Σκόρδο: Ο ιδανικός τρόπος κατανάλωσής του για τη μείωση της χοληστερίνης


Σκόρδο: Ο ιδανικός τρόπος κατανάλωσής του για τη μείωση της χοληστερίνης


Διαφ.




Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου είναι σημαντική για τη βελτίωση πολλών πτυχών της υγείας και της μείωσης της χοληστερίνης ή χοληστερόλης στο σώμα, της κύριας αιτίας διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Της: Έπη Τρίμη

Αυτή η τροφή, γνωστή για τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες, έχει τη δυνατότητα  να  μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα χάρη στην ουσία αλλισίνη που είναι δραστική στο σκόρδο και δρα με αντιφλεγμονώδη και καθαριστική δράση.

Τα οφέλη της αλλισίνης

Η αλλισίνη έχει αγγειοδιασταλτική δράση στις αρτηρίες και επιτρέπει να ρυθμίσετε την αρτηριακή πίεση, να αφομοιώσετε τα λιπίδια και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, οι ιδιότητες του σκόρδου λειτουργούν και ως φυσικό αντισηπτικό, αντιοξειδωτικό και αντιβακτηριδιακό.

Το Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας και Κλινικής Διατροφής της Ιατρικής Σχολής στην Ισπανία κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από ένα πείραμα σε ζώα. Η τακτική κατανάλωση πέντε γραμμαρίων ωμού σκόρδου δύο φορές την ημέρα για 42 ημέρες μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στα ζώα και να είναι εξίσου  αποτελεσματική και στους ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει ότι μια σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη και θρυμματισμένη με άδειο στομάχι, θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία. Ένας άλλος τρόπος κατανάλωσής του είναι να συνθλίψετε 10 σκελίδες σκόρδο, ανακατεύοντάς τες με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο το οποίο θα αφήστε το να ξεκουραστεί σε ένα βάζο καλά κλεισμένο σε δροσερό και στεγνό μέρος όλη τη νύχτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς  μια κουταλιά της σούπας από αυτό το μείγμα με άδειο στομάχι κάθε μέρα κάνει θαύματα στον οργανισμό.

Απαγορεύεται σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά

Ενώ το σκόρδο έχει τη φήμη ότι είναι εξαιρετικά υγιεινό, η τακτική κατανάλωσή του δεν συνιστάται σε άτομα που ακολουθούν θεραπείες αραίωσης του αίματος επειδή μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία ή σε άτομα με πεπτικά προβλήματα. Γι’ αυτό πριν λάβετε οποιοδήποτε μέτρο για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε ορισμένες εξετάσεις υπό ιατρική επίβλεψη για να καθορίσετε τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη μείωση της χοληστερόλης στον οργανισμό.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Το σκόρδο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και με τη συμβουλή γιατρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον θηλασμό καθώς δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της εφαρμογής σκόρδου κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.


Πηγή