Γιάννης Ζουγανέλης: Η μεγάλη καλλιτεχνική πορεία, η φυλακή και η αδυναμία στην κόρη του Ελεονώρα


Γιάννης Ζουγανέλης: Η μεγάλη καλλιτεχνική πορεία, η φυλακή και η αδυναμία στην κόρη του Ελεονώρα


Διαφ.




Γιάννης Ζουγανέλης: Η χαρακτηριστική φιγούρα του, το χιούμορ, το ταλέντο του στη μουσική και το πόσο ζεστός άνθρωπος είναι, είναι μόνο μερικά από τα προτερήματά του που μας κάνουν να τον θυμόμαστε και να τον αγαπάμε. Οι ρόλοι του στην τηλεόραση, η παγκόσμια αναγνώριση της μουσικής του και η ταλαντούχα κόρη του που της έχει μεγάλη αδυναμία, είναι μερικά από αυτά τα σπουδαία που έχει καταφέρει ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Γιάννης Ζουγανέλης: Λίγα λόγια για εκείνον

Η καταγωγή του είναι από τη Μύκονο και τη Νάξο. Είναι παντρεμένος με την Ισιδώρα Σιδέρη και έχουν μαζί μια κόρη, τη γνωστή τραγουδίστρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Μεγάλη επίδραση στην μετέπειτα πορεία του άσκησε το γεγονός ότι και οι δύο γονείς του ήταν κωφοί.Ο διεθνούς φήμης τουμπίστας Γιάννης Ζουγανέλης ήταν θείος του.Ο Γιάννης Ζουγανέλης ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην προσχολική ηλικία στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών με τον ιεροψάλτη καθηγητή Θ. Θεοδωρακόπουλο στην βυζαντινή μουσική. Στο Ελληνικό Ωδείο σπούδασε κιθάρα με τους καθηγητές Χ. Εκμεκτσόγλου και Κώστα Τρίαντο και θεωρητικά με τον Αντίοχο Ευαγγελάτο. Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο υπό την διδασκαλία των Πατρικίδη και Βώκου. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μουσικών του σπουδών έπαιξε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, που του δίδαξε ενορχήστρωση και ρυθμολογία.

Το 1975, ο Γιάννης Ζουγανέλης με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού (για το έργο του «Δέκα Βυζαντινά δοκίμια» μικρό συμφωνικό σύνολο και μικτή χορωδία), σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα.Από τα πρώτα χρόνια της πορείας του συνεργάστηκε, σε ζωντανές εμφανίσεις, με τους τραγουδοποιούς Θανάση Γκαϊφύλλια και Νικόλα Άσιμο. Τελείωσε την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Γιάννης Ζουγανέλης: Η παγκόσμια αναγνώριση

Ο Γιάννης Ζουγανέλης εργάστηκε για την ΕΡΤ γράφοντας μουσική σε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η δισκογραφική του δραστηριότητα ξεκίνησε σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων με το «Σώσον Κύριε τον Λαόν σου», από τη LYRA του Α. Πατσιφά. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί εξήντα έργα του. Είναι από τους ελάχιστους Έλληνες συνθέτες ορχηστρικής μουσικής που έργα του έχουν κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» (1980) από τη SONET MUSIC και τη CBS, «Ατρείδες» (1978) από τη Deutsche Grammophon στις Αγγλοσαξωνικές χώρες. Από το 2000 μέχρι το 2004 πέντε CD του κυκλοφορούν σ’ όλο τον κόσμο από την VENOL.

