Ολυμπιακή Φλόγα: Συγκινημένος ο Στέφανος Ντούσκος – «Χαίρομαι ιδιαίτερα που ήμουν εγώ ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος – Ένιωσα μια συγκίνηση σ' όλο μου το σώμα» (video)


Ολυμπιακή Φλόγα: Συγκινημένος ο Στέφανος Ντούσκος – «Χαίρομαι ιδιαίτερα που ήμουν εγώ ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος – Ένιωσα μια συγκίνηση σ' όλο μου το σώμα» (video)


Διαφ.


Σε κλίμα δέους και συγκίνησης τελέστηκε η Τελετή Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή για τον Έλληνα «Χρυσό» Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο, καθώς έγινε ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιθούν στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024.

Ο Ντούσκος που έλαβε το χρυσό μετάλλιο στους προηγούμενους Ολυμπιακούς στην κωπηλασία. Παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα από την Πρωθιέρεια, ηθοποιό Μαίρη Μηνά για το ταξίδι με τελικό προορισμό την πρωτεύουσα της Γαλλίας, όπου σε περίπου τρείς μή νες θα λάβει χώρα η Τελετή Έναρξης του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

Επί την ευκαιρία δείτε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας μετά την τελετή Αφής.

Μετά το τέλος της Τελετής, ο Στέφανος Ντούσκος, συγκινημένος, μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ, σχολιάζοντας: «Ήταν κάτι ξεχωριστό, μοναδικό που έκαναν αυτά τα μέτρα μέσα σε τόσους χιλιάδες θεατές. Νιώθω ότι κουβάλησα, κατά κάποιο τρόπο, όλους της Έλληνες μαζί μου. Νιώθω μια μεγάλη συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά γιατί μπόρεσα και μετέφερα τη Φλόγα, από εδώ που ξεκίνησε ο Αθλητισμός. Από εδώ που ξεκίνησαν όλα, τα αρχαία χρόνια και χαίρομαι ιδιαίτερα που ήμουν εγώ ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος».

Συγκινημένος ο Στέφανος Ντούσκος ως ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος

Όσον αφορά την πρόβα που πήρε μέρος τη Δευτέρα, απάντησε: «Η πρόβα δεν συγκρίνεται μ’ αυτό το συναίσθημα. Όταν παίρνεις τη Φλόγα νιώθεις κάτι μοναδικό, ιδιαίτερο. Μπορούν να το καταλάβουν καλά, αυτοί που το έκαναν στο παρελθόν».

Και συνέχισε αναφορικά με την παρουσία κόσμου: «Ήμουν ιδιαίτερα συγκινημένος. Μου περνούσαν διάφορες σκέψεις από το μυαλό. Τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Ένιωσα μια χαρά και μια συγκίνηση σ’ όλο μου το σώμα».

Τέλος, αναφορικά με την προετοιμασία και τις προπονήσεις, δήλωσε: «Είμαι σε καλή κατάσταση. Ευελπιστούμε όταν έρθει η στιγμή στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είμαστε στην καλύτερη κατάσταση και να κατακτήσουμε ένα Ολυμπιακό μετάλλιο για την Ελλάδα».

Μαίρη Μηνά: Ποια είναι η φετινή πρωθιέρεια στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας – Παρουσία Μακρόν και Μητσοτάκη ξεκινά το ταξίδι της

Σε περίπου έναν μήνα, τα βλέμματα του κόσμου θα κοιτούν την Αρχαία Ολυμπία, καθώς η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεκινήσει το ταξίδι της για το Παρίσι.

Φέτος, η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα γίνει στις 16 Απριλίου, ανανεώνεται καθώς νέα πρόσωπα έρχονται να συνθέσουν το τελετουργικό που προκαλεί δέος. Τον ρόλο της πρωθιέρειας θα αναλάβει η ηθοποιός Μαίρη Μηνά, η οποία για πρώτη φορά θα χρησιμοποιήσει ένα κοίλο κάτοπτρο για να ανάψει τη δάδα. Αυτή δεν θα είναι η μόνη αλλαγή, καθώς, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρχει και νέος μουσικοσυνθέτης.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Ελπίζω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου δείξατε», είπε η Μηνά στη σημερινή παρουσίαση της τελετής στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, προσθέτοντας: «Είμαι πολύ τυχερή που αναλαμβάνω τώρα τα ηνία».

