Λιβύη: Αυτά είναι τα πρόσωπα της ασύλληπτης τραγωδίας! Σοκαρισμένοι οι συγγενείς τους – Οι τραγικές ιστορίες των 5 νεκρών αξιωματικών και διερμηνέων (Video)


Λιβύη: Αυτά είναι τα πρόσωπα της ασύλληπτης τραγωδίας! Σοκαρισμένοι οι συγγενείς τους – Οι τραγικές ιστορίες των 5 νεκρών αξιωματικών και διερμηνέων (Video)


Διαφ.


Ασύλληπτη είναι η τραγωδία για τη χώρα μας που θρηνεί πέντε νεκρούς σε ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη. Τρεις αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και δυο αδέλφια διερμηνείς, είναι τα θύματα του δυστυχήματος του λεωφορείου. Στην αποστολή μετείχαν 19 άτομα που μετέφεραν φάρμακα και τρόφιμα για τους πλημμυροπαθείς στην πόλη Ντέρνα.

Η Γλυκερία και η Εύη προσέφεραν τη ζωή τους για την πατρίδα. Περήφανες, με το χαμόγελο, στις εικόνες από την ελληνική αποστολή στη Λιβύη. Έπεσαν στο καθήκον. Την ίδια στιγμή, μυστήριο επικρατεί με τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος.

Εύη Ανδρεαδάκη: Η μάχιμη νοσηλεύτρια – «Ήμουν προορισμένη να υπηρετήσω την Πολεμική Αεροπορία»

Η Εύη Ανδρεαδάκη, η 40χρονη νοσηλεύτρια αξιωματικός της Πολεμικής αεροπορίας ήταν εκπαιδευμένη για αυτές τις αποστολές.

Ο θάνατος τους αδελφού της το 2005 σε τροχαίο την έκανε πιο δυνατή. Πρότυπό της, ο θείος της, χειριστής μαχητικού που έχασε τη ζωή του το 1980 σε αεροπορικό δυστύχημα σώζοντας την πόλη της Λαμίας από μεγάλη καταστροφή.

«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ… Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον “ευκλεή θάνατο” που επιλέγει» είχε γράψει στο Facebook

Σύζυγος Εύης Ανδρεαδάκη: «Δεν προλάβαμε να κάνουμε την οικογένεια που ονειρευόμασταν»

O γάμος στο Παρίσι για την Εύη και τον σύζυγό της, σηματοδότησε την αρχή της κοινής τους ζωής, και τα τα όνειρα για τη δημιουργία της οικογένειας που τόσο ήθελαν και οι δυο. Απαρηγόρητος σήμερα, μιλά στην Άννα Λίτινα για τα όνειρα που γκρεμίστηκαν και τη ζωή που δεν κατάφερε να ζήσει με την 40χρονη επισμηναγό.

«Kαι εμείς νέο ζευγάρι είμασταν…Κάναμε τα σχέδιά μας, θέλαμε να κάνουμε την οικογένειά μας, είχαμε προχωρήσει, δεν πρόλαβα…»

Ο σύζυγος της Εύης είχε τις αντιρρήσεις του για το ταξίδι στην Λιβύη. Ήταν όμως πάντα δίπλα της να τη στηρίζει σε αυτό που λάτρευε, στο να προσφέρει στον άνθρωπο. Ήταν άλλωστε άριστα εκπαιδευμένη. Τα τελευταία λόγια, θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη του συζύγου της.

«Όταν έφθασε στη Βεγγάζη μπήκε στο wifi που είχανε μαζί, μιλάγαμε μέχρι τις τρεις παρά δέκα και μετά μπήκαν στα λεωφορεία, μου λέει “από ‘δω και πέρα δεν μπορώ σου μιλήσω, θα σου μιλήσω όταν φθάσω”».

Βουβός πόνος στο 251 Νοσοκομείο της Αεροπορίας – «Χάσαμε την Εύη μας, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε»

Το όνειρο της Εύης όταν μπήκε στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής ήταν να προσφέρει. Υπηρετούσε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας.

Οι συνάδελφοι της 40χρονης γυναίκας μιλάνε για ένα άξιο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ήταν στη δική μας κλινική πολλά χρόνια, η Εύη ήταν πολύ εργατικό και καλό κορίτσι. Είμαι συγκλονισμένος» είπε στον Βαγγέλη Γκούμα ο γιατρός-αντισμήναρχος Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστος Κοττάκος.

Θρήνος για τη Γλυκερία, την 46χρονη χαμογελαστή αντιπλοίαρχο

Η Γλυκερία, ήταν αντιπλοίαρχος του Υγειονομικού και διακρίνεται στη φωτογραφία με την μπλε στολή της. Όλοι μιλούν για μια χαμογελαστή και πρόσχαρη γυναίκα που πάντα ήθελε να βοηθά τον συνάνθρωπό της.

Λιβύη-αρχιλοχίας: «Ήταν επιφυλακτικός για το ταξίδι»

Ο αρχιλοχίας που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα στη Λιβύη, ήθελε να πηγαίνει σε αποστολές, ωστόσο για τη συγκεκριμένη ήταν επιφυλακτικός.

Κλιμάκιο του στρατού επισκέφθηκε το πατρικό του σπίτι στο Μουζάκι, όπου ενημέρωσε τους γονείς του για το τραγικό περιστατικό.

Φίλιππος και Αγγέλα: Τα δύο αδέρφια που βρήκαν μαζί τον θάνατο – Μια εβδομάδα ήταν παντρεμένη η Ελληνίδα διερμηνέας

Ο Έλληνας πρόξενος στην Βεγγάζη Σταύρος Βενιζέλος είχε παρουσιάσει στην ελληνική αποστολή τον Φίλιππο και την Αγγέλα. Τα δυο αδέρφια που με προθυμία δέχτηκαν να βοηθήσουν ως διερμηνείς.

Η χαρά τους γάμου της την προηγούμενη εβδομάδα μετατράπησε σε οδύνη για την οικογένειας της Αγγέλας.

Συγκλονίζουν τα λόγια του πατέρα που έχασε τα δυο παιδιά του:

«Εγώ δεν είχα μαρτυρία, ακούω δεξιά αριστερά, ότι κάποιο τροχαίο έγινε και ένα αγροτικό εμβόλισε το λεωφορείο που ήταν η αποστολή. Αυτό ξέρουμε και πήρε φωτιά. Ήταν πολύ δύσκολη η ενημέρωση, δεν υπήρχαν τηλέφωνα, γινόταν το σπασμένο τηλέφωνο… τραυματίες, ήταν πολύ δύσκολο να ξεκαθαριστεί η εικόνα αν υπήρχαν νεκροί, ποιοι νεκροί, ήταν ένα δύσκολο…δύσκολο βράδυ χθες».

Αιχμές για προχειρότητα και η εμπλοκή της ΕΥΠ

Ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, μίλησε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” για το δυστύχημα στη Λιβύη με την ελληνική αποστολή, αλλά και για τις διαδικασίες που τηρούνται κατά τη διάρκεια της μετάβασης μίας αποστολής σε μία περιοχή.

“Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με τη Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα.

Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. γιατί το ατύχημα έγινε σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση της αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές”, είπε αρχικά.

“Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, σε μία πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαν. Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε γιατί είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού.

Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει.

Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης”, συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρακίδης.


Πηγή