ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση Γεροβασίλη με Θεοχαρόπουλο-Τεμπονέρα στη Βουλή – Παίρνουν τις αποφάσεις τους μετά την πρόκληση Κασσελάκη


ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση Γεροβασίλη με Θεοχαρόπουλο-Τεμπονέρα στη Βουλή – Παίρνουν τις αποφάσεις τους μετά την πρόκληση Κασσελάκη


Διαφ.


Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να είναι καταιγιστικές για την εκ νέου εκλογή προέδρου, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης «πέταξε το γάντι», με την Όλγα Γεροβασίλη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα να συναντώνται στη Βουλή και να αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η συνάντηση θα γίνει για «ανταλλαγή απόψεων», όπως αναφέρεται. Η Όλγα Γεροβασίλη φέρεται πως θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας την προεδρία από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο, άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος, κατά πηγές, σκέφτεται αν θα σηκώσει το γάντι απέναντι στον κ. Κασσελάκη.

Το αλαλούμ του αιώνα στον ΣΥΡΙΖΑ: Στα άκρα η κατάσταση με τον Στέφανο Κασσελάκη, έρχονται εκλογές – Η ημερομηνία, ο ρόλος του Τσίπρα και οι υποψήφιοι

Το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει… σήριαλ το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το συνέδριο του κόμματος να αναδεικνύει την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος με τη σειρά του «σήκωσε το γάντι» και οι εξελίξεις αναμένονται «καταιγιστικές».

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια ομιλία που ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα, επιτέθηκε -σε διαφορετικούς τόνους και χωρίς να τους κατονομάσει- σε όλους τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Επανάφερε την φρασεολογία περί «επίδοξων υπονομευτών» για στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Διονύσης Τεμπονέρας, παρομοιάζοντας μάλιστα την τακτική τους με εκείνη όσων αποχώρησαν και σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά.

Ωστόσο οι επιθέσεις με τη μορφή αιχμών αφορούσαν και τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο αρχικά έκανε θετικές αναφορές. Ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης είπε με νόημα ότι «οι μεσσίες τελείωσαν» και πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «όσο ψηλά κι αν βρίσκεται» να ναρκοθετήσουν την μεγάλη αλλαγή. Και φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη η φράση πως «Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον “ξένο”, τον “μικρό” του χεριού τους».

Το Συνέδριο στο διαδικαστικό του κομμάτι κινείται σε θολά νερά, ενόσω κορυφαία στελέχη επιμένουν πως οι εργασίες του θα συνεχιστούν κανονικά. Θα ψηφιστούν, λένε, οι θέσεις του συνεδρίου και θα εκλεγούν η Επιτροπή Δεοντολογίας και η Εξελεγκτική Επιτροπή. Ωστόσο ουδείς μπορεί να βεβαιότητα να πει ποιο σώμα και πώς θα αποφασίσει για τις εκλογικές διαδικασίες του νέου προέδρου.

Αναμένεται να υπάρξει αντιπαράθεση για αυτά τα θέματα, με επίκεντρο την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την οποία επιθυμεί διακαώς ο Στέφανος Κασσελάκης. Και μάλιστα επιθυμεί αυτή να εφαρμοστεί ταυτόχρονα για τέσσερις εκλογικές διαδικασίες: Τον πρόεδρο, την Κεντρική Επιτροπή, τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τα Συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών.

Οι φίλοι, οι «εχθροί» και οι υποψήφιοι

Το κλίμα στο συνέδριο πάντως είναι μονομερώς πολωμένο. Στις εξέδρες και την «πλατεία» του γηπέδου υπήρχαν συνυπήρχαν εμφανώς δυο διαφορετικοί κόσμοι. Αφενός οι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, που με φωνές και εκδηλώσεις λατρείας επικοινωνούσαν με τον πρόεδρο του κόμματος και εκείνος ανταποκρινόταν συχνά πυκνά ανταποδίδοντας τις φιλοφρονήσεις. Αφετέρου, το άλλο μισό ακροατήριο στεκόταν σιωπηλό -μερικές φορές και αποσβολωμένο- χωρίς να χειροκροτά ή να αντιδρά καν στις φράσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Όσον αφορά πάντως την πρώτη γραμμή, εκεί όπου κάθονταν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, τον Στέφανο Κασσελάκη καταχειροκροτούσαν διαρκώς η Θεοδώρα Τζάκρη και η Δώρα Αυγέρη.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωσή του έβαλε βόμβα στα θεμέλια του συνεδρίου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί επιστροφή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι, ποιος ή ποια θα τεθεί αντίπαλος στον Στέφανο Κασσελάκη; Ο ίδιος προκλητικά έκλεισε την ομιλία του λέγοντας βρείτε αντίπαλο και πάμε». Ποιος θα βρεθεί;

Οι διάφορες ομάδες που ασκούν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διεργασίες, ενώ έμπειρα στελέχη επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, ώστε να κατατεθεί μία υποψηφιότητα απέναντι στον νυν πρόεδρο.

Λαμβάνοντας αποστάσεις από το εσωκομματικό πεδίο, είναι προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά μικρά και εξόχως πιεστικά. Οι κάλπες των ευρωεκλογών θα στηθούν σε λίγους μήνες. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη θα είναι ένα κόμμα ντε φάκτο. Και εκλογικές προοπτικές κομμάτων σε κρίση είναι πάντα δυσοίωνες.


Πηγή