Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση


Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση


Διαφ.


Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο πολιτικό έδαφος, δυο φορές ο Στέφανος Κασσελάκης και μια χθες ο Νίκος Παππάς φρέναραν τη δυναμική που αναπτύχθηκε με τη συνεννόηση των προοδευτικών κομμάτων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας – Τι προβλέπεται (video)

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για σόου για το ποιος θα καρπωθεί τη μομφή στην κυβέρνηση ή νωρίτερα για προσφυγή σε διπλές κάλπες με διεθνείς παρατηρητές, ήρθαν και οι δηλώσεις του Νίκου Παππά για συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων ήδη από την περασμένη εβδομάδα για να κατατεθεί μομφή στην κυβέρνηση οι οποίες ουσιαστικά τορπίλισαν την προσπάθεια να εμφανιστεί ενιαίο και συγκροτημένο το προοδευτικό μέτωπο που σχηματίστηκε μετά την πρόταση δυσπιστίας.

Υπονόμευση της συνεργασίας

«Και ποιος σας είπε ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ και κάποιες ημέρες; Είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη. Αυτά αντιλαμβάνεστε ότι δεν γίνονται από το βράδυ ως το πρωί. Είναι συντεταγμένα κόμματα, να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω» είπε στο action 24 ο κ. Παππάς τορπιλίζοντας όλη την προσπάθεια που έγινε για να συνυπογράψουν τα προοδευτικά κόμματα την μομφή στην κυβέρνηση που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Παππά προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράστηκε ανοιχτά έντονη δυσφορία.
Παύλος Μαρινάκης και Μάκης Βορίδης βρήκαν μια νέα λαβή για να αποδομήσουν την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ και να αμφισβητήσουν το αληθινό κίνητρο της πρότασης δυσπιστίας.

«Φαντασιώσεις» του κ. Παππά είπε επίσημα η Χαριλάου Τρικούπη με τη Νέα Αριστερά να βγαίνει ακόμη πιο επιθετικά απέναντι στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «ο κύριος Παππάς με τη δήλωσή του προσέφερε σήμερα μια πολύτιμη υπηρεσία στη Νέα Δημοκρατία. Το γιατί επέλεξε να το κάνει ας το απαντήσει ο ίδιος ή ο πρόεδρος του κόμματος του».

«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Φάμελλο, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Χαρίτση και την κα Κωνσταντοπούλου έγιναν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης την Τρίτη 26 Μαρτίου από τις 10 το πρωί και μετά.
Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που δέχτηκαν να συνυπογράψουν, έλαβαν το κείμενο της πρότασης στις 11 το πρωί.

Όλα τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις», ήταν το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένο από την αποκάλυψη Παππά.

Απομόνωση

Η δήλωση αυτή του κ. Παππά ήρθε σε συνέχεια της άρνησης αρχικά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψει την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κάτι που αποτυπώθηκε με σαφήνεια στη δήλωση του εξοδούχου Στέφανου Κασσελάκη στη Λιβαδειά και σε συνέχεια της προσπάθειας που έγινε μεταξύ των προεδρείων των κοινοβουλευτικών ομάδων των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να μη χαθεί η ευκαιρία να βγει ενωμένος ο χώρος απέναντι στον υπόλογο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αποκάλυψη του Νίκου Παππά για προσυνεννόηση των κομμάτων μέρες πριν το δημοσίευμα του Βήματος έρχεται σε αντίφαση και με την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όλων όσων στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη.

Οι συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων που αναφέρει ο κ. Παππάς ουσιαστικά δείχνουν ότι ο κ. Κασσελάκης και οι συνεργάτες του δεν είχαν γνώση είτε ήταν απόντες από αυτές και επομένως ήδη απομονωμένοι από τις εξελίξεις.

Παραγωγή πολιτικής

Όλα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη εκείνα που χειρίστηκαν την πρόταση δυσπιστίας σε μια φάση που απαιτούνταν πολιτικοί χειρισμοί και ελιγμοί κατάφεραν κατά κοινή ομολογία να ανακτήσουν στη Βουλή το χαμένος έδαφος μετά τον αιφνιδιασμό της πρότασης δυσπιστίας.