Γιάννης Ζουγανέλης: Η καλλιτεχνική πορεία

Ο Γιάννης Ζουγανέλης έγραψε μουσική για τις τηλεοπτικές σειρές: «Mεγάλος ξεσηκωμός», «Συμβολαιογράφος», «Αργώ», «Για την τιμή και το χρήμα», «Λαυρεωτικά», «Αστροφεγγιά», «Η Κυρία μας», «Στην κόψη του ξυραφιού» και στα δικά του τηλεοπτικά προγράμματα. Έγραψε επίσης μουσική για μπαλέτο, συνεργαζόμενος με τον Γ. Μέτση, τη Λία Μελετοπούλου, το Πειραματικό Μπαλέτο Πειραιώς και με τους χορογράφους: Γ. Φλερύ, Β. Σειληνό, Λ. Ντεπιάν, Χ. Μανταφούνη, Α. Χατζή, Κων. Ψαρέλη, Ε. Πάλλη, Α. Γεωργίου, Δ. Παπάζογλου, Φ. Ευαγγελινό.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης συνεργάστηκε με τους θιάσους: Δ. Ποταμίτη στο «Θέατρο Έρευνας», Τζ. Καρέζη – Κ. Καζάκου, Μ. Κατράκη, Κ. Βουτσά, Θ. Βέγγου, τον Ευγ. Σπαθάρη, με το «Πειραματικό Θέατρο» του Δ. Τριβιζά, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί», τον «Θίασο 81», το «Θέατρο της Ημέρας, το «Θεατρικό Σανίδι», με την «Εθνική Λυρική Σκηνή», με το «Πελοποννησιακό και Δωδεκανησιακό Θέατρο», στα «ΔΗΠΕΘΕ» Βέροιας, Λαμίας, Ιωαννίνων, Κοζάνης κ.ά.Ο Γιάννης Ζουγανέλης έγραψε μουσική για περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα, αρχαιοελληνικά και σύγχρονα. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται έργα των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Τερέντιου, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Λόπε ντε Βέγκα, Λόρκα, Τ. Ουίλιαμς, Μπρέχτ, Γ. Σκούρτη, Μ. Τσικληρόπουλου, Μ. Ευθυμιάδη, Γ. Διαλεγμένου, Μποστ, Κ.Χ. Μύρη, Γ. Ξανθούλη, Σ. Φασουλή, Κ. Δήμα, Α. Θωμόπουλου.

Έγραψε μουσική σε πολυάριθμες κινηματογραφικές ταινίες. Έργα του παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων Βραβείο Νόμπελ το 1996. Δίδαξε μουσική, με έμφαση στην απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων και την φιλοσοφία των ήχων και της μουσικής, στις ανώτερες δραματικές σχολές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στους ‘μοντέρνους καιρούς’ καθώς και στον ‘ΙΑΣΜΟ’.

Γιάννης Ζουγανέλης: Οι βραβεύσεις που ξεχώρισαν

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων», της ΕΜΣΕ (Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας και του ΣΕΗ (Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών).Το 2002 ο Γιάννης Ζουγανέλης απέσπασε το βραβείο D. SHARP για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως.Έχει βραβευτεί από τον ΟΗΕ και τη UNICEF για τη συνεργασία και διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία για το σύγγραμμά του «Οι Προσωπικότητες δημιουργούνται με τη διαφορετικότητα».Το 2002 απέσπασε το βραβείο D. SHARP για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως. Το 2008 βραβεύτηκε από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, με το έπαθλο «ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ» για τη διετία 2006-2008 για την ερμηνεία του στο έργο “Το trendy θα σφυρίξει τρεις φορές”, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Το 2011 βραβεύτηκε ως καλύτερος ηθοποιός για το έργο “Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη από το κοινό του “Αθηνοραματος”.Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι επίτιμος καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου, όπου συμμετέχει ενεργά στην δημιουργία έδρας ελληνικής μουσικής.

