Σεισμοί στην Εύβοια: Μυστήριο με τον «χορό» των Ρίχτερ! Ανησυχία κορυφαίων σεισμολόγων από το άγνωστο ρήγμα – «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» (Video)


Νύχτα τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας λόγω του σεισμού , με ορισμένους εξ αυτών να διανυκτερεύουν εκτός σπιτιού. Λέκκας, Παπαδόπουλος, Χουλιάρας, Τσελέντης μιλούν για τον χτεσινό σεισμό.


Διαφ.


Οι σεισμολόγοι φοβούνται το άγνωστο το ρήγμα

Το ότι η περιοχή στη νότια Εύβοια δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ και οι σεισμοί έως 4 Ρίχτερ ήταν ελάχιστοι, ήταν αρκετό για να θεωρείται η συγκεκριμένη περιοχή από τις ασφαλέστερες στην Ελλάδα.

Χρυσός κληρονόμος ο γιος της Εριέττας Κούρκουλου: Αυτό είναι το σπίτι...παλάτι στην Εκάλη που του έγραψε η Μαριάννα Λάτση (photo)

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Χρυσός κληρονόμος ο γιος της Εριέττας Κούρκουλου: Αυτό είναι το σπίτι...παλάτι στην Εκάλη που του έγραψε η Μαριάννα Λάτση (photo)

Ωστόσο, οι σεισμολόγοι, παραδέχονται ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στην Εύβοια προήλθαν από ένα άγνωστο ρήγμα που «δεν έδινε σεισμούς». Σημειώνουν πως πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο ρήγμα που τα ακριβή στοιχεία θα τα δώσει η μετασεισμική ακολουθία, ενώ από το μέγεθος, φαίνεται να είναι μικρό ρήγμα.

Ευθύμιος Λέκκας: «Είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος»

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι η χτεσινή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 Ρίχτερ, ήταν μεγαλύτερη από την πρωινή, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.

Ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός, απάντησε: «Πλέον περιπλέκεται το θέμα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός».

«Η περιοχή δεν έχει να δώσει μεγάλο σεισμό», σημείωσε ο κ. Λέκκας, ενώ πρόσθεσε καθησυχαστικά ότι «αντέχουν τα κτίρια». Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι δεν θα δούμε μεγαλύτερα μεγέθη σεισμού στην περιοχή.

«Δεν εμφανίζεται το ρήγμα στην επιφάνεια, είναι σε βάθος, μιας και δεν έχει δώσει σημαντική δραστηριότητα τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος», κατέληξε.

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από την νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε 6 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας στις 22:06 σήμερα το βράδυ.

Όπως τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρις στιγμής και προσέθεσε ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου όλο το βράδυ.

Άκης Τσελέντης: Αλλάζουν τα δεδομένα, να αποφεύγουν οι κάτοικοι τα πέτρινα σπίτια

Θέση για τον νέο ισχυρό σεισμό στην Εύβοια πήρε και ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.

«Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη» τόνισε ενώ παράλληλα προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν σπίτια που είναι πέτρινα.

«Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του Γεράσιμου Χουλιάρα

Ανακοίνωση ανάρτησε στον λογαριασμό του στα social media ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μετά τη νέα δόνηση στην Εύβοια.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε τον σεισμό που έγινε το βράδυ της Τρίτης στη νότια Εύβοια, γράφοντας στα social media:

«Ανακοίνωση σεισμού της 29/11/2022: Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 22:06 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 56 χλμ. ΒΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 6 χλμ. ΝΑ των Ζαρακών Ευβοίας.»

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός – Παρακολουθούμε το φαινόμενο

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, επισημαίνοντας πως είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του από χθες για το αν ήταν τα 4,7 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός, «γιατί από τις 25 Οκτωβρίου εξελίσσεται στη συγκεκριμένη περιοχή έντονη προσεισμική ακολουθία».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε εάν θα είχαμε τα 4,7 Ρίχτερ μόνο χθες αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι. Γι’ αυτό και διερωτώμαστε αν είναι ο κύριος σεισμός και τα 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες το βράδυ.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιστορικό μεγάλο στην περιοχή αυτή, ωστόσο δεν αποτελεί και εγγύηση ότι δεν μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, και έφερε ως παράδειγμα το Αρκαλοχώρι και την Πάρνηθα. Με μεγάλη προσοχή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων παρακολουθούμε το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για τις Αλκυονίδες, εξέφρασε την αντίθεσή του που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και κοντά στην Αττική. «Κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη που να αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου. Είναι εικασία και χρειάζεται να γίνει συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων» είπε.

Από το πρωί της Τρίτης και τα 4,8R ανησυχούν οι κάτοικοι

Η χθεσινή, πρωινή δόνηση των 4,8 Ρίχτερ ανησύχησε τους κατοίκους της νότιας Εύβοιας.

Κάτοικοι που μίλησαν χθες στο evima.gr, είπαν για την πρωινή δόνηση ότι «ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Έπεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου».

Ο Χρήστος Τρανός, πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες. κοντά στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο των 4,8R, δήλωσε ότι «σε κάποια σπίτια έχουμε δει ρωγμές, αλλά δεν έχουμε κάτι σοβαρό», συμπληρώνοντας ότι κυρίως αφορά «σχετικά παλαιά σπίτια».

«Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Έπεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο evima για τα 4,8R το πρωί της Τρίτης.


Πηγή