Η ιερή βελανιδιά που χωρά μόλις 2 άτομα: Το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου που είναι θεμελιωμένο μέσα σε δέντρο!


Η ιερή βελανιδιά που χωρά μόλις 2 άτομα: Το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου που είναι θεμελιωμένο μέσα σε δέντρο!


Διαφ.


Στην Κόνιτσα, στο χωριό της Αγίας Βαρβάρας, ο προσκυνητής θα συναντήσει κάτι σπάνιο, μοναδικό. Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση στην Ελλάδα, από τις ελάχιστες που υπάρχουν με αυτή τη μορφή: ένα εκκλησάκι θεμελιωμένο μέσα σε δέντρο. Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο, τον Αγιορείτη, που σχετίστηκε και έζησε στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για μια βελανιδιά, εντός της οποίας έχει θεμελιωθεί αυτό το μικρό εκκλησάκι. Μάλιστα δε, οι ντόπιοι κάτοικοι μαρτυρούν ότι δεν είναι τυχαία αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο. Ο ίδιος ο άγιος, μικρός, περνούσε από εκεί, καθώς η οικία που μεγάλωσε δεν απέχει πολύ από το σημείο αυτό (περίπου 30 λεπτά της ώρας).

εκκλησακι-αγιου-παισιου-μεσα-σε-δεντρο
Εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε δέντρο

Το εσωτερικό του εξωκκλησίου είναι απέριττο. Μόλις μετά βίας χωρούν δυο άνθρωποι εντός του, όπου μπροστά στην εικόνα του Αγίου Παϊσίου τα τάματα και οι αιτήσεις των πιστών κυριαρχούν.

Παλαιότερα, κυρίως από έλλειψη προσοχής ταξιδιωτών που περνούσαν από το σημείο, το υπεραιωνόβιο δένδρο υπέστη καταστροφές από πυρκαγιές. Σήμερα, μια μικρή καμπάνα, έξω από αυτό, μαρτυρεί και θυμίζει σε περαστικούς και προσκυνητές την όλη ύπαρξή του.

εκκλησακι-αγιου-παισιου-μεσα-σε-δεντρο
Εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε δέντρο

Άγιος Μάμας: Το άγνωστο εκκλησάκι του προστάτη των βοσκών στην Εύβοια – Εκεί που η πίστη συναντά την ιστορία!

Η Αντιά είναι ένα χωριό στη Νότια Εύβοια, το οποίο είναι γνωστό για τη διάλεκτο με τα σφυρίγματα που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι κάτοικοι. Η «σφυριχτή γλώσσα» της Αντιάς, με την οποία ασχολήθηκε ακόμα και το BBC, δεν είναι όμως το μοναδικό σπάνιο πράγμα που μπορεί να βρει κανείς σε αυτό το χωριό του Καβοντόρο.

Εκεί υπάρχει και το εκκλησάκι του Άγιου Μάμα. Ένα εκκλησάκι άγνωστο στους πολλούς, αλλά πανέμορφο και επιβλητικό για τον επισκέπτη. Χτίστηκε με πέτρα από ντόπιους πριν από πάρα πολλά χρόνια. Ο Άγιος Μάμας γιορτάζεται με το παλαιό ημερολόγιο και είναι ο προστάτης των βοσκών αλλά και των υιοθετημένων παιδιών.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται σύμφωνα με την παράδοση του παλαιού ημερολογίου το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι που βρίσκεται στις παρυφές της Όχης ,κάτω από τον Καστανόλογγο.

Ο Άγιος Μάμας, προστάτης των βοσκών, κτίστηκε πολύ παλιά από τους κατοίκους των γύρω χωριών Πλατανιστού και Αντιάς πάνω στο μονοπάτι που διέσχιζαν για να φτάσουν στην Κάρυστο και το αντίστροφο για να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Διαβάστε επίσης: Το θαύμα του Αγίου Φανουρίου – «Έπειτα από πολλή ταλαιπωρία και ατέλειωτο πόνο το μωρό θεραπεύτηκε»

Άνθρωποι του μόχθου οι Καβοντορίτες έχτισαν με πέτρες το εκκλησάκι τους κοντά στα κονάκια τους και δίπλα στη βρύση που υπάρχει κοντά στο εξωκλήσι (δυτικά μετά τα πλατάνια) για να δώσουν μια ανάσα ξεκούρασης,δροσιάς και προσευχής στη σκληρή τους καθημερινότητα. Και του χρόνου με υγεία να γιορτάσουμε τη μέρα αυτή μέσα στην ομορφιά της μαγικής Όχης.

το εκκλησάκι του Αγίου Μάμα στο χωριό Αντιά ????(φωτογραφία: Vasilis Zaytsev)

Posted by Κάρυστος – Εύβοια on Monday, November 13, 2023


Πηγή