Πάτρα: «Τρώω ξύλο πολύ καιρό, το σημάδι που έχω στο πρόσωπο είναι από αυτή» λέει ο σύντροφος της 47χρονης που πήδηξε από παράθυρο για να σωθεί


Πάτρα: «Τρώω ξύλο πολύ καιρό, το σημάδι που έχω στο πρόσωπο είναι από αυτή» λέει ο σύντροφος της 47χρονης που πήδηξε από παράθυρο για να σωθεί


Διαφ.


Στα δικαστήρια οδηγήθηκε σήμερα (8/4) ο 42χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε τη 47χρονη σύντροφό του στην Πάτρα, η οποία πήδηξε από παράθυρο ώστε να σωθεί από εκείνον.

Ο 42χρονος έδωσε σήμερα τη δική του εκδοχή για την κατάσταση με την 47χρονη, λέγοντας πως έχει πέσει αρκετές φορές θύμα ξυλοδαρμού από εκείνη και όχι το αντίστροφο.

«Την έπιασα από το σώμα της για να σταματήσει να με χτυπάει και την άφησα πάνω στο κρεβάτι. Το σημάδι που έχω στο πρόσωπο είναι από αυτή και πολλά άλλα», είπε αρχικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα δικαστήρια.

«Τρώω ξύλο πάρα πολύ καιρό. Δύο φορές τη σταμάτησα να με χτυπάει και μου έκανε μήνυση χωρίς λόγο. Όλα μου τα λεφτά της τα έχω δώσει και όλες μου τις κάρτες. Όλα μου τα ρούχα τα έχει η ίδια και κάνει ό,τι γουστάρει. Με πέταξε έξω από το σπίτι, δήθεν ότι τη χτύπησα. Δεν την έχω χτυπήσει ποτέ», συμπλήρωσε.

Χρυσοχοΐδης: «Έχουμε 30 – 40 υποθέσεις ενδοοικογειακής βίας την ημέρα»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραχώρησε συνέντευξη το πρω’ι της Δευτέρας (8/4) στον τηλεοπτικπο σταθμό του ΣΚΑΙ και αναφέρθηκε, κυρίως, στις γυναικοκτονίες και στην ενδοοικογενειακή βία, με αφορμή το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους, αλλά και στα τρωτά σημεία της Αστυνομίας.

Σε πρώτη φάση, ο κ.Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως δεν έχει ξεπεράσει ακόμα συναισθηματικά και ψυχολογικά αυτό το τραγικό γεγονός και μίλησε για μια «βαριά σκιά» πάνω από την ελληνική κοινωνία.

Με την ευκαιρία, διαβάστε επίσης: Κροκοδείλια δάκρυα από τον Χρυσοχοΐδης: «Είμαι συντετριμμένος – Με μεγάλη ταχύτητα οι έρευνες»

«Πέφτει μια βαριά σκιά πάνω από την ελληνική κοινωνία. Πραγματικά δεν έχω ξεπεράσει ακόμα συναισθηματικά και ψυχολογικά ένα τραγικό γεγονός. Είναι σαν να έφερε ένα κορίτσι που ανήκει σε όλους μας. Σε σχέση με το ζήτημα της αντιπολίτευσης δεν είναι τυχαία τα νούμερα που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις. Ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία ψηφίστηκε το 2006. Έκτοτε, μέχρι το 2018 δεν έγινε τίποτα. Προς τιμήν της η κυρία Γεροβασίλη έφτιαξε ένα προεδρικό διάταγμα. Το 2019 που ήρθαμε ιδρύσαμε το τμήμα ενδοοικογενειακής βίας στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ιδρύσαμε μια σειρά από υπηρεσίες προς τα κάτω, έγιναν όλα τα πρωτόκολλα», τόνισε ο υπουργός.

Για το εάν απέτυχαν αυτά τα μέτρα είπε: «Υπάρχει το περιστατικό και υπάρχουν και άλλα περιστατικά ατυχή με άστοχη διαχείριση, δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν 12.500 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας το 2023 όπου η Αστυνομία έφτιαξε 12.500 δικογραφίες, έσωσε τόσες γυναίκες. Αυτό τι είναι;».

«Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα επεισόδιο ενδοοικογνειακής βίας»

Στη συνέχεια ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε αναφερόμενος στη δολοφονία της 28χρονης ενώ πήγε στο αστυνομικό τμήμα ανέφερε:

«Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το σηκώσουμε σκύβουμε το κεφάλι κάτω και πρέπει να δούμε πως θα βελτιώσουμε σημαντικά την απόδοσή μας. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά προβλήματα κοινωνικά τρέχουν. Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας. Είναι 30 με 40 επιθέσεις την ημέρα. Υποθέσεις απειλής της ζωής μιας γυναίκες. Αυτές που είναι γνωστές υποθέσεις και φτάνουν στην αστυνομία».

