Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα: Στην φρεγάτα «Ύδρα» ο Νίκος Δένδιας ενώ βρίσκεται εν πλω – Η εξέλιξη των «ΑΣΠΙΔΩΝ»


Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα: Στην φρεγάτα «Ύδρα» ο Νίκος Δένδιας ενώ βρίσκεται εν πλω – Η εξέλιξη των «ΑΣΠΙΔΩΝ»


Διαφ.


Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» συνεχίζεται με την παρουσία της φρεγάτας «Ύδρα» από το Πολεμικό Ναυτικό, με τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εθνικής Άμυνας, να την επισκέπτεται εν πλω το πρωί της Δευτέρας (11/3).

Σύμφωνα με το OnAlert.gr, η φρεγάτα «Ύδρα» που επισκέφθηκε ο Νίκος Δένδιας, απέπλευσε από το λιμάνι του Τζιμπουτί, στο οποίο βρισκόταν για ανεφοδιασμό και ήδη βρίσκεται στην περιοχή των επιχειρήσεων, προκειμένου να εκτελέσει αποστολές συνοδείας και προστασίας, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές πληροφόρησης.

Η πορεία της επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα «Ύδρα» καλείται να επιχειρήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από το γνώριμο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έναντι απειλών στην Ερυθρά Θάλασσα κυρίως από τον αέρα είτε πρόκειται για drones είτε για βαλλιστικούς πυραύλους.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) έχουν ήδη αντιμετωπίσει εχθρικά UAV, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την γαλλική φρεγάτα Alsace, η οποία κατέρριψε, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, συνολικά τέσσερα μη επανδρωμένα ενάερια οχήματα, που προέρχονταν από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη.

Βασίλειος Γρυπάρης: Προαγωγή στο βαθμό του Υποναυάρχου για τον διοικητή της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» – Στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «Ύδρα»

Η χώρα μας έχει αναλάβει την ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», χρησιμοποιώντας το Στρατηγείο της Λάρισας, με τον Αρχιπλοίαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, που αποφασίστηκε να αποτελέσει το διοικητή της επιχείρησης, να προάγεται σε Υποναύαρχο, τη στιγμή που η φρεγάτα «Ύδρα» βρίσκεται ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των έκτακτων κρίσεων ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τη 10η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, αμφότεροι οι διοικητές της ελληνικής και της ιταλικής αποστολής (Στέφανο Κονσταντίνο) φέρουν τον βαθμό του Υποναυάρχου.

Παράλληλα, προήχθησαν στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών θέσεων:

  • Αρχιπλοίαρχο Μπότσα Φώτιο.
  • Αρχιπλοίαρχο Χατζόπουλο Θεοχάρη.
  • Αρχιπλοίαρχο Γρυπάρη Βασίλειο.
  • Αρχιπλοίαρχο Αγγουρά Γεώργιο.
  • Αρχιπλοίαρχο (Μ) Τσαμίλη Σωτήριο.
  • Αρχιπλοίαρχο (Μ) Βασιλογιαννακόπουλο Βασίλειο.

Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό διατήρησε «στον αυτόν βαθμό», τον Αρχιπλοίαρχο Ζαφειρίου Νικόλαο.

Στην ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα της Ερυθράς Θάλασσας συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ, το στρατηγείο στη Λάρισα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδες».

Η εμπειρία του Υποναυάρχου ως πρώην κυβερνήτη της φρεγάτας, το σχόλιο του Δένδια και η επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο επικεφαλής πλέον της επιχείρησης Βασίλειος Γρυπάρης εκτιμάται ότι εκτός της εμπειρίας του εισφέρει και την προσωπική σχέση που έχει με το συγκεκριμένο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς έχει διατελέσει κυβερνήτης του.

Η φρεγάτα «Ύδρα», πια, βρίσκεται ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει η αποστολή της θα διαρκέσει ένα τρίμηνο.

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας σε ομιλία του στη Ρόδο αναφέρθηκε στην αποστολή λέγοντας ότι «εξήγησα πολύ καθαρά γιατί στείλαμε τη φρεγάτα εκεί, γιατί στείλαμε τα στελέχη μας σε περιοχή κινδύνου. Διότι, μην κοροϊδευόμαστε, είναι περιοχή κινδύνου. Δεν έκρυψα ποτέ από την ελληνική κοινωνία ότι τους στέλνουμε σε μία επικίνδυνη ζώνη. Αυτό που είπα, όμως, είναι ότι τους στέλνουμε σε μία ζώνη για να υπερασπίσουν τα στέρεα συμφέροντα της πατρίδας μας, διότι αυτό είναι το συνταγματικό τους καθήκον.

Διότι εάν πάψει να υπάρχει η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τότε κατ’ αρχάς ακυρώνεται η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, εάν κλείσει το Σουέζ. Το κόστος ζωής για τον Έλληνα γίνεται δυσβάστακτο, το κόστος μεταφοράς προϊόντων γύρω από την Αφρική, για μία οικονομία σαν τη δική μας που είναι σε μία φάση ανάπτυξης μετά από μία δεκάχρονη κρίση, δεν αντέχεται. Σε ορισμένα προϊόντα το κόστος έχει ανέβει πάνω από 60%. Δεν αντέχεται, λοιπόν, σε αυτή τη φάση τέτοια αύξηση του κόστους».


Πηγή