«Καμπανάκι» από Λέκκα: 100 περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο» λόγω πολεοδομικών στρεβλώσεων (video)  • Ανησυχητικές οι δηλώσεις του Ευθύμη Λέκκα στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών
  • Τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του Όρους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Άγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος είναι περιοχές «χωρίς δυνατότητα διαφυγής»
  • Τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30% καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%

Οι πολύ υψηλές ταχύτητες του ανέμου, η μορφολογία της περιοχής και η πολεοδομική διάταξη αποτελούν τα κύρια αίτια της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, για τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Αττική.

Διαφ.

Ειδικότερα, αναφερόμενος επιγραμματικά στο πόρισμα το οποίο έχουν διαβάσει όπως είπε 250.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ο κ. Λέκκας υπενθύμισε τις πολεοδομικές στρεβλώσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι άλλες 100 περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο»: Τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του Όρους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Άγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος, περιοχές «χωρίς δυνατότητα διαφυγής».

Στην έρευνα  επισημαίνεται χαρακτηριστικά η διαπίστωση για τις ανύπαρκτες διόδους εξόδου προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να εγκλωβιστούν και να βρουν φρικτό θάνατο. Διαπίστωση που αποτυπώνεται και στα 35 εγκαταλειμμένα σε συμφόρηση και σε πολύ μικρό χώρο, καμένα αυτοκίνητα.

Τα φαινόμενα των πυρκαγιών, όπως αυτό που έπληξε το Μάτι θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής εξήγησε. «Φαινόμενα σαν το Μάτι θα βλέπουμε δύο, τρία και τέσσερα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι νομοτέλεια να πολλαπλασιαστούν τα καταστροφικά φαινόμενα το επόμενο διάστημα». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30% καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%.


Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...
loading...
Loading...