Κοιμάσαι μόνος σου; 8 λόγοι για τους οποίους είναι ωφέλιμο για την υγεία να κοιμάσαι μόνος


Εάν κάποτε έχεις μοιραστεί το κρεβάτι σου με κάποιον, γνωρίζεις πως αυτό έχει και τα θετικά του: αίσθηση ζεστασιάς, αγκαλιές και ίσως λίγες ρομαντικές στιγμές όταν βγαίνει το φεγγάρι.

Διαφ.

Όμως, και το να κοιμάσαι μόνος σου έχει τα θετικά του.

Πράγματι, κάποιοι ερευνητές πιστεύουν πως όταν κοιμάσαι με κάποιον άλλο επηρεάζεται η υγεία σου και ειδικά εάν αντιμετωπίζεις δυσκολίες ύπνου.

Αυτό σημαίνει ότι όλες εκείνες τις φορές που ίσως προσπαθήσατε να κοιμηθείτε μαζί με τον/την σύντροφό σου – μαλώνοντας για τις κουβέρτες, προσπαθώντας να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του δωματίου, υπομένοντας ο ένας το ροχαλητό του άλλου – η έλλειψη άνεσης που πιθανώς βιώσατε είχε στ’ αλήθεια αρνητικό αντίκτυπο πάνω στην υγεία σας, καθώς σας στερούσε τον ύπνο.

Ο ύπνος ανανεώνει τον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο. Εάν δεν κοιμάσαι καλά, δεν ανανεώνεται ο οργανισμός σου. Γι’ αυτό και δεν παίζουμε με τον ύπνο.

Εκατομμύρια Αμερικάνοι δεν κοιμούνται επαρκώς. Υπάρχουν όμως τρόποι για να κοιμηθεί κάποιος καλά αν εφαρμόσει λίγα απλά κόλπα, όπως με το να κοιμάται εντελώς γυμνός.

Όμως δεν αρκεί αυτό. Για να κοιμηθεί κανείς καλά πρέπει να κοιμάται μόνος!

Εσύ πώς προτιμάς να κοιμάσαι; Μόνος/η ή αγκαλιασμένος με κάποιον;

Γιατί οι άνθρωποι κοιμούνται μαζί;


Παλαιότερα, τα παντρεμένα ζευγάρια διατηρούσαν χωριστά δωμάτια και επισκέπτονταν ο ένας τον άλλο όταν είχαν διάθεση.

Τα κοινά δωμάτια και κρεβάτια έγιναν περισσότερο δημοφιλή καθώς οι άνθρωποι, και ειδικότερα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, μετακόμισαν στις πόλεις όπου ο χώρος ήταν πολύ περιορισμένος. Για εξοικονόμηση χώρου, πολλά ζευγάρια άρχισαν να μοιράζονται το δωμάτιο και το κρεβάτι τους.

Επομένως, ποια είναι τα οφέλη που έχεις όταν κοιμάσαι μόνος σου;

1. Έχεις χώρο να απλωθείς.



Ας το ομολογήσουμε. Κάποιες φορές, το μόνο που θέλεις είναι να κοιμηθείς άνετα και να μη σκέφτεσαι αν θα χτυπήσεις τον άλλο.

Είναι πολύ ωραίο να μπορείς να απλώνεσαι και όταν είσαι μόνος σου μπορείς να πιάσεις όλο το μέρος!

Και όσο περισσότερο άνετος είσαι, τόσο καλύτερα θα κοιμηθείς.

Και το καλύτερο είναι ότι θα έχεις αρκετό χώρο για να απλωθείς ακόμη και πριν κοιμηθείς. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερο ύπνο και να ξεκουραστείς περισσότερο.

2. Μπορείς να πάρεις όλη την κουβέρτα.


Το να κοιμάσαι μόνος σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να μαλώνεις για την κουβέρτα και δεν υπάρχει κάποιος που θα σου την τραβάει το βράδυ και θα σε κάνει να κρυώνεις.

