Δε χωράνε λόγια:10 έγχρωμες φωτογραφίες μας δείχνουν τον αληθινό τρόμο του Ολοκαυτώματος


Δε χωράνε λόγια:10 έγχρωμες φωτογραφίες μας δείχνουν τον αληθινό τρόμο του Ολοκαυτώματος


Διαφ.




«Ποτέ δεν θα ξεχάσω τα μικρά πρόσωπα των παιδιών, των οποίων τα σώματα μετατράπηκαν σε στεφάνια καπνού κάτω από έναν σιωπηλό μπλε ουρανό» – Elie Wiesel, επιζών του Ολοκαυτώματος.

Η φρίκη του Ολοκαυτώματος με χρώμα

Παιδιά στο Άουσβιτς

Παιδιά στο Άουσβιτς, σε μια φωτογραφία από τη σοβιετική ταινία για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, Ιανουάριος 1945.

Πεινασμένοι άντρες στο Ebensee

Αυτή η φωτογραφία δείχνει τους λιμοκτονούμενους κρατούμενους, σχεδόν νεκρούς από την πείνα, να ποζάρουν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ebensee της Αυστρίας.

Το Ebensee ήταν ένα υπο-στρατόπεδο του κύριου στρατοπέδου «Μαουτχάουζεν» κοντά στην πόλη με το ίδιο όνομα. Το στρατόπεδο χρησιμοποιήθηκε φημισμένα για «επιστημονικά» πειράματα. Απελευθερώθηκε από την 80η Μεραρχία του Στρατού των ΗΠΑ.

Istvan Reiner

Ο Istvan Reiner, ηλικίας 4 ετών, χαμογελά για ένα πορτραίτο στούντιο, λίγο πριν δολοφονηθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Άνδρες στο Lager Nordhausen

Δυοάνδρες, απελευθέρωσαν τους κρατούμενους του Λάγκερ Νορνχάουζεν, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γκεστάπο. Το στρατόπεδο είχε από 3.000 έως 4.000 τρόφιμους.

Ένα 18χρονο κopίτσι

Ένα 18χρονο Ρώσο κopίτσι κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου το 1945. Το Νταχάου ήταν το πρώτο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το οποίο άνοιξε το 1933.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μεταξύ 1933 και 1945 και 31.591 θάνατοι δηλώθηκαν, οι περισσότεροι από ασθένειες, υποσιτισμό και αυτοκτονία. Σε αντίθεση με το Άουσβιτς, το Νταχάου δεν ήταν ρητά στρατόπεδο εξόντωσης, αλλά οι συνθήκες ήταν τόσο τρομερές που εκατοντάδες πέθαναν κάθε εβδομάδα.

Ένας ζωντανός σκελετός

Αυτός ο άντρας μοιάζει με έναν ζωντανό σκελετό, έναν από τους πολλούς κρατουμένους του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ebensee στην Αυστρία.

Κάψιμο Μπέργκεν-Μπέλσεν

“Ο παππούς μου Τσαρλς Μάρτιν Κινγκ Παρσονς έβγαλε αυτή τη φωτογραφία καθώς ήταν θρησκευτικός με τον Βρετανικό Στρατό και μπήκε στο στρατόπεδο φυλακών Μπέργκεν-Μπέλσεν τον Απρίλιο του 1945

Το στρατόπεδο ήταν γεμάτο τύφο, και όταν οι μεγάλες ξύλινες καλύβες είχαν απαλλαγεί από τους επιζώντες κρατουμένους, κάηκαν στο έδαφος τον Μάιο του 1945.”

Λήφθηκε από την CMK Parsons

“Όπως πολλοί άνθρωποι που πλήττονται από τη φρίκη που είδαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο παππούς μου δεν μίλησε ποτέ πραγματικά για τις εμπειρίες του στο Μπέργκεν-Μπέλσεν και αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν γιατί.”

Γυναίκα στο Μπέργκεν-Μπέλσεν

Ένα από τα θύματα του Μπέργκεν-Μπέλσεν ήταν αυτή η νεαρή γυναίκα, το πρόσωπό της εξακολουθεί να φέρει τα σημάδια ενός τρομερού ξυλοδαρμού από τους φρουρούς των SS.

Επιζών του Ολοκαυτώματος

Αυτή η φωτογραφία δείχνει έναν νεαρό Εβραίο πρόσφυγα, που διασώθηκε από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, που αναπαύτηκε σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι στο Μάλμο της νότιας Σουηδίας το 1945.


Πηγή