"Τριγμοί" στο ΣΥΡΙΖΑ: Στην "πόρτα της εξόδου" ο Παύλος Πολάκης! Έτοιμος να φτιάξει κόμμα; Όλο το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση Τσίπρα για διαγραφή (photo-video) – Πολιτική


Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται πως «έχει πάρει τις αποφάσεις του» και αυτές συνίστανται στο να δείξει την έξοδο στον Παύλο Πολάκη από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η ουσία της πρότασής του με την οποία ο βουλευτής Χανίων παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, θέση που αναμένεται να επικυρωθεί στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος που θα συνεδριάσει για το ζήτημα αυτό την Τρίτη.


Διαφ.


Ο Παύλος Πολάκης θα ελεγχθεί για «συστηματική παραβίαση από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και στην επίσημη ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που, αν συνδυασθεί με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του πρώην υπουργού, προδιαθέτει για το ποια θα είναι η κατάληξη.

Survivor All Star trailer 27/02: «Στο @#$@ αντε...!» - Πάνε να πιαστούν στα χέρια Μπάρτζης και Αγόρου - "Ξεμάλλιασμα" ανάμεσα σε Κεφαλά και Ελευθερίου (Video)

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor All Star trailer 27/02: «Στο @#[email protected] αντε...!» - Πάνε να πιαστούν στα χέρια Μπάρτζης και Αγόρου - "Ξεμάλλιασμα" ανάμεσα σε Κεφαλά και Ελευθερίου (Video)

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική».

Τονίζεται δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του», ενώ, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον Παύλο Πολάκη, προστίθεται ότι «νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».

Της ανακοίνωσης του κόμματος είχε προηγηθεί ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος απαντώντας στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τον αφήσει εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και της άτυπης ενημέρωσης του κόμματος, είχε γράψει:

«Θα τα πούμε ΟΛΑ στην πολιτική γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. Με “πηγές” δεν θα ανοίξω διάλογο …. Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκεί θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο!»

Κύκλοι του κόμματος είχαν δώσει σκληρή απάντηση στην αρχική ανάρτηση του βουλευτή και σε όσα υποστήριζε για «βαθύ κράτος», δικαστές και δημοσιογράφους, εκτιμώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο ίδιος ο Κρητικός βουλευτής θέτει εαυτόν εκτός της εκλογικής μάχης.

Όπως υποστήριζαν, η συλλογική θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περιλαμβάνει «προσωπική στοχοποίηση δημοσιογράφων και δικαστών», ενώ προσέθεταν ότι οι ενέργειες αυτές αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση σε μια κρίσιμη περίοδο.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που προκάλεσε τις ραγδαίες εξελίξεις:

Στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον ζυγίζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτιμώντας ως δεδομένο ότι η πορεία με τον Παύλο Πολάκη δεν θα είναι εφεξής κοινή. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας, που φημίζεται ώς ένας πολιτικός με έφεση στην ανάλυση των αιφνίδιων καταστάσεων και στην προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, αναμένεται να εστιάσει πλέον στην διαχείριση της νέας πραγματικότητας. Με όσα αρνητικά εμπεριέχει αλλά και τυχόν θετικές πλευρές της.

Οι εξελίξεις που οδήγησαν στην αποπομπή του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθαν διευρύνουν τις «γέφυρες» πολιτικής επικοινωνίας με πολίτες και ψηφοφόρους από τον χώρο του κέντρου. Κυρίως αυτούς που δεν συμφωνούσαν με την λογική και το ύφος που απέπνεε η δημόσια παρουσία του Χανιώτη πολιτικού. Αυτό θα έχει πιθανότατα την αντανάκλασή του και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Οι εξελίξεις δεν “ακούστηκαν” καθόλου ευχάριστα στο πολιτικό ακροατήριο που αποτελεί τον «σκληρό πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όπως αυτός διαμορφώθηκε από το 2015 και μετά. Εκεί δηλαδή που ο Παύλος Πολάκης εκτιμάται ότι είχε την υψηλότερη απήχηση. Δεν μπορεί πάντως να παραγνωρίσει κανείς ότι πρόκειται για ένα τμήμα των ψηφοφόρων που εξαιρετικά δύσκολα θα έκανε οποιαδήποτε άλλη επιλογή στην κάλπη, από τον να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το καθαρά εκλογικό πεδίο, στο νομό Χανίων όπου και επρόκειτο να κατέλθει ο Παύλος Πολάκης ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούσε να ανατρέψει θεαματικά τους συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί στις εκλογές του 2019. Πάντως η συγκομιδή του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν μόλις μία κερδισμένη κοινοβουλευτική έδρα: Αυτή του Παύλου Πολάκη με 15.443 ψήφους, την οποία φιλοδοξεί να διατηρήσει και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Καμπουράκης για Πολάκη: Έκανε ηρωική έξοδο γιατί δεν θα εκλεγόταν - Θα φτιάξει κόμμα

Την εκτίμησή του για τις κινήσεις του Παύλου Πολάκη, εξέφρασε ένας από τους δημοσιογράφους που συμπεριλαμβάνονταν στην... προγραφή του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Καμπουράκης.

Αναφερόμενος στο θέμα του Κρητικού βουλευτή, στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνει την έξοδο, σημείωσε πως «Έκανε ηρωική έξοδο. Έφυγε μόνος του γιατί -προσωπικά πιστεύω – ότι μετά τη ρήξη της τελευταίας εβδομάδας, ο κομματικός μηχανισμός στα Χανιά θα ήταν υπέρ του Σταθάκη, ο οποίος ήταν πολύ χαλαρός την προηγούμενη φορά και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει έναν βουλευτή στα Χανιά, θα έβγαινε ο Σταθάκης και ο Πολάκης θα έμενε απ' έξω».

Σχετικά με το αν πρόκειται για ένα λάθος του Παύλου Πολάκη που «παραφέρθηκε», ο Δημήτρης Καμπουράκης εκτίμησε πως «Δεν κάνει τίποτα θυμικό ο Πολάκης. Μην ακούς ότι είναι ο αψύς. Δεν κάνει τίποτα θυμικό, όλα είναι υπολογισμένα. Η γνώμη μου είναι ότι θα φτιάξει κόμμα. Δεν πρόκειται να πάει κάτω από άλλον. Τώρα θα τα κάνει μπάχαλο στην Επιτροπή. Θα πει εγώ είμαι εκλεγμένος, στο Συνέδριο βγήκα ψηλά, θα κατεβάσει μανιφέστο».


Πηγή