τους»

Ερωτώμενος για τα σχεδιαζόμενα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και τις παράλογες αντιδράσεις της Τουρκίας, ο ίδιος σχολίασε δηκτικά ότι «σε λίγο αν θέλω να ψαρέψω, θα πρέπει να ρωτήσω τον Τούρκο».

«Σιγά μην ζητάμε και οικοδομική άδεια από την Άγκυρα, για να χτίσουμε στα νησιά μας», πρόσθεσε.

«Αν είναι δυνατόν να ζητάμε άδεια από την Τουρκία για θαλάσσια πάρκα στις Κυκλάδες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αιτιάσεις ολοένα και αποθρασύνονται.

«Υπάρχει και καχυποψία, ότι κάνει η Ελλάδα, το βλέπουν σαν αμφισβήτηση των δικαιωμάτων τους», σχολίασε.

«Η Τουρκία ακολουθεί την τακτική ”μία ζέστη και μία κρύο”», τόνισε και συνέχισε, λέγοντας ότι συμπεριφορά της ως προς τις παραβιάσεις είναι «άψογη» τον τελευταίο καιρό, ωστόσο «σε επίπεδο ισχυρισμών προχωρά σε απίστευτες διατυπώσεις».

Για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και τα αντίποινα

Σε ό,τι αφορά στην πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή και την «απάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου».

«Όταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ηδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες .Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές», συμπλήρωσε.


Πηγή