Ναυάγιο στην Πύλο: Προσωρινά στη φυλακή και οι εννέα φερόμενοι ως διακινητές – Επιμένουν να αρνούνται τα πάντα, τους «καίνε» οι διασωθέντες (video)


Προσωρινά κρατούμενοι θα παραμείνουν οι εννέα συλληφθέντες ως διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, μετά την πολύωρη ανακριτική διαδικασία. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, όλοι οι συλληφθέντες δηλώνουν αθώοι. Ωστόσο, ένας εξ αυτών φέρεται να «δείχνει» τέσσερις συγκατηγορούμενούς του ως διακινητές.


Διαφ.


Στις απολογίες τους, οι εννέα συλληφθέντες, όλοι Αιγύπτιοι, δηλώνουν αθώοι. Υποστηρίζουν ότι και οι ίδιοι πλήρωσαν υπέρογκα ποσά και κατονομάζουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ομοεθνή τους. Ένας από τους φερόμενους ως διακινητές υποστήριξε: «Είμαι αθώος, με κατηγορούν επειδή γνώριζα τον καπετάνιο».

Πρόστιμο 270.000 ευρώ σε πασίγνωστη influencer για φοροδιαφυγή - Πώς πιάστηκε στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Πρόστιμο 270.000 ευρώ σε πασίγνωστη influencer για φοροδιαφυγή – Πώς πιάστηκε στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ

Ένας άλλος είπε ότι προσπαθούσε να βάλει τάξη στο κατάστρωμα, γιατί ήταν πολλά άτομα και γίνονταν φασαρίες. «Δεν είμαι μέλος κυκλώματος. Ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι» φέρεται να ισχυρίστηκε. Εν τω μεταξύ, μία ακόμη σορός εντοπίστηκε νωρίτερα σήμερα στη θάλασσα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών του ναυαγίου στους 82.

Τι ισχυρίζονται οι διασωθέντες για τους διακινητές

Οι διασωθέντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τη Μαλακάσα στην Καλαμάτα για συμπληρωματικές καταθέσεις, συνεχίζουν να βλέπουν στα πρόσωπα των εννέα κατηγορουμένων τους διακινητές τους.

«Το Νο 56, αυτός είναι σίγουρα μεταξύ του πληρώματος. Μας έβριζε και μας έπαιρνε λεφτά, για να ανεβάζει άτομα στο κατάστρωμα. Και το Νο. 57 το ίδιο. Το Νο. 69 είναι Αιγύπτιος. Μετακινούσε τον κόσμο και έλεγε πού να καθίσουμε. Το Νο. 74 έριξε φαγητό στη θάλασσα για να μη φάμε», είπαν οι διασωθέντες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega.

Υπενθυμίζεται πως οι εννέα συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για εννέα άτομα αιγυπτιακής εθνικότητας, ηλικίας 20, 21, 22, 26, 26, 29, 32, 36 και 40 ετών, πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των μεταναστών.

Στο ρεπορτάζ του Mega υπάρχει και το βίντεο της FRONTEX που δείχνει το μοιραίο αλιευτικό να πλέει στα νερά της Μεσογείου την Τρίτη 13 Ιουνίου, λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι. Κινείται με χαμηλή ταχύτητα και είναι ασφυκτικά γεμάτο, με εκατοντάδες μετανάστες στο κατάστρωμα. Η FRONTEX παρακολουθεί την πορεία του με drone και θερμικές κάμερες. Τρεις ώρες αργότερα, στις 15.00, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η μηχανή χάλασε και πάλι.


Πηγή