Με τον κ. Κασσελάκη να μην παρεμβαίνει κα’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η κοινοβουλευτική ομάδα και τα στελέχη που πήραν πάνω τους την πολιτική διαδικασία μετά και την ομιλία του Κώστα Καραμανλή κατάφεραν να βγουν μπροστά στη διαδικασία και να βάλουν ευθέως στο κάδρο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ρίχνοντάς του την ευθύνη της συγκάλυψης.

Πολιτική δέσμευση για προανακριτική

Η πρόταση-πρόκληση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Διονύση Καλαματιανού προς την ίδια την κυβέρνηση να δεσμευτεί πολιτικά ότι δεν θα βάλει εμπόδια στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή ήταν μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού που πλέον βάζει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στο κάδρο της ευθύνης για τη συγκάλυψη όπως παρατηρούσαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κοινοβουλευτικοί χειρισμοί της ομάδας που ηγήθηκε της συνεννόησης με τα άλλα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ ώθησαν και την Κουμουνδούρου προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τώρα πολιτική δέσμευση από τη ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα συνεδριάσει για δυο ημέρες για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργού ώστε με βάση και τις κατηγορίες που αποδίδονται στο πόρισμα της εξεταστικής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση οι αρμόδιοι υπουργοί να ελεγχθούν πλέον από το φυσικό δικαστή με βάση τις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων.

Πρόταση μομφής: «Είστε εντολοδόχος, γιατί δεν την καταθέσατε νωρίτερα;» – Ξέσπασμα Βορίδη κατά Ανδρουλάκη

Απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, έδωσε ο Μάκης Βορίδης, εστιάζοντας στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο υπουργός Επικρατείας, υποστήριξε ότι όλα τα θέματα που αναφέρονται υπήρχαν ήδη στον δημόσιο διάλογο, και το μόνο που προστέθηκε ήταν το δημοσίευμα του Βήματος. Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «εντολοδόχο οικονομικών συμφερόντων» και ζήτησε η συζήτηση να ξεκινήσει άμεσα.

«Δημιουργεί μια εντύπωση η συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί όλα όσα αναπτύξατε είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια πολλές φορές. Τα ζητήματα των Τεμπών τα συζητήσαμε στην Εξεταστική. Η Ολομέλεια συζήτησε και επί του πορίσματος. Τα άλλα ζητήματα είναι υπαρκτά, ο καθένας έχει τις προσεγγίσεις του, αλλά όλο αυτό το διάστημα έχουν απασχολήσει. Το σύνολο της Ολομέλειας. Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο που αλλάζει και σας οδηγεί στην συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας. Γιατί δεν την καταθέσατε το προηγούμενο διάστημα; Το δημοσίευμα του Βήματος, που αναφέρεται σε μια υπόθεση για την οποία όχι απλώς δόθηκαν αμέσως εξηγήσεις αλλά και δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενό της. Υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή, που έχει παιχτεί στην κρατική τηλεόραση, εσείς κρίνετε ότι αυτό μόνο φτάνει για να ζητήσετε να πέσει η κυβέρνηση.» είπε αρχικά ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Όταν λέμε ότι είστε εντολοδόχος, εννοούμε ακριβώς αυτό το δημοσίευμα. Καλοδεχούμενη η πρόταση και δημιουργείται μια ακόμα εντύπωση. Έχω δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει «σόου» και «κοκορομαχία» θα είναι η συζήτηση. Αυτό προσυπογράψατε; Να γίνει ένα σόου και μια κοκορομαχία που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα; Βεβαίως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Επί της προτάσεως δυσπιστίας θα δώσει απάντηση η Βουλή και ο ελληνικός λαός στις επικείμενες εκλογές. Επιθυμούμε την άμεση έναρξη της διαδικασίας».

Πρόταση δυσπιστίας: Η διαδικασία στη Βουλή

  • H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
    H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση,
  • μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
  • Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πηγή