Συμπλήρωσε ότι: «Ενδοοικογενειακή βία υπήρχε πάντα, αλλά τώρα παίρνουν μεγαλύτερη διάσταση τα πράγματα. Επιτέλους η κοινωνία, οι γυναίκες με την ενθάρρυνση που έχουν από όλους μιλάνε. Το πρόβλημα είναι ότι και η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις. Ποιο είναι το ζητούμενο; Το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων. Έρχεται μια γυναίκα, καταγγέλλει ένα περιστατικό. Πρέπει ο αστυνομικός να της πει κάτσε εδώ».

«Το περιπολικό και όλα αυτά είναι τα αυτονόητα. Όλα τα εγκλήματα αυτά διώκονται αυτεπαγγέλτως. Δεν χρειάζονται ούτε μηνύσεις ούτε τίποτα. Θα φανούν οι ευθύνες σε λίγες ημέρες» τόνισε στη συνέχεια μιλώντας για τις ευθύνες όσων ήταν στο αστυνομικό τμήμα.

Έπειτα αποκάλυψε: «Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια του θύματος μέχρι να λήξει μια κρίση. Αν ένας είναι ψυχοπαθής, έχει δολοφονικές τάσεις ή οτιδήποτε άλλο, αυτός είναι ένας διαρκώς κίνδυνος. Εξασφαλίζουμε σε κάθε περιοχή ένα safe house, μια στέγη για όσο χρειαστεί, μέχρι να εκτονωθεί η κρίση. Θα είναι κάπου όπου θα το ξέρει μόνο η αστυνομία. Θα γίνει σε όλη τη χώρα. Έχουμε βρει ήδη στην Αθήνα. Θα ενεργοποιηθεί σε λίγε ημέρες. Όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις θα στείλουν σε ποιο σημείο θα υπάρχει αυτός ο χώρος».

Για τη βία μεταξύ των ανηλίκων και τους καταδικασμέννους αστυνομικούς

Για τη βία των ανηλίκων είπε: «Υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα που υπήρχαν, αλλά τώρα έχουν εμφανιστεί με έναν τρόπο πιο βίαιο τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πεντακόσιες συλλήψεις ανηλίκων έχουν γίνει το τελευταίο δίμηνο. Έχουμε κοινωνικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Στη Γλυφάδα αποτράπηκε μια συνάντηση 30 παιδιών τα οποία είχα δώσει σημείο συνάντησης για να χτυπηθούν. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε μια γραμμή πενταψήφια και θα μπορούν όλοι να καταγγείλουν περιστατικά».

Σε ερώτηση για τους αστυνομικούς που έχουν καταδίκες και παραμένουν στο σώμα τόνισε: «Στις 60.000 αστυνομικούς υπάρχουν 97 περιπτώσεις που είναι σε εκκρεμοδικία. Υπάρχουν κανόνες τους οποίους διεκδίκησαν οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές, υπάρχουν τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Υπηρετούσε νομίμως στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου. Ζήτησα ήδη τι μπορεί να τροποποιηθεί γιατί αυτοί δεν ασκούν κάποια δραστηριότητα πρώτης γραμμής. Έστω αυτούς τους λίγους να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να τους απομονώσουμε».

Για τα Πανεπιστήμια και την έλλειψη αστυνομικών

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια: «Βλέπετε στα Πανεπιστήμια, όλα αυτά τα χρόνια διάφορα. Όλα αυτά σιγά σιγά μαζεύονται. Γιατί μαζεύονται; Στα Πανεπιστήμια κάθε βράδυ γίνονται πάρτι. Εννοώ γίνονται επιχειρήσεις. Κουβαλούν ποτά, μεγαφωνικές συσκευές και γίνονται πάρτι. Σιγά σιγά τελειώνει αυτό. Πρέπει να βάλουμε μια τάξη και θα την βάλουμε. Έχουν περιοριστεί όλα αυτά. Γιατί διατίθενται αστυνομικές δυνάμεις κάθε ημέρα, κάθε βράδυ για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να τελειώνουμε με όλα αυτά γιατί αυτές οι αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να πάνε στην γειτονιά».

Έκλεισε αναφερόμενος σε μια ριζική ανανέωση για την Αστυνομία: «Περιπολικά υπάρχουν, άνδρες και γυναίκες στην αστυνομία δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί όσοι θα θέλαμε. Η αστυνομία χρειάζεται μια ριζική αναγέννηση για να ξαναφτιάξουμε μια αστυνομία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Είναι προσωπικό μου στοίχημα. Να επανιδρύσουμε την αστυνομία για να μπορέσει να ανταποκριθεί όχι μόνο στο διωκτικό της έργο που ξέραμε αλλά και στην κοινωνική αστυνόμευση τώρα που σκάνε στα χέρια της όλα τα κοινωνικά ζητήματα».


Πηγή