Μη το σκοτώσεις: Το Σαμιαμίδι είναι σημάδι καλοτυχίας και το καλό στοιχειό του παλιού ελληνικού σπιτιού


Μη το σκοτώσεις: Το Σαμιαμίδι είναι σημάδι καλοτυχίας και το καλό στοιχειό του παλιού ελληνικού σπιτιού


Διαφ.


Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και πηγαίνουμε στα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων. Τότε που τα ζεστά βράδια, βγάζαμε καρέκλες έξω στην αυλή ή στο μπαλκόνι και καθόμασταν οικογενειακώς και λέγαμε ιστορίες για να ξεχάσουμε και λίγο τη ζέστη που έκανε και το βράδυ. Και δεν ανάβαμε και φως γιατί η μάνα φώναζε πάντα πως μαζεύονται κουνούπια.



Αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο απαγορευτικό. Αν άναβες για λίγο το φως, γύρω από τη λάμπα ή στον τοίχο ή πάνω στο ταβάνι, θα έβλεπες να περπατά μια μικρή σαυρίτσα με ένα περίεργο μπεζ χρώμα και σχετικά μεγάλη ουρά. Ήταν το περίφημο σαμιαμίδι που άπαξ κι έκανες κίνηση να το σκοτώσεις, άκουγες ένα “Μη” από τη γιαγιά. Γιατί η γιαγιά ήξερε…

Η σαύρα του καλοκαιριού που φέρνει καλοτυχία
Οι παλαιοί είχαν διάφορες θεωρίες και πιστεύω που τότε μας φάνταζαν τόσο αληθινά κι εντυπωσιακά όταν τα ακούγαμε. Τώρα, που μεγαλώσαμε ίσως και να γελάμε και να λέμε: “τι πιστεύαμε μικρά”, όμως ήταν τόσο αγνά και αθώα που γιατί να μην τα πιστεύεις και τώρα;

Ας πούμε για το σαμιαμίδι, η γιαγιά έλεγε πως δεν πρέπει να το σκοτώνουμε γιατί φέρνει καλοτυχία. Κι άπαξ και το σκοτώσεις, είναι σα να διώχνεις η ίδια την καλή τύχη από το σπίτι σου. Βλέποντας το απορούσα πώς ένα τόσο άσχημο ερπετό, μπορούσε να είναι τόσο καλότυχο. Αλλά η σοφή γιαγιά μου με επανέφερε, εξηγώντας μου πως η ομορφιά δεν είναι πάντα ευλογία. Και μου έλεγε και τη γνωστή παροιμία: “Απ’ έξω κούκλα και μέσα πανούκλα”.

Έτσι και με το σαμιαμίδι. Είναι μια μικρή σαύρα με ένα ανατριχιαστικά ξεθωριασμένο χρώμα που νομίζεις ότι φαίνονται τα σωθικά του, με μεγάλο κεφάλι, γουρλωτά μαύρα μάτια σαν τεράστια κουμπιά, και ουρά που αν την κόψεις, αυτή βγαίνει ξανά. Αυτό και αν είναι ανατριχιαστικό.

Για ποιο λόγο το σαμιαμίδι (ή αλλιώς Μολυντήρι) θεωρείται πως φέρνει τύχη, ποτέ δεν εξηγήθηκε. Έτσι, έμαθαν οι παλαιοί κι έτσι έμαθαν και σε εμάς. Και αν δεν πιστεύετε στην καλή του τύχη και πάλι είναι χρήσιμο στο σπίτι τα καλοκαίρια, γιατί τρώει τα έντομα και κυρίως τα κουνούπια.

Τέλος, το σαμιαμίδι έχει συνδεθεί με τα καλοκαίρια, γιατί απλά τον χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη.


Πηγή