«Σειρήνες πολέμου» στην Μέση Ανατολή: Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ και οι ΗΠΑ στέλνουν αντιτορπιλικά


«Σειρήνες πολέμου» στην Μέση Ανατολή: Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ και οι ΗΠΑ στέλνουν αντιτορπιλικά


Διαφ.


Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» βρίσκεται το Ιράν που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να επιτεθεί στο Ισραήλ, σε αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, της Συρίας.

Το Ιράν έχει ορκιστεί να εκδικηθεί για τα στελέχη του που σκοτώθηκαν μετά από επίθεση του Ισραήλ την 1η Απριλίου στην ιρανική πρεσβεία στην Δαμασκό.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Γάζα: H στιγμή που ο ηγέτης της Χαμάς μαθαίνει ότι 3 γιοι του και 4 εγγόνια του σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του Ισραήλ

Αυτο ενδεχόμενο δεν το άφησαν στη «μοίρα» του οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έσπευσαν να τοποθετήσουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, με κοπό να προστατεύσουν τόσο το Ισραήλ, όσο και τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επανατοποθέτηση δύο αντιτορπιλικών, ένα εκ των οποίων βρισκόταν ήδη στην ευρύτερη περιοχή και ένα κόμη που ανακατευθύνθηκε εκεί, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον ένα από τα σκάφη φέρει το σύστημα πυραυλικής άμυνας Aegis.

Ο φόβος μίας περιφερειακής σύγκρουσης όλο και μεγαλώνει

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν έντον ότι ένα ιρανικό χτύπημα κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να βάλει «φωτιά» στη Μέση Ανατολή και να αποτελέσει την αιτία μιας γενικευμένης περιφερειακής σύγκρουσης.

Αν το Ισραήλ «απαντήσει» στο εσωτερικό του Ιράν, η σύγκρουση που θα δημιουργηθεί στην περιοχή θα μπορούσε να προσελκύσει τις ΗΠΑ, οι δυνάμεις και οι σύμμαχοι των οποίων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να γίνουν στόχος της Τεχεράνης εάν χτυπηθεί το έδαφός της.

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να αναλογιστεί με τεράστια προσοχή το πώς θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε ιρανική επίθεση και να έχει κατά νου το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει μεγαλύτερη κλιμάκωση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Αργά την Πέμπτη (11/04), ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε καλέσει τον Γκάλαντ για να τον διαβεβαιώσει ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί τον στενότερο σύμμαχό της στην περιοχή εάν η Τεχεράνη χτυπήσει στο έδαφός της.

Ο Όστιν είπε στον Γκάλαντ ότι «το Ισραήλ μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι ιρανικών επιθέσεων, με τις οποίες η Τεχεράνη έχει απειλήσει δημοσίως», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Τα πλοία των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ τοποθετούν ξανά πολεμικά πλοία στην περιοχή της Μέσης Αντολής υπό το φόβο σύγκρουσης

Οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει το ιρακινό χτύπημα

Ένα ιρακινό χτύπημα στο Ισραήλ θα μπορούσε να αλλάξει τελείως τις ισορροπίες τόσο στην περιοχή όσο και σε παγκόσμια εμβέλεια.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να ολοκληρώσει τη στρατωτική εκστρατεία της κατά των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, και η επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους, έχουν αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία την Πέμπτη, ο Γκαλάντ είπε στον Όστιν ότι «μια άμεση ιρανική επίθεση θα απαιτούσε μια κατάλληλη ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, απογοητευμένοι από την απόφαση του Ισραήλ να μην τους ενημερώσει για το χτύπημα στη Δαμασκό, πίεσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους να μοιραστούν πληροφορίες για το πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει σε ένα ιρανικό χτύπημα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, εν μέρει για να προστατεύσουν τις δυνάμεις στην περιοχή.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε την Παρασκευή (12/04) με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του Γκαλάντ, για να συζητήσουν την ετοιμότητα του Ισραήλ για μια ιρανική απάντηση, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τι θα κάνει;

Η Ουάσινγκτον, η οποία δεν έχει καθόλου διπλματικές σχέσεις με την Τεχεράνη, προσπαθεί να εναθαρρύνει τους Ευρωπαίου και τους συμμάχους τους στην Μέση Ανατολή να μεσολαβήσουν, προκειμένου να αποφευχθεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου -η Ανναλένα Μπάερμποκ και ο Ντέιβιντ Κάμερον- κάλεσαν τον Ιρανό ομόλογό τους, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, την Πέμπτη για να ζητήσουν από την Τεχεράνη να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με Βρετανούς και Ιρανούς αξιωματούχους.

Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μετέφεραν το ίδιο μήνυμα στην Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Πώς θα επιτεθεί το Ιράν στο Ισραήλ

Τα σενάρια για μια πιθανή επίθεση κατά του Ισραήλ που έχουν παρουσιαστεί στον Χαμενεΐ περιλαμβάνουν χτυπήματα από τους πληρεξούσιους της Τεχεράνης στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με συμβούλους της Ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης και της συριακής κυβέρνησης.

Για να αποφευχθεί μια επίθεση εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειας του Ισραήλ, το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν επίσης να επιτεθούν στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα αμφισβητούμενο έδαφος που προσαρτήθηκε στο Ισραήλ από τη Συρία το 1981, είπαν οι σύμβουλοι.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να χτυπηθούν ισραηλινές πρεσβείες, κυρίως στον αραβικό κόσμο, για να τους δείξουν ότι οι φιλικοί δεσμοί με το Ισραήλ θα μπορούσαν να κοστίσουν, είπαν οι άνθρωποι αυτοί.

«Μια επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεκάδες πυραύλους με στόχο στρατιωτικούς στόχους εντός της επικράτειας του εβραϊκού κράτους», αναφέρει το CBS. Την πληροφορία μεταδίδουν και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.


Πηγή