Φορολοταρία Οκτωβρίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ


Φορολοταρία Οκτωβρίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ


Διαφ.


Πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία για τις συναλλαγές του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την 23η κλήρωση και αφορά στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά και εκκαθαρίστηκαν τον Οκτώβριο του 2023. Η φορολοταρία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Οκτωβρίου κερδίζει 50.000 ευρώ, ενώ τα έπαθλα είναι πλέον κλιμακωτά και τα ποσά είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Για να δείτε τους τυχερούς λαχνούς πατήστε εδώ

Για να δείτε αν ανήκετε στους τυχερούς πατήστε εδώ

Φορολοταρία: Τα ποσά που κερδίζουν κάθε μήνα οι τυχεροί:

φορολοταρια-οκτωβριου-ααδε
Η φορολοταρία Οκτωβρίου

1 που κερδίζει χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ,
5 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ,
50 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ,
500 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.

Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την ημερομηνία της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet.

Σημειώνεται ότι σε κάθε μηνιαία κλήρωση αναδεικνύονται πεντακόσιοι 556 τυχεροί λαχνοί. Στις δημόσιες κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής,
Έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι.

Φορολογικό νομοσχέδιο: «Κούρεμα» 9% στους φόρους για τους επαγγελματίες – Ποιοι πληρώνουν και ποιοι γλιτώνουν το τεκμήριο για το 2024

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών γίνεται πολύ πιο ευνοϊκό. Με τέσσερις βασικές αλλαγές, η αύξηση του φορολογικού βάρους μειώνεται σημαντικά, το όφελος από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος επεκτείνεται σε όλους και η διαδικασία τεκμηρίωσης γίνεται πιο ευέλικτη για τον φορολογούμενο.

Το συνολικό αποτέλεσμα όλων των αλλαγών είναι ότι οι επαγγελματίες θα φέρουν μια τελική επιβάρυνση μείον 54 εκατομμυρίων ευρώ, αντιποσοστικά 9% (από 606 σε 552 εκατομμύρια ευρώ).

Δείτε με την ευκαιρία: Το ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης: «Οριζόντια μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες» – Τι φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Και συγκεκριμένα:

α) για την πλειονότητα όσων πιάνονται στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, η επιβάρυνση δεν ξεπερνά τα 300 – 500 ευρώ για τις περισσότερες περιπτώσεις. Και αυτό διότι ήδη περίπου 390.000 επιτηδευματίες πιάνονται κάθε χρόνο στα υφιστάμενα τεκμήρια και πληρώνουν φόρο εισοδήματος όχι με βάση το μηδενικό εισόδημα που δηλώνουν, αλλά για αυτό που προκύπτει με βάση το τεκμήριο.

Για παράδειγμα: φέτος άγαμος με αυτοκίνητο 1.000 κυβικά και σπίτι 50 τμ φορολογείται για εισόδημα 9.000 ευρώ, που είναι πολύ κοντά στα 10.920 για τα οποία μπορεί να φορολογηθεί το 2024.

β) για χιλιάδες άλλους που ξεπερνούσαν τα 10.000 ή και 14.000 ευρώ το χρόνο, αλλά έχουν πολύ μεγάλο τζίρο εν σχέσει με τον υπόλοιπο κλάδο τους, θα προστίθεται ένα «λογικό» επιπλέον εισόδημα και … δεκάδες χιλιάδες εν σχέσει με την αρχική διάταξη.

Για παράδειγμα:

Με την αρχική διάταξη, αν πχ κάποιο κουρείο που λειτουργεί για δεκαετίες, είχε συνολικές εισπράξεις (ακαθάριστα έσοδα) 17.000 ευρώ ενώ, κατά μέσο όρο, όλα τα υπόλοιπα κουρεία δηλώνουν πχ 11.000 ευρώ, τότε το τεκμαρτό καθαρό κέρδος (εισόδημα) που θα ίσχυε για τον επαγγελματία αυτόν δεν θα ήταν 14.196 ευρώ (λόγω πολλών τριετιών και εδραιωμένης πελατείας στο επάγγελμα) αλλά… 24.133 ευρώ!

Έτσι, ακόμα και για 1 ευρώ είσπραξης πάνω από τα 16.600 ευρώ (+50% από τον μέσο όρο του κλάδου), το τεκμαρτό εισόδημα (κέρδη) θα αυξανόταν κατά 10.000 ευρώ. Αυτό θα δημιουργούσε αβεβαιότητα για τι ποσό θα φορολογηθεί τελικά κάθε χρόνο, αφού θα έφτανε ξαφνικά να πληρώνει 840 ευρώ επιπλέον, όχι με βάση τα όσα κέρδη δηλώνει, αλλά από τον η εφορία υπολογίζει εισόδημα 14.196 ή 24.133 ευρώ για αυτόν.

Με τη νέα διάταξη, το τεκμαρτό εισόδημα δεν πολλαπλασιάζεται με 1,35 ή 1,70 ή 2 αλλά προστίθεται μόνο το 5% της διαφοράς από τους υπολοίπους στον ίδιο κλάδο. Στην περίπτωση του κουρείου, το 5% στα 5.000 ευρώ σημαίνει ότι προστίθεται 250 ευρώ (14.446 αντί 14.196 ευρώ) και ο επιπλέον φόρος που προκύπτει δεν ξεπερνά τα 55 ευρώ τελικά.

Αντιθέτως, αν πχ ένα mega – φαρμακείο έχει εισπράξεις πχ 1 εκατομμύριο ευρώ παραπάνω από όλα τα υπόλοιπα (κατά μέσο όρον), αναλογικά θα φορολογείται για επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα 5% επί της διαφοράς από τους άλλους. Δηλαδή, για υπέρβαση τζίρου 800.000 ευρώ η προσαύξηση εισοδήματος θα είναι 40.000 ευρώ, που «κόβεται» στα 50.000 που έχει τεθεί ως ανώτατο πλαφόν του τεκμαρτού λόγω προσαυξήσων.


Πηγή