Πήρε θέση η Μιμή Ντενίση: «Η γυναίκα του Έλγιν τα ήθελε για τον κήπο της» – Οι αποκαλύψεις της ηθοποιού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα


Πήρε θέση η Μιμή Ντενίση: «Η γυναίκα του Έλγιν τα ήθελε για τον κήπο της» – Οι αποκαλύψεις της ηθοποιού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα


Διαφ.


Θέση πήρε για τα γλυπτά του Παρθενώνα η Μιμή Ντενίση μέσα από την εκπομπή «Live News», αποκαλύπτοντας πως η γυναίκα του Έλγιν τα ήθελε για τον κήπο της.

Η θεατρική παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιμή Ντενίση μίλησε στην εκπομπή Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κι ένα ντοκιμαντέρ που έχει ετοιμάσει βάσει ιστορικών στοιχείων που έχει η ίδια στην διάθεσή της.

Δείτε επίσης: Πιρς Μόργκαν για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος – Μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο – Ήρθε η ώρα να τα δώσουμε πίσω»

«Είχα την τύχη να βρω ένα βιβλίο πριν από τρία χρόνια στην Αμερική, είναι οι επιστολές της γυναίκας του Έλγιν, που είναι η “κινητήριος δύναμη” πίσω από αυτή την απάτη. Σκέφτηκα λοιπόν αυτά τα γράμματα να τα κάνω ντοκιμαντέρ, να δραματοποιηθούν. Όταν διαβάζει κάποιος αυτές τις επιστολές, δεν χρειάζεται να πει επιχειρήματα».

Η Μιμή Ντενίση περιέγραψε χαρακτηριστικά τι αναφέρει μια επιστολή: «Είναι στην Αθήνα η λαίδη Έλγιν, συσκευάζει τα αρχαία και λέει “αγάπη μου εδώ δεν δουλεύουν τις Κυριακές, αλλά έδωσα πολλά μπαχτσίσια και τώρα συσκευάζω μία Cari…something, καθώς δεν θυμάται την λέξη ‘Καρυάτιδα’. Κι αν βρίσκαμε ένα πολεμικό πλοίο καλό θα ήταν καλό να παίρναμε όλο τον Ναό για τον κήπο μας”».

Ειδικά για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει σημείωσε: «Έχει την πρωτοτυπία ότι δεν λέει απλώς την ιστορία του Έλγιν. Είναι οι ιδιωτικές επιστολές που έστελνε η σύζυγός του Έλγιν στην μαμά της, στον μπαμπά της και στον ίδιο τον Έλγιν. Διαβάζοντας τις επιστολές γίνεται σαφές ότι πάρθηκαν για διακόσμηση του πύργου τους. Αυτό που λένε ότι αγοράστηκαν δεν ισχύει, γιατί (οι επιστολές) αναφέρουν για μπαχτσίσια, οπότε είναι όλα φανερά».


Πηγή