«Μούδιασμα» για τους καταναλωτές: Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διάθεση συμπληρώματος διατροφής με σπιρουλίνα


«Μούδιασμα» για τους καταναλωτές: Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διάθεση συμπληρώματος διατροφής με σπιρουλίνα


Διαφ.


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε τους πολίτες ότι απαγόρευσε τη διάθεση συμπληρώματος διατροφής που περιέχει σπιρουλίνα.

Πρόκειται για το VITAMIR SPIROULINA 500MG, που απαγορεύεται, γιατί περιείχε πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Δείτε επίσης: «Καμπανάκι» ΕΟΦ για φάρμακα της αρθρίτιδας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο – «Δεν είναι εγγεγραμμένα»

μπουκάλι χάπια

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΦ:

«Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής VITAMIR SPIROULINA 500MG της εταιρείας OLYMP HANDELS GmbH, Γερμανίας (προμηθευτής), μετά από ενημέρωση ότι περιέχει πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες (RAHs) που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά επιτρεπόμενα όρια. Η προμήθεια του παραπάνω προϊόντος έγινε από την Γερμανία.

Το προϊόν επιπλέον δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ.

Οι επιχειρήσεις που το έχουν προμηθευτεί υποχρεούνται για την εφαρμογή της παρούσης.

Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: «Καμπανάκι» για προϊόν που διαφημίζεται για ενίσχυση της σ@ξου@λικής λειτουργίας

Η προειδοποίηση του ΕΟΦ αφορά το προϊόν «Magnum ΧΧL 9800» και εκδόθηκε έπειτα από ενημέρωση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ουσία που περιλαμβάνει το προϊόν συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό.

Το συγκεκριμένο προϊόν, που προωθείται στο ίντερνετ ως συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας, είναι πιθανό να έχει διακινηθεί και στην Ελλάδα, μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, επισημαίνει ο ΕΟΦ.

Εργαστηριακός έλεγχος έδειξε ότι το προϊόν περιέχει σιλδεναφίλη, η παρουσία της οποίας το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο. Η εν λόγω φαρμακευτική ουσία «συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη», προειδοποιεί ο Οργανισμός.

Παράλληλα, ο ΕΟΦ καλεί τους πολίτες να μην καταναλώσουν το προϊόν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό. Με αφορμή αυτό, ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι η αγορά προϊόντων της αρμοδιότητάς του από μη αξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.


Πηγή