Επιπλέον, μπορείς να τυλιχτείς με την κουβέρτα γύρω γύρω σαν κρεμμύδι, για περισσότερη ζέστη.

3. Εσύ ρυθμίζεις τη θερμοκρασία.


Η θερμοκρασία είναι πρόβλημα όταν δεν μπορείς να συμφωνήσεις με τον άλλο για το ποια είναι η ιδανική.

Το να έχεις το δικό σου δωμάτιο σημαίνει ότι μπορείς να καθορίσεις ακριβώς το πόσο κρύο ή ζεστό το θέλεις και ανάλογα να ανοίξεις ή να κλείσεις τα παράθυρα ή το κλιματιστικό.

4. Μπορείς να καθορίσεις το δικό σου πρόγραμμα ύπνου.


Είναι δύσκολο να μοιράζεσαι το κρεβάτι εάν εσύ και ο/η σύντροφός σου ακολουθείτε διαφορετικά προγράμματα όσον αφορά την ώρα του ύπνου και του πρωινού ξυπνήματος. Το να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα που δεν σου ταιριάζει θα σε οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου.

Όμως, εάν κοιμάσαι μόνος, μπορείς να μείνεις ξύπνιος μέχρι αργά και δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα εάν συχνά ξυπνάς το βράδυ και θέλεις να διαβάσεις κάτι.

5. Θα ξυπνάς όπως θέλεις εσύ.


Όπως ακριβώς και με τον ύπνο, θα ξυπνάς όπως θέλεις.

Ίσως να είσαι άτομο που χρειάζεται να κλείσεις το ξυπνητήρι πολλές φορές ή ίσως σου αρέσει να πετάγεσαι από το κρεβάτι και να ακούς ραδιόφωνο.

Όπως και να χει, μπορείς να κάνεις ό,τι σου αρέσει χωρίς να ενοχλείς κανέναν άλλο και δεν θα ενοχληθείς ούτε εσύ από τις πρωινές συνήθειες του άλλου.

6. Θα έχεις ησυχία.


Το να κοιμάσαι στο ίδιο δωμάτιο με τον άλλο δεν σημαίνει ότι σου εξασφαλίζει πάντοτε ένα ήσυχο περιβάλλον.

Εάν ο/η σύντροφός σου τινάζεται ή (ακόμη χειρότερα) παραμιλά στον ύπνο του/της, θα καταλάβεις πως είναι απίθανο να κοιμηθείς καλά.

Το να κοιμάσαι μόνος σου σημαίνει πως δεν θα είναι κανείς γύρω σου να σε ενοχλεί.

7. Εσύ ελέγχεις την ατμόσφαιρα.


Εάν έχεις ένα δωμάτιο για σένα, αυτό σημαίνει ότι είναι δικό σου και δεν χρειάζεται να κάνεις συμβιβασμούς.

Μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου ατμόσφαιρα, όπου θα νιώθεις εντελώς άνετα και όταν σου αρέσει ο χώρος σου, τότε νιώθεις και εσύ καλύτερα.

Επομένως, είτε προτιμάς την τηλεόραση είτε ησυχία, είτε το κλιματιστικό ή τη ζέστη, είτε τις πολλές κουβέρτες ή να μην έχεις καμία – δεν έχεις κανένα πρόβλημα! Η επιλογή είναι δική σου!

8. Κοιμάσαι περισσότερο.


Το να κοιμάσαι μόνος θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι περισσότερο. Και αυτό είναι κάτι που πραγματικά χρειάζονται οι περισσότεροι.

Και αυτό επειδή, όταν νιώθεις εντελώς άνετα όσον αφορά τον τρόπο που ξαπλώνεις, την ατμόσφαιρα και τη θερμοκρασία, κοιμάσαι πιο βαθιά.

Και χωρίς κανέναν γύρω σου να σε ξυπνάει, θα κοιμάσαι όλο και περισσότερο.

Εσύ τι προτιμάς; Να κοιμάσαι μόνος ή με παρέα;

πηγη: newsitamea.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...