Η κυρία Μηνά και οι ιέρειες θα φορέσουν νέες ενδυμασίες, οι οποίες, εν αντιθέσει με τις μονόχρωμες λευκές ή γαλάζιες του παρελθόντος, θα είναι ασπρόμαυρες.

Να σημειωθεί ότι στην Αρχαία Ολυμπία, κατά πληροφορίες, αναμένεται να παραστούν για την αφή της Φλόγας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

Μετά την τελετή, η πρωθιέρεια θα παραδώσει τη φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Στέφανο Ντούσκο, ξεκινώντας την ελληνική λαμπαδηδρομία.

Στις 26 Απριλίου η Φλόγα θα παραδοθεί στους διοργανωτές και την επόμενη μέρα θα αναχωρήσει για τη Γαλλία με ένα τρικάταρτο πλοίο, το «Belem».

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου, με έως και 150.000 άτομα να αναμένεται να παραστούν στην τελετή στο Παλιό Λιμάνι της νότιας πόλης πριν ξεκινήσει το γαλλικό σκέλος της λαμπαδηδρομίας.

Από τη Μασσαλία, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φθάσει στο Μπορντό, στην Προβηγκία, στις Άλπεις, στην Κυανή Ακτή, ενώ θα ταξιδέψει και σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, όπως η Γαλλική Πολυνησία, η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα διασχίσει 65 ενδιάμεσες πόλεις και 100 εμβληματικές τοποθεσίες, έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου που θα διεξαχθεί η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

Ποια είναι η Μαίρη Μηνά, η νέα πρωθιέρεια

Η Μαίρη Μηνά γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα 12 της χρόνια στα Τρίκαλα. Όταν οι γονείς της επέλεξαν να αλλάξουν επάγγελμα, βρέθηκαν στην Πάρο και κάπως έτσι η ζωή της μοιράστηκε μεταξύ της θεσσαλικής πόλης και του κυκλαδίτικου νησιού.

Σπούδαζε κοινωνική λειτουργός, όταν πήγε σε μια θεατρική ομάδα για χόμπι, ωστόσο το ενδιαφέρον της άρχισε να μαγνητίζεται από τον κόσμο της σκηνής. Η Μαίρη Μηνά αποφάσισε να συνδυάσει τους δύο τομείς που αγαπούσε και στράφηκε προς τη δραματοθεραπεία. Έκανε την πρακτική της ως κοινωνική λειτουργός σε ένα θέατρο για ΑμεΑ στη Σουηδία, στην πόλη Ούμεο.

Το ταξίδι της ζωής της συνεχίστηκε στη Βιέννη, σε ένα ψυχοθεραπευτικό κέντρο για εθισμούς, και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 2020 ήταν υποψήφια για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την παράσταση «Με λένε Έμμα» του Ντάνκαν ΜακΜίλαν.

Αυτή την περίοδο η Μαίρη Μηνά πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Άσχημος» του Marius Von Mayenburg, στο Νέο Θέατρο. Μεταξύ άλλων, έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις: «Βατράχια», «Αμαντέους», «Ορέστης», «Άνθρωποι και ποντίκια». Στο τηλεοπτικό κοινό έχει γίνει γνωστή μέσω της σειράς «Αγγελική», ενώ πρωταγωνίστησε και στη σειρά «IQ160».

Οι πρωθιέρειες πριν από τη Μαίρη Μηνά

Πριν από τη Μαίρη Μηνά, πρωθιέρειες από το 1936 μέχρι σήμερα διετέλεσαν οι εξής:
Κούλα Πράτσικα: 1936
Μαρία Αγγελακοπούλου: 1948
Ξανθίππη Πηχεών-Θεολογίτη: 1952
Αλέκα Κατσέλη: 1956, 1960, 1964
Μαρία Μοσχολιού: 1968, 1972, 1976, 1980
Κατερίνα Διδασκάλου: 1984, 1988
Μαρία Παμπούκη: 1992, 1996
Θάλεια Προκοπίου: 2000, 2004
Μαρία Ναυπλιώτου: 2008, 2010
Ινώ Μενεγάκη: 2012, 2014
Κατερίνα Λέχου: 2016, 2018
Ξανθή Γεωργίου: 2020, 2022
Μαίρη Μηνά: 2024


Πηγή