Γιάννης Ζουγανέλης: Οι μεγάλες συμμετοχές στο θέατρο

1985 Κάνε το ΠΑΣΟΚ σου παξιμάδι
1996 Αιγαίο… Βαγκέο
1999 Αγαπητά Ζώα
2004 Πυξ Λαξ
2010 Ζωή σε λόγου μας
2011 Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω
2013 Sugar: Μερικοί το Προτιμούν Καυτό
2014 Πράματα και θάματα

Γιάννης Ζουγανέλης: Μιλά για τη φυλακή και τη Χούντα

Στη νέα συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε: «Ήμουν από αυτούς που τους έπιασαν όταν βγαίναμε από το Πολυτεχνείο, οπότε πέρασα κι αυτό τον βραχνά! Αλλά αυτός ο ”βραχνάς΄΄ με βοήθησε να συνειδητοποιήσω τι εστί φασισμός, τι σήμαινε δηλαδή αυτό το καθεστώς που μας ισοπέδωνε όλους και έβαζε, εμένα που ήμουν τότε 17 χρόνων παιδί, στην ίδια πτέρυγα με αυτούς που είχαν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Έμεινα σχεδόν δέκα μήνες εκεί κι αν με ρωτούσε κανείς ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα, θα του απαντούσα ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία που είναι συνυφασμένη με τη χαρά, με τη δημοκρατία, την αισιοδοξία και όχι με την αυθαιρεσία! Όλα αυτά τα συνειδητοποίησα μέσα στη φυλακή γι’ αυτό και δεν μπορώ να σιωπήσω με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Πολεμάω… Αισθάνομαι πολίτης».Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη φυλακή; «Ήταν πολλά. Ήταν η εμπειρία της απομόνωσης που έζησα στην αρχή, η σεξουαλική παρενόχληση που υπέστην από κάποιον άλλον κρατούμενο, από την οποία κατάφερα να γλιτώσω, επειδή έτυχε να περνάει κάποιος άλλος εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να μη βασανίστηκα, όπως κάποιοι άλλοι, αλλά μέσα μου στεναχωριόμουν πολύ βλέποντας πώς μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος έναν άλλον, μόνο και μόνο επειδή έχει διαφορετικές ιδέες. Δεν έκλαιγα με δάκρυα, αλλά έκλαιγα μέσα μου!»,
τόνισε ο Γιάννης Ζουγανέλης στο περιοδικό.

Περίμενε ποτέ ότι στην Ελλάδα θα υπήρχε τόσο μεγάλη άνοδος του φασισμού; «Ποτέ. Και ντρέπομαι γι’ αυτό! Ντρέπομαι, ντρέπομαι, ντρέπομαι! Ντρέπομαι για την έλλειψη μνήμης και παιδείας των Νεοελλήνων, τον ψευτοτσαμπουκά των υποστηρικτών αυτών των ιδεών», απάντησε ο ηθοποιός.

Γιάννης Ζουγανέλης: Η αδυναμία στην κόρη του

Είμαι σαράντα χρόνια παντρεμένος με την Ισιδώρα. Τη γνώρισα πολύ πριν, όταν θαύ­μαζα έναν καλλιτέχνη, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, με τον οποίο ήταν μαζί σε σχέση. Ήταν ένα κορίτσι που πήγαινε ακόμα σχολείο, τους είδα που παίζανε στην Πέμπτη Εποχή στην Πλάκα και μου άρεσαν. Δεν πή­γαινε το μυαλό μου ότι θα γίνουμε ζευγάρι… Μου πρόσφερε πάρα πολλά πράγματα η Ισιδώρα. Την κόρη μας καταρχάς! Δεν το συζη­τώ. Είναι πολύ καλή σύντροφος, πολύ καλή μάνα, εξαιρετική καλλιτέχνις.Η Ελεονώρα είναι ό,τι καλύτερο έχω δημι­ουργήσει στη ζωή μου! Εξαιρετική προσω­πικότητα. Είναι πολυσχιδής, έντιμη, με κα­λή φωνή και καλή ηθοποιός. Εύχομαι να επιστρέψει στο θέατρο. Μεγαλώσαμε μαζί και μεγαλώνουμε μαζί. Την έχω ηχογραφήσει να τραγουδάει σε ηλικία δύο χρονών. Καλλιτεχνάκι από μικρό! Είναι μεγάλη περίπτωση η Ελεωνόρα. Μοιάζουμε και δεν μοιάζου­με. Αυτή είναι πολύ πιο ευθύς χαρακτήρας από μένα.


Πηγή