Χίος: Ναυάγιο με μετανάστες – Τουλάχιστον 3 νεκροί


Χίος: Ναυάγιο με μετανάστες – Τουλάχιστον 3 νεκροί


Διαφ.


Συναγερμός έχει σημάνει σε Λιμενικό και ακτοφυλακή από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (10/4) για τη διάσωση μεταναστών, έπειτα από ναυάγιο που σημειώθηκε, στην περιοχή Πάρπαντα Καρδαμύλων, στην Χίο.

Η επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού προσφύγων-μεταναστών είναι σε πλήρη εξέλιξη με τη συμμετοχή δυνάμεων του λιμενικού σώματος και της ελληνικής ακτοφυλακής.

Ναύγιο στη Χίο
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Δείτε επίσης: Πτώση F-16: Πλοίο σπεύδει να σώσει τον πιλότο (video)

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, υπάρχουν και νεκροί μετανάστες, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμα ο αριθμός των ατόμων που επέβαιναν στη βάρκα.

Στην ανάσυρη τριών πτωμάτων από βραχώδη ακτή στα Καρδάμυλα Χίου αναμένεται προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ως τώρα δεν υπάρχει πληροφορία για αγνοούμενους

Επίσης, τρία άτομα που εντοπίστηκαν σε κοντινή περιοχή ενημέρωσαν για την ύπαρξη και των υπολοίπων ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για αγνοούμενους στη θάλασσα.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 14 άτομα, 2 άνδρες, 4 γυναίκες και 8 ανήλικοι. Θα μεταφερθούν στα Καρδάμυλα όπου υπάρχει και μονάδα ΕΚΑΒ.

«Ανοίγουν» καινούργια μέτωπα: Σκληρή απάντηση Αθήνας στην Άγκυρα – «Υποστηρίζουμε απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Άμεση και ηχηρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στην προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το ζήτημα των θαλάσσιων παρκών και της κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις τουρκικές προκλήσεις λέγοντας: «Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα.»

«Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το χρονικό της καινούργιας «διαμάχης»

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία για ακόμη μια φορά εξαπέλυσε απειλές προς της Ελλάδα αναφορικά με τα θαλάσσια πάρκα.

Συγκεκριμένα, η γείτονος χώρα προειδοποίησε ότι «δε θα δεχθεί τετελεσμένα», με αφορμή την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα ανέφερε σε ανακοίνωσή της:

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα κηρύξει δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια του “Our Ocean Conference” που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου 2024» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Και προσθέτει: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των εκκρεμών θεμάτων του Αιγαίου. Παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και πάλι περιβαλλοντικά ζητήματα».

Μεταξύ άλλωνστην ανακοίνωση συμπεριλήθηκε το εξής: «Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε το τετελεσμένο γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται. Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω Θαλάσσια Πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος».


Πηγή